Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pożywna zupa z kurczaka i chorizo
Dodaj do CookBook

Pożywna zupa z kurczaka i chorizo

(0)
56 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Podudzia lub pałki z kurczaka
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
1 
Marchewka
1  puszka
Pomidory bez skórki
100  g
Kiełbasa chorizo
1 
Cebula
2 
Ziemniaki
trochę
Papryki (czerwona, żółta i zielona)
1  łodyga
Seler naciowy
3  ząbków
Czosnek
0.5  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Ziele angielskie
trochę
Liść laurowy
1  puszka
Kukurydza
trochę
Papryka ostra mielona
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Sok z cytryny
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30 g
Wartość energetyczna
491.1 kcal
Tłuszcze
30.4 g
Białko
27.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pożywna zupa z kurczaka i chorizo to potrawa dla miłośników kuchni świata, zwłaszcza kuchni hiszpańskiej. Kiełbasa chorizo dodaje ostrości i paprykowego smaku delikatnej zupie pełnej warzyw. Dodatek mięsa z kurczaka sprawia, że danie jest jeszcze bardziej sycące i talerz takiej zupy może stanowić pełny posiłek. Przygotowanie takiego obiadu nie jest skomplikowane. Z powodzeniem możesz od razu zrobić większą porcję i mieć gotowe danie na kilka dni – taka opcja świetnie sprawdzi się wtedy, gdy nie masz czasu gotować, a chcesz zjeść coś domowego lub zaserwować coś takiego swoim domownikom.


Zupa z kurczaka i chorizo z nutą hiszpańskich smaków

Chorizo to kiełbasa wieprzowa, bardzo popularna właśnie w Hiszpanii. Wykorzystuje się ją do wielu dań. Jest też popularnym elementem hiszpańskich tapas, czyli przekąsek serwowanych na zimno lub na ciepło. Chorizo ma charakterystyczny, mocny zapach i pikantny smak, co podkreśla charakter potraw. Poziom ostrości chorizo zależy od tego, jaką papryką zostało doprawione mięso. Czasami do mięsa dodaje się też zioła, dlatego kiełbasa może smakować nieco inaczej, w zależności od regionu czy sposobu jej przygotowania.


Zupa z kurczaka i chorizo w Twoim menu

Taka potrawa z pewnością zaskoczy Twoich bliskich i urozmaici Twoje codzienne menu. Świetnie sprawdzi się w czasie jesiennych lub zimowych dni, gdy na oknem chłód, wiatr i deszcz. To nasz sprawdzony sposób na rozgrzanie od środka i zjedzenie czegoś naprawdę pysznego. Zainspiruj się naszym przepisem i gotuj razem z nami!

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    30 min
    Do garnka wlej wodę. Dodaj umytego i osuszonego kurczaka, ziele angielskie, listek laurowy oraz kostkę bulionową drobiową WINIARY. Gotuj ok. 30 min.
  • Krok 2

    10 min
    Marchewkę, kolorową paprykę i ziemniaki pokrój w kostkę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplasterki, seler naciowy - w plasterki, a cebulę - w piórka.
  • Krok 3

    15 min
    Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj cebulę oraz chorizo i smaż, aż cebula zmięknie, a kiełbasa się zarumieni. Dodaj marchewkę, paprykę oraz seler i smaż 2 min. Dodaj czosnek, ostrą paprykę, kukurydzę oraz pomidory w puszce i smaż razem przez kolejne 2 min. Po tym czasie przełóż pomidory z warzywami do garnka z zupą i kurczakiem, dodaj pokrojone ziemniaki. Całość gotuj jeszcze ok 15 min.
  • Krok 4

    1 min
    Po tym czasie obierz podudzia kurczaka z mięsa i dodaj kawałki do zupy. Całość dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Pożywna zupa z kurczaka i chorizo

Krok 1 z 4

Do garnka wlej wodę. Dodaj umytego i osuszonego kurczaka, ziele angielskie, listek laurowy oraz kostkę bulionową drobiową WINIARY. Gotuj ok. 30 min.

Pożywna zupa z kurczaka i chorizo

Krok 2 z 4

Marchewkę, kolorową paprykę i ziemniaki pokrój w kostkę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplasterki, seler naciowy - w plasterki, a cebulę - w piórka.

Pożywna zupa z kurczaka i chorizo

Krok 3 z 4

Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj cebulę oraz chorizo i smaż, aż cebula zmięknie, a kiełbasa się zarumieni. Dodaj marchewkę, paprykę oraz seler i smaż 2 min. Dodaj czosnek, ostrą paprykę, kukurydzę oraz pomidory w puszce i smaż razem przez kolejne 2 min. Po tym czasie przełóż pomidory z warzywami do garnka z zupą i kurczakiem, dodaj pokrojone ziemniaki. Całość gotuj jeszcze ok 15 min.

Pożywna zupa z kurczaka i chorizo

Krok 4 z 4

Po tym czasie obierz podudzia kurczaka z mięsa i dodaj kawałki do zupy. Całość dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pożywna grochowa

    Pożywna grochowa

    41 min Łatwy
  • Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    1 godz 59 min Średni
  • Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

    Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu