Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Pożywna zupa z kurczaka i chorizo

Pożywna zupa z kurczaka i chorizo

(0)
56min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Podudzia lub pałki z kurczaka
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
1 
Marchewka
1  puszka
Pomidory bez skórki
100  g
Kiełbasa chorizo
1 
Cebula
2 
Ziemniaki
trochę
Papryki (czerwona, żółta i zielona)
1  łodyga
Seler naciowy
3  ząbków
Czosnek
0.5  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Ziele angielskie
trochę
Liść laurowy
1  puszka
Kukurydza
trochę
Papryka ostra mielona
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Sok z cytryny
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.52 g
Węglowodany
29.99 g
Tłuszcze
30.42 g
Wartość energetyczna
491.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pożywna zupa z kurczaka i chorizo to potrawa dla miłośników kuchni świata, zwłaszcza kuchni hiszpańskiej. Kiełbasa chorizo dodaje ostrości i paprykowego smaku delikatnej zupie pełnej warzyw. Dodatek mięsa z kurczaka sprawia, że danie jest jeszcze bardziej sycące i talerz takiej zupy może stanowić pełny posiłek. Przygotowanie takiego obiadu nie jest skomplikowane. Z powodzeniem możesz od razu zrobić większą porcję i mieć gotowe danie na kilka dni – taka opcja świetnie sprawdzi się wtedy, gdy nie masz czasu gotować, a chcesz zjeść coś domowego lub zaserwować coś takiego swoim domownikom.


Zupa z kurczaka i chorizo z nutą hiszpańskich smaków

Chorizo to kiełbasa wieprzowa, bardzo popularna właśnie w Hiszpanii. Wykorzystuje się ją do wielu dań. Jest też popularnym elementem hiszpańskich tapas, czyli przekąsek serwowanych na zimno lub na ciepło. Chorizo ma charakterystyczny, mocny zapach i pikantny smak, co podkreśla charakter potraw. Poziom ostrości chorizo zależy od tego, jaką papryką zostało doprawione mięso. Czasami do mięsa dodaje się też zioła, dlatego kiełbasa może smakować nieco inaczej, w zależności od regionu czy sposobu jej przygotowania.


Zupa z kurczaka i chorizo w Twoim menu

Taka potrawa z pewnością zaskoczy Twoich bliskich i urozmaici Twoje codzienne menu. Świetnie sprawdzi się w czasie jesiennych lub zimowych dni, gdy na oknem chłód, wiatr i deszcz. To nasz sprawdzony sposób na rozgrzanie od środka i zjedzenie czegoś naprawdę pysznego. Zainspiruj się naszym przepisem i gotuj razem z nami!

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    30 min
    Do garnka wlej wodę. Dodaj umytego i osuszonego kurczaka, ziele angielskie, listek laurowy oraz kostkę bulionową drobiową WINIARY. Gotuj ok. 30 min.
  • Krok 2

    10 min
    Marchewkę, kolorową paprykę i ziemniaki pokrój w kostkę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplasterki, seler naciowy - w plasterki, a cebulę - w piórka.
  • Krok 3

    15 min
    Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj cebulę oraz chorizo i smaż, aż cebula zmięknie, a kiełbasa się zarumieni. Dodaj marchewkę, paprykę oraz seler i smaż 2 min. Dodaj czosnek, ostrą paprykę, kukurydzę oraz pomidory w puszce i smaż razem przez kolejne 2 min. Po tym czasie przełóż pomidory z warzywami do garnka z zupą i kurczakiem, dodaj pokrojone ziemniaki. Całość gotuj jeszcze ok 15 min.
  • Krok 4

    1 min
    Po tym czasie obierz podudzia kurczaka z mięsa i dodaj kawałki do zupy. Całość dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Pożywna zupa z kurczaka i chorizo

Krok 1 z 4

Do garnka wlej wodę. Dodaj umytego i osuszonego kurczaka, ziele angielskie, listek laurowy oraz kostkę bulionową drobiową WINIARY. Gotuj ok. 30 min.

Pożywna zupa z kurczaka i chorizo

Krok 2 z 4

Marchewkę, kolorową paprykę i ziemniaki pokrój w kostkę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplasterki, seler naciowy - w plasterki, a cebulę - w piórka.

Pożywna zupa z kurczaka i chorizo

Krok 3 z 4

Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj cebulę oraz chorizo i smaż, aż cebula zmięknie, a kiełbasa się zarumieni. Dodaj marchewkę, paprykę oraz seler i smaż 2 min. Dodaj czosnek, ostrą paprykę, kukurydzę oraz pomidory w puszce i smaż razem przez kolejne 2 min. Po tym czasie przełóż pomidory z warzywami do garnka z zupą i kurczakiem, dodaj pokrojone ziemniaki. Całość gotuj jeszcze ok 15 min.

Pożywna zupa z kurczaka i chorizo

Krok 4 z 4

Po tym czasie obierz podudzia kurczaka z mięsa i dodaj kawałki do zupy. Całość dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybki gulasz grzybowy

    Szybki gulasz grzybowy

    15 min Łatwy
  • Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

    Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

    20 min Łatwy
  • Włoska zupa z ciecierzycą

    Włoska zupa z ciecierzycą

    25 min Łatwy
  • Curry z kurczakiem i smażonymi ziemniakami

    Curry z kurczakiem i smażonymi ziemniakami

    41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu