Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

(0)
45min
Łatwy
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Duży por (lub dwa mniejsze)
4 
Ziemniaki
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
100  g
Serek topiony
100  ml
Mleko
4  łyżek
Olej do smażenia
0.5  łyżeczka
Kurkuma
trochę
Sól i pieprz
1  pęczek
Dymka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.59 g
Węglowodany
31.22 g
Tłuszcze
20.38 g
Wartość energetyczna
331.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa porowa z serkiem topionym to dla mnie powrót do dzieciństwa. Choć dziś serek rzadko gości w mojej lodówce, w tej zupie stanowi dodatek, który jest nie do podrobienia. Serek nadaje zupie kremowej konsystencji. Jeśli lubisz zupę naprawdę gęstą, możesz go dodać nieco więcej niż sugerowane w przepisie.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    3 min
    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    2 min
    Pora umyć, obrać, pokroić w plasterki.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić w kostkę.
  • Krok 4

    5 min
    Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i pora, krótko zeszklić.
  • Krok 5

    5 min
    Następnie dorzucić pokrojone ziemniaki, doprawić kurkumą i gałką muszkatołową. Całość delikatnie podsmażyć i zalać wodą, aby pokryła poziom warzyw.
  • Krok 6

    20 min
    Warzywa gotować na wolnym ogniu, kiedy zmiękną, dolać mleko i dodać serek topiony. Doprawić obficie solą i pieprzem.
  • Krok 7

    3 min
    Przy użyciu blendera ręcznego delikatnie zmiksować zupę, pozostawiając w niej kawałki warzyw.
  • Krok 8

    2 min
    Zupę podawać z posiekaną cebulką dymką.
Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 1 z 8

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 2 z 8

Pora umyć, obrać, pokroić w plasterki.

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 3 z 8

Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić w kostkę.

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 4 z 8

Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i pora, krótko zeszklić.

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 5 z 8

Następnie dorzucić pokrojone ziemniaki, doprawić kurkumą i gałką muszkatołową. Całość delikatnie podsmażyć i zalać wodą, aby pokryła poziom warzyw.

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 6 z 8

Warzywa gotować na wolnym ogniu, kiedy zmiękną, dolać mleko i dodać serek topiony. Doprawić obficie solą i pieprzem.

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 7 z 8

Przy użyciu blendera ręcznego delikatnie zmiksować zupę, pozostawiając w niej kawałki warzyw.

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 8 z 8

Zupę podawać z posiekaną cebulką dymką.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pieczarek

    1 godz 20 min Łatwy
  • Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

    43 min Łatwy
  • Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa czosnkowa krem

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu