Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

0
45min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
2  ząbków
1 
Duży por (lub dwa mniejsze)
4 
Ziemniaki
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
100  g
Serek topiony
100  ml
Mleko
4  łyżek
Olej do smażenia
0.5  łyżeczka
Kurkuma
trochę
Sól i pieprz
1  pęczek
Dymka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.59 g
Węglowodany
31.22 g
Tłuszcze
20.38 g
Wartość energetyczna
331.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
3 min
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
2 min
Pora umyć, obrać, pokroić w plasterki.
Krok 3
5 min
Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić w kostkę.
Krok 4
5 min
Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i pora, krótko zeszklić.
Krok 5
5 min
Następnie dorzucić pokrojone ziemniaki, doprawić kurkumą i gałką muszkatołową. Całość delikatnie podsmażyć i zalać wodą, aby pokryła poziom warzyw.
Krok 6
20 min
Warzywa gotować na wolnym ogniu, kiedy zmiękną, dolać mleko i dodać serek topiony. Doprawić obficie solą i pieprzem.
Krok 7
3 min
Przy użyciu blendera ręcznego delikatnie zmiksować zupę, pozostawiając w niej kawałki warzyw.
Krok 8
2 min
Zupę podawać z posiekaną cebulką dymką.
Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 1 z 8

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 2 z 8

Pora umyć, obrać, pokroić w plasterki.

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 3 z 8

Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić w kostkę.

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 4 z 8

Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i pora, krótko zeszklić.

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 5 z 8

Następnie dorzucić pokrojone ziemniaki, doprawić kurkumą i gałką muszkatołową. Całość delikatnie podsmażyć i zalać wodą, aby pokryła poziom warzyw.

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 6 z 8

Warzywa gotować na wolnym ogniu, kiedy zmiękną, dolać mleko i dodać serek topiony. Doprawić obficie solą i pieprzem.

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 7 z 8

Przy użyciu blendera ręcznego delikatnie zmiksować zupę, pozostawiając w niej kawałki warzyw.

Pożywna zupa porowa z serkiem topionym

Krok 8 z 8

Zupę podawać z posiekaną cebulką dymką.

Zupa porowa z serkiem topionym to dla mnie powrót do dzieciństwa. Choć dziś serek rzadko gości w mojej lodówce, w tej zupie stanowi dodatek, który jest nie do podrobienia. Serek nadaje zupie kremowej konsystencji. Jeśli lubisz zupę naprawdę gęstą, możesz go dodać nieco więcej niż sugerowane w przepisie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika