Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa porowa z serkiem topionym to dla mnie powrót do dzieciństwa. Choć dziś serek rzadko gości w mojej lodówce, w tej zupie stanowi dodatek, który jest nie do podrobienia. Serek nadaje zupie kremowej konsystencji. Jeśli lubisz zupę naprawdę gęstą, możesz go dodać nieco więcej niż sugerowane w przepisie.
Przygotowanie
45 min
Krok 1
3 min
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
2 min
Pora umyć, obrać, pokroić w plasterki.
Krok 3
5 min
Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić w kostkę.
Krok 4
5 min
Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i pora, krótko zeszklić.
Krok 5
5 min
Następnie dorzucić pokrojone ziemniaki, doprawić kurkumą i gałką muszkatołową. Całość delikatnie podsmażyć i zalać wodą, aby pokryła poziom warzyw.
Krok 6
20 min
Warzywa gotować na wolnym ogniu, kiedy zmiękną, dolać mleko i dodać serek topiony. Doprawić obficie solą i pieprzem.
Krok 7
3 min
Przy użyciu blendera ręcznego delikatnie zmiksować zupę, pozostawiając w niej kawałki warzyw.
Krok 8
2 min
Zupę podawać z posiekaną cebulką dymką.
Krok 1
z
8
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
z
8
Pora umyć, obrać, pokroić w plasterki.
Krok 3
z
8
Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić w kostkę.
Krok 4
z
8
Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i pora, krótko zeszklić.
Krok 5
z
8
Następnie dorzucić pokrojone ziemniaki, doprawić kurkumą i gałką muszkatołową. Całość delikatnie podsmażyć i zalać wodą, aby pokryła poziom warzyw.
Krok 6
z
8
Warzywa gotować na wolnym ogniu, kiedy zmiękną, dolać mleko i dodać serek topiony. Doprawić obficie solą i pieprzem.
Krok 7
z
8
Przy użyciu blendera ręcznego delikatnie zmiksować zupę, pozostawiając w niej kawałki warzyw.
Krok 8
z
8
Zupę podawać z posiekaną cebulką dymką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0