Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano

Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano

(0)
47min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kg
Dynia hokkaido
4  łyżek
Bulion warzywny
1  l
Woda
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1  kawałek
Papryczka chili
1  łyżka
Czarnuszka
50  g
Ser grana padano (może być już starty)
1  gałązka
Świeży rozmaryn
1  szczypta
Sól
1  kawałek
Imbir świeży
trochę
Oliwa do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.96 g
Węglowodany
49.09 g
Tłuszcze
6.01 g
Wartość energetyczna
270.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Obfitość dyń sprawia, że chyba już nikt nie ma wątpliwości, że jesień coraz bliżej. Z dyń można wyczarować mnóstwo rzeczy, począwszy od jesiennych dekoracji, przez pyszne zupy dyniowe, aż po przekąski na słodko kompoty, ciasta i desery. Właściwie można z dynią (a raczej: z dyni) zrobić w kuchni wszystko, nawet zupę z jej kwiatów.

Ja najczęściej przerabiam dynie na dyniowe zupy kremy. Jeden z moich ulubionych to krem z dyni z prażonymi migdałami. Dziś jednak przygotowałam zupę dyniową w nieco innej wersji. Tym razem jest to pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano. Papryczka chili świetnie podkręca łagodny smak dyni, aromatyczna czarnuszka przyjemnie chrupie, a ser rozpływa się w ustach. Taka pikantna zupa dyniowa idealnie sprawdzi się w jesienną słotę!

Więcej o dyniach przeczytacie tutaj. Na nadchodzącą jesień polecam także inne nasze przepisy z dynią w roli głównej:
zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią
pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami
zupa warzywna z dynią
zupa dyniowa z pestkami dyni
krem z pieczonej dyni
zupa z dyni z krewetkami

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    5 min
    Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy miąższ z pestkami. Kroimy na kawałki bez obierania ze skórki (dynia hokkaido nadaje się do jedzenia ze skórką – inne wymagają obrania).
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy w głębokim rondlu na oliwie.
  • Krok 3

    4 min
    Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy chwilę.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną w kostkę dynię. Dusimy 10 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Podlewamy dynię wywarem, gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy odrobinę świeżo startego imbiru.
  • Krok 6

    5 min
    Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą morską.
  • Krok 7

    5 min
    Nasiona czarnuszki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, prażymy chwilę, aż zaczną wydzielać aromat.
  • Krok 8

    3 min
    Pikantną zupę dyniową podajemy z uprażoną czarnuszką i startym serem grana padano.
Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano

Krok 1 z 8

Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy miąższ z pestkami. Kroimy na kawałki bez obierania ze skórki (dynia hokkaido nadaje się do jedzenia ze skórką – inne wymagają obrania).

Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano

Krok 2 z 8

Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy w głębokim rondlu na oliwie.

Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano

Krok 3 z 8

Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy chwilę.

Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano

Krok 4 z 8

Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną w kostkę dynię. Dusimy 10 minut.

Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano

Krok 5 z 8

Podlewamy dynię wywarem, gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy odrobinę świeżo startego imbiru.

Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano

Krok 6 z 8

Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą morską.

Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano

Krok 7 z 8

Nasiona czarnuszki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, prażymy chwilę, aż zaczną wydzielać aromat.

Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano

Krok 8 z 8

Pikantną zupę dyniową podajemy z uprażoną czarnuszką i startym serem grana padano.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    56 min Średni
  • Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

    Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

    53 min Łatwy
  • Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

    Zupa warzywna z dynią i serem gorgonzola

    38 min Łatwy
  • Zupa z dyni i cukinii

    Zupa z dyni i cukinii

    48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu