Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy miąższ z pestkami. Kroimy na kawałki bez obierania ze skórki (dynia hokkaido nadaje się do jedzenia ze skórką – inne wymagają obrania).
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy w głębokim rondlu na oliwie.
Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy chwilę.
Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną w kostkę dynię. Dusimy 10 minut.
Podlewamy dynię wywarem, gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy odrobinę świeżo startego imbiru.
Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą morską.
Nasiona czarnuszki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, prażymy chwilę, aż zaczną wydzielać aromat.
Pikantną zupę dyniową podajemy z uprażoną czarnuszką i startym serem grana padano.