
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Ja najczęściej przerabiam dynie na dyniowe zupy kremy. Jeden z moich ulubionych to krem z dyni z prażonymi migdałami. Dziś jednak przygotowałam zupę dyniową w nieco innej wersji. Tym razem jest to pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano. Papryczka chili świetnie podkręca łagodny smak dyni, aromatyczna czarnuszka przyjemnie chrupie, a ser rozpływa się w ustach. Taka pikantna zupa dyniowa idealnie sprawdzi się w jesienną słotę!
Więcej o dyniach przeczytacie tutaj. Na nadchodzącą jesień polecam także inne nasze przepisy z dynią w roli głównej:
zupa z dyni z przecierem pomidorowym i serem z niebieską pleśnią
pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami
zupa warzywna z dynią
zupa dyniowa z pestkami dyni
krem z pieczonej dyni
zupa z dyni z krewetkami
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
4 minKrok 4
10 minKrok 5
10 minKrok 6
5 minKrok 7
5 minKrok 8
3 min
Krok 1 z 8
Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy miąższ z pestkami. Kroimy na kawałki bez obierania ze skórki (dynia hokkaido nadaje się do jedzenia ze skórką – inne wymagają obrania).

Krok 2 z 8
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy w głębokim rondlu na oliwie.

Krok 3 z 8
Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy chwilę.

Krok 4 z 8
Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną w kostkę dynię. Dusimy 10 minut.

Krok 5 z 8
Podlewamy dynię wywarem, gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy odrobinę świeżo startego imbiru.

Krok 6 z 8
Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą morską.

Krok 7 z 8
Nasiona czarnuszki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, prażymy chwilę, aż zaczną wydzielać aromat.

Krok 8 z 8
Pikantną zupę dyniową podajemy z uprażoną czarnuszką i startym serem grana padano.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0