Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Obfitość dyń sprawia, że chyba już nikt nie ma wątpliwości, że jesień coraz bliżej. Z dyń można wyczarować mnóstwo rzeczy, począwszy od jesiennych dekoracji, przez pyszne zupy dyniowe, aż po przekąski na słodko kompoty, ciasta i desery. Właściwie można z dynią (a raczej: z dyni) zrobić w kuchni wszystko, nawet zupę z jej kwiatów.
Ja najczęściej przerabiam dynie na dyniowe zupy kremy. Jeden z moich ulubionych to krem z dyni z prażonymi migdałami. Dziś jednak przygotowałam zupę dyniową w nieco innej wersji. Tym razem jest to pikantna zupa dyniowa z czarnuszką i serem grana padano. Papryczka chili świetnie podkręca łagodny smak dyni, aromatyczna czarnuszka przyjemnie chrupie, a ser rozpływa się w ustach. Taka pikantna zupa dyniowa idealnie sprawdzi się w jesienną słotę!
Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy miąższ z pestkami. Kroimy na kawałki bez obierania ze skórki (dynia hokkaido nadaje się do jedzenia ze skórką – inne wymagają obrania).
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy w głębokim rondlu na oliwie.
Krok 3
4 min
Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy chwilę.
Krok 4
10 min
Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną w kostkę dynię. Dusimy 10 minut.
Krok 5
10 min
Podlewamy dynię wywarem, gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy odrobinę świeżo startego imbiru.
Krok 6
5 min
Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą morską.
Krok 7
5 min
Nasiona czarnuszki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, prażymy chwilę, aż zaczną wydzielać aromat.
Krok 8
3 min
Pikantną zupę dyniową podajemy z uprażoną czarnuszką i startym serem grana padano.
Krok 1
z
8
Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy miąższ z pestkami. Kroimy na kawałki bez obierania ze skórki (dynia hokkaido nadaje się do jedzenia ze skórką – inne wymagają obrania).
Krok 2
z
8
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy w głębokim rondlu na oliwie.
Krok 3
z
8
Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy chwilę.
Krok 4
z
8
Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną w kostkę dynię. Dusimy 10 minut.
Krok 5
z
8
Podlewamy dynię wywarem, gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy odrobinę świeżo startego imbiru.
Krok 6
z
8
Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą morską.
Krok 7
z
8
Nasiona czarnuszki wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, prażymy chwilę, aż zaczną wydzielać aromat.
Krok 8
z
8
Pikantną zupę dyniową podajemy z uprażoną czarnuszką i startym serem grana padano.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0