Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym

0
45min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Świeży bób
4 
Ziemniaki
2  łyżek
0.5  l
Woda
1  kawałek
Młody por (biała część)
1  kawałek
Ser pleśniowy typu lazur
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz ziarnisty
trochę
Tymianek świeży

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.06 g
Węglowodany
31.84 g
Tłuszcze
3.29 g
Wartość energetyczna
184.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Bób płuczę, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję ok 5 minut (nie solę wody), po czym obieram z łupinek.
Krok 2
10 min
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, przesmażam na łyżce oleju winogronowego z posiekanym porem.
Krok 3
15 min
Podlewam bulionem, gotuję około 15 minut, jeśli trzeba – przyprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4
10 min
Dodaję obrany bób, zagotowuję.
Krok 5
3 min
Podaję z kawałkami sera pleśniowego. Można udekorować zupę listkami świeżego tymianku.
Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym

Krok 1 z 5

Bób płuczę, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję ok 5 minut (nie solę wody), po czym obieram z łupinek.

Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym

Krok 2 z 5

Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, przesmażam na łyżce oleju winogronowego z posiekanym porem.

Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym

Krok 3 z 5

Podlewam bulionem, gotuję około 15 minut, jeśli trzeba – przyprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.

Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym

Krok 4 z 5

Dodaję obrany bób, zagotowuję.

Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym

Krok 5 z 5

Podaję z kawałkami sera pleśniowego. Można udekorować zupę listkami świeżego tymianku.

Nie tak dawno nie mogąc doczekać się świeżego bobu, ugotowałam pyszny krem z bobu mrożonego. Dzisiaj bobu wszędzie na pęczki, no może nie na pęczki, ale na półkilogramowe woreczki. Równie łatwo, jak go ugotować i zajadać okraszony masełkiem i koperkiem, można z niego przygotować pyszną zupę, tym razem wcale nie krem. Oczywiście można ją zmiksować, pamiętając jednak o tym, że miksowanie zmienia nie tylko konsystencję, ale też smak zupy.

Bób, zwłaszcza młody, wcale nie wymaga długiego gotowania. Co więcej, uważam, że wystarczy go tylko zblanszować. W takiej postaci dodaję go do mojej zupy. Dłuższe, niż kilkuminutowe gotowanie bobu sprawia, że ziarenka właściwie się rozpadają i jak dla mnie są wtedy już bardzo rozgotowane. A z ciekawostek – bób można zjadać nawet w łupinach. To prozdrowotne rozwiązanie nie bardzo jednak przypadło mi do gustu, z przyzwyczajenia obieram bób i niech tak zostanie :). Z takim obranym bobem zupa ze świeżego bobu jest rewelacyjna.

Świeży bób możecie wykorzystać nie tylko do zupy bardzo bobowej, ale także w mniejszej ilości dodać go do wszelkich zielonych letnich zup.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika