Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym
Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym
Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym
Dodaj do CookBook

Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym

(0)
45 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Świeży bób
4 
Ziemniaki
2  łyżek
Bulion warzywny
0.5  l
Woda
1  kawałek
Młody por (biała część)
1  kawałek
Ser pleśniowy typu lazur
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz ziarnisty
trochę
Tymianek świeży
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.8 g
Wartość energetyczna
184.7 kcal
Tłuszcze
3.3 g
Białko
13.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie tak dawno nie mogąc doczekać się świeżego bobu, ugotowałam pyszny krem z bobu mrożonego. Dzisiaj bobu wszędzie na pęczki, no może nie na pęczki, ale na półkilogramowe woreczki. Równie łatwo, jak go ugotować i zajadać okraszony masełkiem i koperkiem, można z niego przygotować pyszną zupę, tym razem wcale nie krem. Oczywiście można ją zmiksować, pamiętając jednak o tym, że miksowanie zmienia nie tylko konsystencję, ale też smak zupy.

Bób, zwłaszcza młody, wcale nie wymaga długiego gotowania. Co więcej, uważam, że wystarczy go tylko zblanszować. W takiej postaci dodaję go do mojej zupy. Dłuższe, niż kilkuminutowe gotowanie bobu sprawia, że ziarenka właściwie się rozpadają i jak dla mnie są wtedy już bardzo rozgotowane. A z ciekawostek – bób można zjadać nawet w łupinach. To prozdrowotne rozwiązanie nie bardzo jednak przypadło mi do gustu, z przyzwyczajenia obieram bób i niech tak zostanie :). Z takim obranym bobem zupa ze świeżego bobu jest rewelacyjna.

Świeży bób możecie wykorzystać nie tylko do zupy bardzo bobowej, ale także w mniejszej ilości dodać go do wszelkich zielonych letnich zup.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    Bób płuczę, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję ok 5 minut (nie solę wody), po czym obieram z łupinek.
  • Krok 2

    10 min
    Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, przesmażam na łyżce oleju winogronowego z posiekanym porem.
  • Krok 3

    15 min
    Podlewam bulionem, gotuję około 15 minut, jeśli trzeba – przyprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 4

    10 min
    Dodaję obrany bób, zagotowuję.
  • Krok 5

    3 min
    Podaję z kawałkami sera pleśniowego. Można udekorować zupę listkami świeżego tymianku.
Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym

Krok 1 z 5

Bób płuczę, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję ok 5 minut (nie solę wody), po czym obieram z łupinek.

Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym

Krok 2 z 5

Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, przesmażam na łyżce oleju winogronowego z posiekanym porem.

Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym

Krok 3 z 5

Podlewam bulionem, gotuję około 15 minut, jeśli trzeba – przyprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.

Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym

Krok 4 z 5

Dodaję obrany bób, zagotowuję.

Zupa ze świeżego bobu z serem pleśniowym

Krok 5 z 5

Podaję z kawałkami sera pleśniowego. Można udekorować zupę listkami świeżego tymianku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu