
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Ale zupa brokułowa to już cięższy kaliber, bo moje dzieci za nią nie przepadają. Uciekam się więc do różnych sposobów, nazywam ją zupą ufoludkową albo podaję z dodatkami, które moje dzieci uwielbiają. Były już chrupiące grzanki i pyszny groszek ptysiowy. A dziś zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce. I się zaczęło. A jaka to koszulka? To chyba bardziej sweterek? Moje jest chyba dziewczyną, bo wygląda jakby miało sukienkę! Nagle okazuje się, że przy zupie brokułowej buzie się dzieciom nie zamykają :). Brokułowa szybko zniknęła z talerzy, a ja już marzę o następnej zupie z jajkiem w koszulkach. Pewnie będzie to szczawiowa.
Podoba Wam się zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce? A może wolicie jajko w koszulce podane z filiżanką gorącego kremu brokułowego ze śmietaną? Bardzo proszę. Smacznego!
Polecam także inne nasze brokułowe zupy:
Zupa ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami
Kremowa zupa z brokułów z groszkiem ptysiowym
Zobacz też
Zobacz Zupa krem brokułowa na ostro z kukurydzą i grzankami
Zobacz Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną
Zobacz Zielona zupa
Zobacz Zupa krem z brokułów i kalafiora
Przygotowanie
Krok 1
12 minKrok 2
3 minKrok 3
5 minKrok 4
2 minKrok 5
3 minKrok 6
2 minKrok 7
3 min
Krok 1 z 7
Zagotowuję wywar w większym garnku, dodaję mrożone brokuły, doprowadzam do wrzenia. Gotuję na wolnym ogniu 10 minut.

Krok 2 z 7
Zestawiam zupę z kuchenki, miksuję na gładką masę. Można doprawić zupę do smaku solą morską i świeżo tartą gałką muszkatołową.

Krok 3 z 7
W rondlu zagotowuję ok. 1 l wody, nie solę. Zmniejszam moc płyty tak, aby woda tylko od czasu do czasu bulgotała.

Krok 4 z 7
Pierwsze jajko delikatnie wybijam do małej miseczki, następnie delikatnie przelewam je do wrzątku. Trzeba to zrobić tak, żeby żółtko się nie rozpadło ani przy wbijaniu jajka do miseczki, ani w momencie, kiedy jajko trafia do wody.

Krok 5 z 7
Następnie gotuję jajko 3 minuty, od czasu do czasu ostrożnie mieszając wodę łyżką. Zamiast do miseczki, jajko można wbić do …warząchwi :), z pomocą której będzie można łatwo przenieść je do wrzątku.

Krok 6 z 7
Po trzech minutach wyławiam jajko łyżką cedzakową i przekładam na talerz, a do wrzątku trafia kolejne jajko.

Krok 7 z 7
Ugotowane jajka w koszulkach przekładam do miseczek, zalewam kremem z brokułów. Zupę posypuję startym parmezanem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0