Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Opakowanie mrożonych brokułów lub jeden świeży brokuł
1 
Marchew
1 
Pietruszka
1  kawałek
Por
1  kawałek
Seler
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
trochę
Migdały w płatkach
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.18 g
Węglowodany
15.46 g
Tłuszcze
0.76 g
Wartość energetyczna
72.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dzisiaj syn wrócił ze szkoły z kolegą. Akurat skończyłam gotować soczyście zielony krem z brokułów. Aromat prażonych migdałów, którymi właśnie posypywałam zupę na talerzach, od razu ściągnął chłopaków do kuchni. Nasz gość równie szybko z niej wyskoczył, kiedy natknął się na różyczkę brokuła leżącą na blacie.

Dla niego to pewnie nie była żadna różyczka, ale jakieś niejadalne warzywo. Wiedziałam, że brokułowej z pewnością nie zje. Za to ze smakiem zjadł ufoludkowy krem z brokułów, który rzeczywiście był nieziemski. Pyszniejszej brokułowej z prażonymi migdałami… tzn. ufoludkowej nie serwują w całej galaktyce 🙂

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    15 min
    W małej ilości wody (ok. 500 ml) gotuję warzywa na wywar.
  • Krok 2

    1 min
    Jak zmiękną, wyławiam je i dodaję różyczki brokuła.
  • Krok 3

    3 min
    Jeśli na pierwszy rzut oka widać, że wywaru jest za dużo, można dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka.
  • Krok 4

    15 min
    Zupę gotuję ok. 15 minut, miksuję.
  • Krok 5

    1 min
    Dodaję sól, pieprz i odrobinę startej na tarce gałki muszkatołowej.
  • Krok 6

    5 min
    Migdały rumienię na suchej patelni i posypuję nimi krem z brokułów bezpośrednio na talerzach.
Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Krok 1 z 6

W małej ilości wody (ok. 500 ml) gotuję warzywa na wywar.

Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Krok 2 z 6

Jak zmiękną, wyławiam je i dodaję różyczki brokuła.

Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Krok 3 z 6

Jeśli na pierwszy rzut oka widać, że wywaru jest za dużo, można dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka.

Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Krok 4 z 6

Zupę gotuję ok. 15 minut, miksuję.

Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Krok 5 z 6

Dodaję sól, pieprz i odrobinę startej na tarce gałki muszkatołowej.

Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami

Krok 6 z 6

Migdały rumienię na suchej patelni i posypuję nimi krem z brokułów bezpośrednio na talerzach.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna przepis wigilijny

    1 godz 7 min Średni
  • Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią

    1 godz 8 min Średni
  • Zupa curry z kurczakiem

    37 min Średni
  • Zupa jabłkowa z porem

    45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu