Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Niepozorna bulwa selera, choć niezbyt atrakcyjna z wyglądu, dodaje atrakcyjności wielu potrawom, ale może też stanowić ich główny składnik. Aromatyczna zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi jest jednym z nich. Łagodność kremu z selera przełamuje dodatek winnego jabłka, a prażone orzechy włoskie dopełniają całości. Zupę z selera możesz także podawać posypaną startym, żółtym serem.
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z selera z gruszką
Zobacz Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Zobacz Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym
Zobacz Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami
Ziemniaki, seler, cebulę, obrane jabłko kroimy w drobną kostkę.
W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i jabłko, podsmażamy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.
Podlewamy warzywa i jabłko wywarem, gotujemy do miękkości, około 10 minut, blendujemy.
Doprawiamy zupę z selera solą morską i białym pieprzem.
Orzechy grubo siekamy, prażymy na suchej patelni do zrumienienia, przesypujemy do miseczki. Kiedy ostygną, delikatnie przesuwamy je w dłoniach, żeby pozbawić orzechy łuski (z prażonych łatwo odchodzi).
Zupę krem z selera podajemy posypaną tartym serem i orzechami.