Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Niepozorna bulwa selera, choć niezbyt atrakcyjna z wyglądu, dodaje atrakcyjności wielu potrawom, ale może też stanowić ich główny składnik. Aromatyczna zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi jest jednym z nich. Łagodność kremu z selera przełamuje dodatek winnego jabłka, a prażone orzechy włoskie dopełniają całości. Zupę z selera możesz także podawać posypaną startym, żółtym serem.
Ziemniaki, seler, cebulę, obrane jabłko kroimy w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i jabłko, podsmażamy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.
Krok 3
10 min
Podlewamy warzywa i jabłko wywarem, gotujemy do miękkości, około 10 minut, blendujemy.
Krok 4
1 min
Doprawiamy zupę z selera solą morską i białym pieprzem.
Krok 5
5 min
Orzechy grubo siekamy, prażymy na suchej patelni do zrumienienia, przesypujemy do miseczki. Kiedy ostygną, delikatnie przesuwamy je w dłoniach, żeby pozbawić orzechy łuski (z prażonych łatwo odchodzi).
Krok 6
1 min
Zupę krem z selera podajemy posypaną tartym serem i orzechami.
Krok 1
z
6
Ziemniaki, seler, cebulę, obrane jabłko kroimy w drobną kostkę.
Krok 2
z
6
W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa i jabłko, podsmażamy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.
Krok 3
z
6
Podlewamy warzywa i jabłko wywarem, gotujemy do miękkości, około 10 minut, blendujemy.
Krok 4
z
6
Doprawiamy zupę z selera solą morską i białym pieprzem.
Krok 5
z
6
Orzechy grubo siekamy, prażymy na suchej patelni do zrumienienia, przesypujemy do miseczki. Kiedy ostygną, delikatnie przesuwamy je w dłoniach, żeby pozbawić orzechy łuski (z prażonych łatwo odchodzi).
Krok 6
z
6
Zupę krem z selera podajemy posypaną tartym serem i orzechami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0