Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Idealnie kremowa z chrupiącymi grzaneczkami – zupa krem z selera w mojej wersji. Seler zazwyczaj stanowi jedynie dodatek do zupy. Nigdy nie grał głównej roli w mojej kuchni. Nadeszła jednak era selera, za oknami siarczysty mróz, a ja ugotowałam pyszną zupę krem z selera z grzankami, orzechami włoskimi i oliwą z oliwek, która jest wprost idealnym uzupełnieniem tego dania.
Warzywa usmażyłam na maśle klarowanym, ale jeśli nie używacie masła to polecam olej czosnkowy z ziołami.
Przygotowanie
68 min
Krok 1
10 min
Korzeń selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
3 min
Białą część pora kroimy w plasterki.
Krok 3
5 min
Na dużej patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pora. Smażymy około 5 minut i dodajemy seler.
Krok 4
10 min
Całość mieszamy i smażymy 5-10 minut. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
Krok 5
25 min
Dodajemy łyżkę suszonego czosnku w płatkach i gotujemy pod przykryciem 25 minut.
Krok 6
2 min
Do gotującej się zupy dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i doprawiamy do smaku pieprzem syczuańskim, solą selerową i estragonem.
Krok 7
10 min
Zupę gotujemy jeszcze 10 minut i całość miksujemy blenderem.
Krok 8
3 min
Zupę krem z selera zabielamy śmietanką, a każdą porcję delikatnie skrapiamy oliwą oraz posypujemy grzaneczkami i pokruszonymi orzechami włoskimi. Ilość dodatków dowolna 🙂
Krok 1
z
8
Korzeń selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
z
8
Białą część pora kroimy w plasterki.
Krok 3
z
8
Na dużej patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pora. Smażymy około 5 minut i dodajemy seler.
Krok 4
z
8
Całość mieszamy i smażymy 5-10 minut. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
Krok 5
z
8
Dodajemy łyżkę suszonego czosnku w płatkach i gotujemy pod przykryciem 25 minut.
Krok 6
z
8
Do gotującej się zupy dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i doprawiamy do smaku pieprzem syczuańskim, solą selerową i estragonem.
Krok 7
z
8
Zupę gotujemy jeszcze 10 minut i całość miksujemy blenderem.
Krok 8
z
8
Zupę krem z selera zabielamy śmietanką, a każdą porcję delikatnie skrapiamy oliwą oraz posypujemy grzaneczkami i pokruszonymi orzechami włoskimi. Ilość dodatków dowolna 🙂
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0