Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym
Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym
Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym
Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym
Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym
Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym
Dodaj do CookBook

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JoannaJoannaJoanna
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Biała czekolada
860  g
Seler
2  łyżek
Masło klarowane
2 
Szalotki
20  g
Płatki migdałowe
4  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1.25  l
Woda
5  łyżek
Gęsty jogurt naturalny
1  szczypta
Kozieradka do smaku
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  łyżka
Ocet balsamiczny
8  liści
Mięta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.3 g
Wartość energetyczna
301.5 kcal
Tłuszcze
16.8 g
Białko
6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym, zaskakuje połączeniem składników i wyjątkowym smakiem. Do tej pory czekolada kojarzyła mi się głównie z deserem, ale od dzisiaj będzie mi przypominać też krem z selera. Połączenie niecodzienne, ale jak się okazuje niezwykle smaczne i udane. Zupa z selera jest lekko słodka, z wyczuwalnym selerem i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Ustalając proporcje składników starałam się, aby zupa nie wyszła zbyt słodka i smak białej czekolady nie zdominował pozostałych składników, ale jeśli lubicie słodkie potrawy to możecie dodać nieco więcej czekolady.

Jeśli lubicie poznawać nowe smaki i jesteście otwarci na ciekawe i zaskakujące doznania kulinarne to musicie przygotować ten krem z selera. Zapewniam, że się nie zawiedziecie!

(z podanych składników można przygotować około 5 porcji zupy)

Miłośnikom niebanalnych połączeń polecam też:

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Zobacz Zupa krem z selera z gruszką

Zobacz Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Zobacz Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

Zobacz Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    4 min
    Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu i odkładamy.
  • Krok 2

    10 min
    Korzeń selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 3

    2 min
    Szalotki kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego. Smażymy około 2 minuty.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy pozostałe masło i seler. Trzymamy na patelni jeszcze około 5-10 minut co jakiś czas mieszając.
  • Krok 5

    25 min
    Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką około 25 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką i trzymamy na gazie jeszcze maksymalnie 5 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Gotową zupę z selera miksujemy blenderem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolewamy nieco bulionu.
  • Krok 8

    4 min
    Czekoladę ucieramy na tarce o małych oczkach i wsypujemy do gorącej, zmiksowanej zupy. Dokładnie mieszamy tak, aby czekolada się rozpuściła.
  • Krok 9

    2 min
    Gotową zupę z selera zabielamy jogurtem naturalnym.
  • Krok 10

    2 min
    Ciepły krem z selera nalewamy do miseczek, posypujemy płatkami migdałowymi, skrapiamy sosem balsamicznym i dekorujemy listkami mięty czekoladowej.
Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 1 z 10

Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu i odkładamy.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 2 z 10

Korzeń selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 3 z 10

Szalotki kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego. Smażymy około 2 minuty.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 4 z 10

Dodajemy pozostałe masło i seler. Trzymamy na patelni jeszcze około 5-10 minut co jakiś czas mieszając.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 5 z 10

Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką około 25 minut.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 6 z 10

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką i trzymamy na gazie jeszcze maksymalnie 5 minut.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 7 z 10

Gotową zupę z selera miksujemy blenderem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolewamy nieco bulionu.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 8 z 10

Czekoladę ucieramy na tarce o małych oczkach i wsypujemy do gorącej, zmiksowanej zupy. Dokładnie mieszamy tak, aby czekolada się rozpuściła.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 9 z 10

Gotową zupę z selera zabielamy jogurtem naturalnym.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 10 z 10

Ciepły krem z selera nalewamy do miseczek, posypujemy płatkami migdałowymi, skrapiamy sosem balsamicznym i dekorujemy listkami mięty czekoladowej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z papryki z pomarańczą

    Zupa krem z papryki z pomarańczą

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu