Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową przyjemnie rozgrzewa w zimne dni. Dodatek soczewicy bogatej w białko sprawia, że zupa z czerwonej soczewicy jest pożywna i syci na długo. Intensywny aromat i smak dojrzewających w słońcu pomidorów, zamknięty w słoiku z passatą, nadaje zupie z czerwonej soczewicy wyraźnego charakteru, który równoważy szczypta cukru.
Przygotowanie
37 min
Krok 1
10 min
Warzywa myjemy, marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, por i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju kilka minut.
Krok 2
5 min
Dodajemy przeciśnięte praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż czosnek się zeszkli, ale jeszcze nie zrumieni.
Krok 3
15 min
Podlewamy warzywa chochlą wywaru warzywnego, mieszamy i dodajemy do garnka z gotującym się wywarem, dodajemy passatę, mieszamy, dodajemy soczewicę, posiekany imbirldoprawiamy solą i gotujemy 10-15 minut, do miękkości soczewicy.
Krok 4
4 min
Zupę krótko (30 sekund) miksujemy blenderem (tak, by część zupy została zmiksowana, a część nie – można też przelać połowę zupy do wysokiego naczynia, zmiksować ją na gładki krem i przelać do garnka z drugą częścią).
Krok 5
3 min
Zupę z czerwonej soczewicy doprawiamy szczyptą cukru, podajemy z posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.
Krok 1
z
5
Warzywa myjemy, marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, por i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju kilka minut.
Krok 2
z
5
Dodajemy przeciśnięte praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż czosnek się zeszkli, ale jeszcze nie zrumieni.
Krok 3
z
5
Podlewamy warzywa chochlą wywaru warzywnego, mieszamy i dodajemy do garnka z gotującym się wywarem, dodajemy passatę, mieszamy, dodajemy soczewicę, posiekany imbirldoprawiamy solą i gotujemy 10-15 minut, do miękkości soczewicy.
Krok 4
z
5
Zupę krótko (30 sekund) miksujemy blenderem (tak, by część zupy została zmiksowana, a część nie – można też przelać połowę zupy do wysokiego naczynia, zmiksować ją na gładki krem i przelać do garnka z drugą częścią).
Krok 5
z
5
Zupę z czerwonej soczewicy doprawiamy szczyptą cukru, podajemy z posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0