Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową na chłody

(0)
37min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1  szklanka
Soczewica czerwona
1 
Cebula
1  l
Passata pomidorowa
5  łyżek
Bulion warzywny
1.2  l
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.69 g
Węglowodany
37.73 g
Tłuszcze
2.15 g
Wartość energetyczna
242.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową przyjemnie rozgrzewa w zimne dni. Dodatek soczewicy bogatej w białko sprawia, że zupa z czerwonej soczewicy jest pożywna i syci na długo. Intensywny aromat i smak dojrzewających w słońcu pomidorów, zamknięty w słoiku z passatą, nadaje zupie z czerwonej soczewicy wyraźnego charakteru, który równoważy szczypta cukru.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    10 min
    Warzywa myjemy, marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, por i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju kilka minut.
  • Krok 2

    5 min
    Dodajemy przeciśnięte praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż czosnek się zeszkli, ale jeszcze nie zrumieni.
  • Krok 3

    15 min
    Podlewamy warzywa chochlą wywaru warzywnego, mieszamy i dodajemy do garnka z gotującym się wywarem, dodajemy passatę, mieszamy, dodajemy soczewicę, posiekany imbirldoprawiamy solą i gotujemy 10-15 minut, do miękkości soczewicy.
  • Krok 4

    4 min
    Zupę krótko (30 sekund) miksujemy blenderem (tak, by część zupy została zmiksowana, a część nie – można też przelać połowę zupy do wysokiego naczynia, zmiksować ją na gładki krem i przelać do garnka z drugą częścią).
  • Krok 5

    3 min
    Zupę z czerwonej soczewicy doprawiamy szczyptą cukru, podajemy z posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.
Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową na chłody

Krok 1 z 5

Warzywa myjemy, marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, por i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju kilka minut.

Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową na chłody

Krok 2 z 5

Dodajemy przeciśnięte praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż czosnek się zeszkli, ale jeszcze nie zrumieni.

Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową na chłody

Krok 3 z 5

Podlewamy warzywa chochlą wywaru warzywnego, mieszamy i dodajemy do garnka z gotującym się wywarem, dodajemy passatę, mieszamy, dodajemy soczewicę, posiekany imbirldoprawiamy solą i gotujemy 10-15 minut, do miękkości soczewicy.

Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową na chłody

Krok 4 z 5

Zupę krótko (30 sekund) miksujemy blenderem (tak, by część zupy została zmiksowana, a część nie – można też przelać połowę zupy do wysokiego naczynia, zmiksować ją na gładki krem i przelać do garnka z drugą częścią).

Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową na chłody

Krok 5 z 5

Zupę z czerwonej soczewicy doprawiamy szczyptą cukru, podajemy z posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem brokułowa z grzankami czosnkowymi

    59 min Łatwy
  • Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

    30 min Średni
  • Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    56 min Średni
  • Chowder z batatów i pieczonego selera

    1 godz 41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu