Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Delikatna zupa z cukinii to pyszna alternatywa dla popularnej jarzynowej. Zazwyczaj wybieram małe cukinie, bo mają miękką skórkę i nie trzeba ich obierać. Przez wiele lat cukinia kojarzyła mi się głównie z plackami podawanymi z gęstym jogurtem naturalnym lub serkiem śmietankowym i wędzoną rybą, ale to też idealny składnik do lekkiej i kremowej zupy. Jakiś czas temu przygotowałam delikatny krem z cukinii z wędzonym łososiem. Tym razem jako dodatek wybrałam ser pleśniowy z koziego mleka, a cukinię wcześniej upiekłam razem z cebulą i czosnkiem. Już sam zapach dochodzący z piekarnika pobudził kubki smakowe domowników. Cukinia upieczona z cebulą i czosnkiem pachnie obłędnie.
To najsmaczniejsza wersja kremowej zupy z cukinii jaką jadłam. Jeśli nie przepadacie za serem kozim to można zastąpić go innym serem pleśniowym lub posypać pokruszoną gorgonzolą albo startym serem grana padano.
(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)
Cukinie, cebulę i czosnek kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
3 min
Doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką i suszonym tymiankiem. Całość skrapiamy olejem roślinnym i dokładnie mieszamy tak aby przyprawy i olej w miarę równomiernie były rozprowadzone na składnikach.
Krok 3
25 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 25 minut.
Krok 4
15 min
Po upieczeniu przekładamy całość do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy około 15 minut.
Krok 5
1 min
Gotową zupę skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.
Krok 6
3 min
Miksujemy blenderem na gładką masę i zabielamy śmietaną.
Krok 7
1 min
Podajemy z świeżym tymiankiem i plasterkami sera pleśniowego z koziego mleka.
Krok 1
z
7
Cukinie, cebulę i czosnek kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
z
7
Doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką i suszonym tymiankiem. Całość skrapiamy olejem roślinnym i dokładnie mieszamy tak aby przyprawy i olej w miarę równomiernie były rozprowadzone na składnikach.
Krok 3
z
7
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 25 minut.
Krok 4
z
7
Po upieczeniu przekładamy całość do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy około 15 minut.
Krok 5
z
7
Gotową zupę skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.
Krok 6
z
7
Miksujemy blenderem na gładką masę i zabielamy śmietaną.
Krok 7
z
7
Podajemy z świeżym tymiankiem i plasterkami sera pleśniowego z koziego mleka.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0