Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

(0)
54min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Średnia cukinia
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Gęsta śmietana
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
1 
Połówka cytryny
2  łyżek
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Tymianek suszony do smaku
1  szczypta
Kozieradka do smaku
1  gałązka
Świeży tymianek do dekoracji
100  g
Ser pleśniowy z mleka koziego
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.6 g
Węglowodany
8.5 g
Tłuszcze
15.65 g
Wartość energetyczna
198.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Delikatna zupa z cukinii to pyszna alternatywa dla popularnej jarzynowej. Zazwyczaj wybieram małe cukinie, bo mają miękką skórkę i nie trzeba ich obierać. Przez wiele lat cukinia kojarzyła mi się głównie z plackami podawanymi z gęstym jogurtem naturalnym lub serkiem śmietankowym i wędzoną rybą, ale to też idealny składnik do lekkiej i kremowej zupy. Jakiś czas temu przygotowałam delikatny krem z cukinii z wędzonym łososiem. Tym razem jako dodatek wybrałam ser pleśniowy z koziego mleka, a cukinię wcześniej upiekłam razem z cebulą i czosnkiem. Już sam zapach dochodzący z piekarnika pobudził kubki smakowe domowników. Cukinia upieczona z cebulą i czosnkiem pachnie obłędnie.

To najsmaczniejsza wersja kremowej zupy z cukinii jaką jadłam. Jeśli nie przepadacie za serem kozim to można zastąpić go innym serem pleśniowym lub posypać pokruszoną gorgonzolą albo startym serem grana padano.

(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)

Zupa z pieczonej cukinii to pomysł na lekki , aromatyczny i pyszny obiad. Cukinia jest delikatna w smaku i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami: chrupiącymi grzaneczkami ziołowymi,  groszkiem ptysiowym, chipsami warzywnymi czy po prostu z plasterkiem ulubionej wędliny lub z wędzoną rybą.

Polecam też:

Zupę jarzynową z cukinią

Zupę z młodej cukinii z miętą i słonecznikiem

Zupę z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone

Surową zupę witariańską z cukiniowym spaghetti

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Zobacz też

Zobacz Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą

Przygotowanie

54 min
  • Krok 1

    7 min
    Cukinie, cebulę i czosnek kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Krok 2

    3 min
    Doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką i suszonym tymiankiem. Całość skrapiamy olejem roślinnym i dokładnie mieszamy tak aby przyprawy i olej w miarę równomiernie były rozprowadzone na składnikach.
  • Krok 3

    25 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 25 minut.
  • Krok 4

    15 min
    Po upieczeniu przekładamy całość do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy około 15 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Gotową zupę skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.
  • Krok 6

    3 min
    Miksujemy blenderem na gładką masę i zabielamy śmietaną.
  • Krok 7

    1 min
    Podajemy z świeżym tymiankiem i plasterkami sera pleśniowego z koziego mleka.
Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Krok 1 z 7

Cukinie, cebulę i czosnek kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Krok 2 z 7

Doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką i suszonym tymiankiem. Całość skrapiamy olejem roślinnym i dokładnie mieszamy tak aby przyprawy i olej w miarę równomiernie były rozprowadzone na składnikach.

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Krok 3 z 7

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 25 minut.

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Krok 4 z 7

Po upieczeniu przekładamy całość do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy około 15 minut.

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Krok 5 z 7

Gotową zupę skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Krok 6 z 7

Miksujemy blenderem na gładką masę i zabielamy śmietaną.

Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Krok 7 z 7

Podajemy z świeżym tymiankiem i plasterkami sera pleśniowego z koziego mleka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tomato bisque z pieczoną papryką

    Tomato bisque z pieczoną papryką

    1 godz 42 min Średni
  • Krem z pieczonej papryki i pomidorów

    Krem z pieczonej papryki i pomidorów

    1 godz 26 min Średni
  • Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

    Zupa koperkowa z pieczonym łososiem

    1 godz 39 min Średni
  • Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

    Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem

    2 godz 45 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu