Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

(3)
1 godz 19 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Średnie cukinie (ok. 0,6 kg)
30  dag
Pieczarki świeże
2 
Papryka (u mnie żółta i czerwona)
1 
Papryczka chili
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  puszka
Pomidory bez skórki
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Cukier
5 
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz
1  szczypta
Wędzona papryka
0.5  łyżeczka
Bazylia suszona
1  łyżeczka
Oregano
2  łyżek
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.05 g
Węglowodany
15.08 g
Tłuszcze
8.02 g
Wartość energetyczna
138.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dobre wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek, z dodatkiem ostrej papryczki, aromatycznego czosnku i ziół, bez problemu dorówna temu przygotowanemu z dodatkiem kiełbasy. Długo duszone na wolnym ogniu warzywa oddają potrawie cały swój smak i aromat, a jednocześnie pozostają przyjemnie chrupiące. Latem, szczególnie w chłodniejsze dni, warto się skusić na leczo w takiej właśnie odsłonie. To pyszny i sycący obiad, a jeśli smak wegetariańskiego leczo szczególnie przypadnie wam do gustu, można je… zawekować na zimę!

Aby wykorzystać w pełni sezon na cukinię, wypróbuj inne nasze przepisy na zupy z cukinii:
Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta
Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem – superfood na pierwsze danie
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi
Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti
Zupa z cukinią i gnocchi

Przygotowanie

79 min
  • Krok 1

    13 min
    Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, zmniejszamy moc kuchenki, dusimy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 2

    15 min
    Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, zwiększamy moc kuchenki, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy pieczarki, mieszamy. Zmniejszamy moc, dusimy do czasu, aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec doprawiamy solą, wędzoną papryką, suszoną bazylią i oregano. Dodajemy ziele angielskie i laurowe liście.
  • Krok 3

    3 min
    W tym czasie papryki myjemy, kroimy w poprzek, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Papryczkę chili możemy pozbawić pestek, jeśli jest bardzo ostra.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy do pieczarek paprykę, chwilę smażymy wszystko często mieszając. Podlewamy warzywa wodą (tak, aby przykryła warzywa), zmniejszamy moc kuchenki, dusimy 10 minut.
  • Krok 5

    20 min
    Cukinię kroimy w ćwiartki (można obrać, jeśli nie jest młoda), dorzucamy do rondla z warzywami, dusimy kolejne 20 minut.
  • Krok 6

    8 min
    Dodajemy pomidory z puszki, chwilę gotujemy. Doprawiamy szczyptą cukru, świeżo mielonego pieprzu i w razie konieczności solą.
  • Krok 7

    10 min
    Na drugi dzień leczo jeszcze na chwilę wstawiamy do gotowania. Podajemy z pajdą chleba lub bułką.
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 1 z 7

Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, zmniejszamy moc kuchenki, dusimy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 2 z 7

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, zwiększamy moc kuchenki, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy pieczarki, mieszamy. Zmniejszamy moc, dusimy do czasu, aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec doprawiamy solą, wędzoną papryką, suszoną bazylią i oregano. Dodajemy ziele angielskie i laurowe liście.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 3 z 7

W tym czasie papryki myjemy, kroimy w poprzek, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Papryczkę chili możemy pozbawić pestek, jeśli jest bardzo ostra.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 4 z 7

Dodajemy do pieczarek paprykę, chwilę smażymy wszystko często mieszając. Podlewamy warzywa wodą (tak, aby przykryła warzywa), zmniejszamy moc kuchenki, dusimy 10 minut.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 5 z 7

Cukinię kroimy w ćwiartki (można obrać, jeśli nie jest młoda), dorzucamy do rondla z warzywami, dusimy kolejne 20 minut.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 6 z 7

Dodajemy pomidory z puszki, chwilę gotujemy. Doprawiamy szczyptą cukru, świeżo mielonego pieprzu i w razie konieczności solą.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 7 z 7

Na drugi dzień leczo jeszcze na chwilę wstawiamy do gotowania. Podajemy z pajdą chleba lub bułką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Leczo z pieczarkami i kiełbasą

    Leczo z pieczarkami i kiełbasą

    1 godz 30 min Łatwy
  • Zupa fasolowa z batatami

    Zupa fasolowa z batatami

    43 min Łatwy
  • Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    24 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami i boczkiem

    46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu