Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

0
1 godz 19 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Średnie cukinie (ok. 0,6 kg)
30  dag
Pieczarki świeże
2 
Papryka (u mnie żółta i czerwona)
1 
Papryczka chili
1 
Cebula
2  ząbków
1  puszka
Pomidory bez skórki
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Cukier
5 
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz
1  szczypta
Wędzona papryka
0.5  łyżeczka
Bazylia suszona
1  łyżeczka
Oregano
2  łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.05 g
Węglowodany
15.08 g
Tłuszcze
8.02 g
Wartość energetyczna
138.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

79 min
Krok 1
13 min
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, zmniejszamy moc kuchenki, dusimy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
15 min
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, zwiększamy moc kuchenki, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy pieczarki, mieszamy. Zmniejszamy moc, dusimy do czasu, aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec doprawiamy solą, wędzoną papryką, suszoną bazylią i oregano. Dodajemy ziele angielskie i laurowe liście.
Krok 3
3 min
W tym czasie papryki myjemy, kroimy w poprzek, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Papryczkę chili możemy pozbawić pestek, jeśli jest bardzo ostra.
Krok 4
10 min
Dodajemy do pieczarek paprykę, chwilę smażymy wszystko często mieszając. Podlewamy warzywa wodą (tak, aby przykryła warzywa), zmniejszamy moc kuchenki, dusimy 10 minut.
Krok 5
20 min
Cukinię kroimy w ćwiartki (można obrać, jeśli nie jest młoda), dorzucamy do rondla z warzywami, dusimy kolejne 20 minut.
Krok 6
8 min
Dodajemy pomidory z puszki, chwilę gotujemy. Doprawiamy szczyptą cukru, świeżo mielonego pieprzu i w razie konieczności solą.
Krok 7
10 min
Na drugi dzień leczo jeszcze na chwilę wstawiamy do gotowania. Podajemy z pajdą chleba lub bułką.
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 1 z 7

Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, zmniejszamy moc kuchenki, dusimy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 2 z 7

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, zwiększamy moc kuchenki, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy pieczarki, mieszamy. Zmniejszamy moc, dusimy do czasu, aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec doprawiamy solą, wędzoną papryką, suszoną bazylią i oregano. Dodajemy ziele angielskie i laurowe liście.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 3 z 7

W tym czasie papryki myjemy, kroimy w poprzek, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Papryczkę chili możemy pozbawić pestek, jeśli jest bardzo ostra.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 4 z 7

Dodajemy do pieczarek paprykę, chwilę smażymy wszystko często mieszając. Podlewamy warzywa wodą (tak, aby przykryła warzywa), zmniejszamy moc kuchenki, dusimy 10 minut.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 5 z 7

Cukinię kroimy w ćwiartki (można obrać, jeśli nie jest młoda), dorzucamy do rondla z warzywami, dusimy kolejne 20 minut.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 6 z 7

Dodajemy pomidory z puszki, chwilę gotujemy. Doprawiamy szczyptą cukru, świeżo mielonego pieprzu i w razie konieczności solą.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 7 z 7

Na drugi dzień leczo jeszcze na chwilę wstawiamy do gotowania. Podajemy z pajdą chleba lub bułką.

Dobre wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek, z dodatkiem ostrej papryczki, aromatycznego czosnku i ziół, bez problemu dorówna temu przygotowanemu z dodatkiem kiełbasy. Długo duszone na wolnym ogniu warzywa oddają potrawie cały swój smak i aromat, a jednocześnie pozostają przyjemnie chrupiące. Latem, szczególnie w chłodniejsze dni, warto się skusić na leczo w takiej właśnie odsłonie. To pyszny i sycący obiad, a jeśli smak wegetariańskiego leczo szczególnie przypadnie wam do gustu, można je… zawekować na zimę!

Aby wykorzystać w pełni sezon na cukinię, wypróbuj inne nasze przepisy na zupy z cukinii:
Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta
Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem – superfood na pierwsze danie
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi
Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti
Zupa z cukinią i gnocchi
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika