Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
Dodaj do CookBook

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

(7)
1 godz 19 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest andromeda871
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Średnie cukinie (ok. 0,6 kg)
30  dag
Pieczarki świeże
2 
Papryka (u mnie żółta i czerwona)
1 
Papryczka chili
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  puszka
Pomidory bez skórki
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Cukier
5 
Ziarenka ziela angielskiego
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Świeżo mielony pieprz
1  szczypta
Wędzona papryka
0.5  łyżeczka
Bazylia suszona
1  łyżeczka
Oregano
2  łyżek
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.1 g
Wartość energetyczna
138.2 kcal
Tłuszcze
8 g
Białko
5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dobre wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek, z dodatkiem ostrej papryczki, aromatycznego czosnku i ziół, bez problemu dorówna temu przygotowanemu z dodatkiem kiełbasy. Długo duszone na wolnym ogniu warzywa oddają potrawie cały swój smak i aromat, a jednocześnie pozostają przyjemnie chrupiące. Latem, szczególnie w chłodniejsze dni, warto się skusić na leczo w takiej właśnie odsłonie. To pyszny i sycący obiad, a jeśli smak wegetariańskiego leczo szczególnie przypadnie wam do gustu, można je… zawekować na zimę!

Aby wykorzystać w pełni sezon na cukinię, wypróbuj inne nasze przepisy na zupy z cukinii:
Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta
Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem – superfood na pierwsze danie
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi
Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti
Zupa z cukinią i gnocchi

Przygotowanie

79 min
  • Krok 1

    13 min
    Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, zmniejszamy moc kuchenki, dusimy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 2

    15 min
    Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, zwiększamy moc kuchenki, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy pieczarki, mieszamy. Zmniejszamy moc, dusimy do czasu, aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec doprawiamy solą, wędzoną papryką, suszoną bazylią i oregano. Dodajemy ziele angielskie i laurowe liście.
  • Krok 3

    3 min
    W tym czasie papryki myjemy, kroimy w poprzek, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Papryczkę chili możemy pozbawić pestek, jeśli jest bardzo ostra.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy do pieczarek paprykę, chwilę smażymy wszystko często mieszając. Podlewamy warzywa wodą (tak, aby przykryła warzywa), zmniejszamy moc kuchenki, dusimy 10 minut.
  • Krok 5

    20 min
    Cukinię kroimy w ćwiartki (można obrać, jeśli nie jest młoda), dorzucamy do rondla z warzywami, dusimy kolejne 20 minut.
  • Krok 6

    8 min
    Dodajemy pomidory z puszki, chwilę gotujemy. Doprawiamy szczyptą cukru, świeżo mielonego pieprzu i w razie konieczności solą.
  • Krok 7

    10 min
    Na drugi dzień leczo jeszcze na chwilę wstawiamy do gotowania. Podajemy z pajdą chleba lub bułką.
Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 1 z 7

Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, zmniejszamy moc kuchenki, dusimy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 2 z 7

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, zwiększamy moc kuchenki, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy pieczarki, mieszamy. Zmniejszamy moc, dusimy do czasu, aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec doprawiamy solą, wędzoną papryką, suszoną bazylią i oregano. Dodajemy ziele angielskie i laurowe liście.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 3 z 7

W tym czasie papryki myjemy, kroimy w poprzek, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Papryczkę chili możemy pozbawić pestek, jeśli jest bardzo ostra.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 4 z 7

Dodajemy do pieczarek paprykę, chwilę smażymy wszystko często mieszając. Podlewamy warzywa wodą (tak, aby przykryła warzywa), zmniejszamy moc kuchenki, dusimy 10 minut.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 5 z 7

Cukinię kroimy w ćwiartki (można obrać, jeśli nie jest młoda), dorzucamy do rondla z warzywami, dusimy kolejne 20 minut.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 6 z 7

Dodajemy pomidory z puszki, chwilę gotujemy. Doprawiamy szczyptą cukru, świeżo mielonego pieprzu i w razie konieczności solą.

Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

Krok 7 z 7

Na drugi dzień leczo jeszcze na chwilę wstawiamy do gotowania. Podajemy z pajdą chleba lub bułką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

1.0 z 5
1
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
00
00
00
00
33

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi wegetariańskie

    Pierogi wegetariańskie

    52 min Łatwy
  • Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

    Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Wegetariańskie pulpety z czerwonym sosem

    Wegetariańskie pulpety z czerwonym sosem

    50 min Łatwy
  • Grillowane burgery wegetariańskie

    Grillowane burgery wegetariańskie

    8 godz 32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu