Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek
1 godz 19 min
Łatwy
2
Średnie cukinie (ok. 0,6 kg)
30
dag
Pieczarki świeże
2
Papryka (u mnie żółta i czerwona)
1
Papryczka chili
1
Cebula
2
ząbków
1
puszka
Pomidory bez skórki
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
1
szczypta
Cukier
5
Ziarenka ziela angielskiego
2
Liść laurowy
1
szczypta
Świeżo mielony pieprz
1
szczypta
Wędzona papryka
0.5
łyżeczka
Bazylia suszona
1
łyżeczka
Oregano
2
łyżek
Olej
.
Wartości odżywcze
Białko
5.05 g
Węglowodany
15.08 g
Tłuszcze
8.02 g
Wartość energetyczna
138.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
79 min
Krok 1
13 min
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na lekko rozgrzany olej, zmniejszamy moc kuchenki, dusimy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
15 min
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Do cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, zwiększamy moc kuchenki, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy pieczarki, mieszamy. Zmniejszamy moc, dusimy do czasu, aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec doprawiamy solą, wędzoną papryką, suszoną bazylią i oregano. Dodajemy ziele angielskie i laurowe liście.
Krok 3
3 min
W tym czasie papryki myjemy, kroimy w poprzek, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Papryczkę chili możemy pozbawić pestek, jeśli jest bardzo ostra.
Krok 4
10 min
Dodajemy do pieczarek paprykę, chwilę smażymy wszystko często mieszając. Podlewamy warzywa wodą (tak, aby przykryła warzywa), zmniejszamy moc kuchenki, dusimy 10 minut.
Krok 5
20 min
Cukinię kroimy w ćwiartki (można obrać, jeśli nie jest młoda), dorzucamy do rondla z warzywami, dusimy kolejne 20 minut.
Krok 6
8 min
Dodajemy pomidory z puszki, chwilę gotujemy. Doprawiamy szczyptą cukru, świeżo mielonego pieprzu i w razie konieczności solą.
Krok 7
10 min
Na drugi dzień leczo jeszcze na chwilę wstawiamy do gotowania. Podajemy z pajdą chleba lub bułką.
Dobre wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek, z dodatkiem ostrej papryczki, aromatycznego czosnku i ziół, bez problemu dorówna temu przygotowanemu z dodatkiem kiełbasy. Długo duszone na wolnym ogniu warzywa oddają potrawie cały swój smak i aromat, a jednocześnie pozostają przyjemnie chrupiące. Latem, szczególnie w chłodniejsze dni, warto się skusić na leczo w takiej właśnie odsłonie. To pyszny i sycący obiad, a jeśli smak wegetariańskiego leczo szczególnie przypadnie wam do gustu, można je… zawekować na zimę!
Aby wykorzystać w pełni sezon na cukinię, wypróbuj inne nasze przepisy na zupy z cukinii:
Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta
Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem – superfood na pierwsze danie
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi
Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti
Zupa z cukinią i gnocchi
Aby wykorzystać w pełni sezon na cukinię, wypróbuj inne nasze przepisy na zupy z cukinii:
Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta
Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem – superfood na pierwsze danie
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi
Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti
Zupa z cukinią i gnocchi
Komentarze 0