Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z cukinii w niezwykle orzeźwiającej odsłonie – ze świeżą miętą, dzięki której przynosi miłe orzeźwienie w gorące dni. W prawdziwe upały możecie ją serwować w postaci chłodnika, dodając zamiast sera ricotta szklankę gęstego kefiru. Inne dodatki według uznania, od łyżki sera, przez prażone nasiona, po grzanki. Smacznego :)Mięta do zupy? Oczywiście! Zioła w zupie sprawdzają się zawsze, a przepisy na zupy z miętą znajdziesz na naszym blogu:
Ziemniaki myjemy, obieramy, cukinię myjemy. Kroimy warzywa w kostkę.
Krok 2
10 min
Podduszamy na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zaszkli, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, a po chwili ziemniaki i cukinię. Dusimy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
10 min
Podlewamy podduszone warzywa wywarem, gotujemy nieco ponad 10 minut, do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
Krok 4
4 min
Dodajemy do zupy miętę (można dodawać stopniowo, aż do uzyskania odpowiadającego nam smaku), miksujemy na gładki krem, dodajemy ser ricotta, ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Krok 5
1 min
Zupę na talerzach oprószamy pieprzem, dekorujemy świeżą miętą. Możemy dodać do każdej miseczki łyżeczkę sera riccota lub grzanki.
Krok 1
z
5
Ziemniaki myjemy, obieramy, cukinię myjemy. Kroimy warzywa w kostkę.
Krok 2
z
5
Podduszamy na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zaszkli, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, a po chwili ziemniaki i cukinię. Dusimy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
z
5
Podlewamy podduszone warzywa wywarem, gotujemy nieco ponad 10 minut, do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
Krok 4
z
5
Dodajemy do zupy miętę (można dodawać stopniowo, aż do uzyskania odpowiadającego nam smaku), miksujemy na gładki krem, dodajemy ser ricotta, ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Krok 5
z
5
Zupę na talerzach oprószamy pieprzem, dekorujemy świeżą miętą. Możemy dodać do każdej miseczki łyżeczkę sera riccota lub grzanki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0