Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

(0)
1 godz 18 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler korzeniowy
2  łodyg
Seler naciowy
1 
Por (biała część)
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
trochę
Ziarenka ziela angielskiego
150  ml
Śmietana 18%
150  g
Ser parmezan
2 
Żółtko
150  g
Makaron Wstążki
1  łyżeczka
Oregano
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.78 g
Węglowodany
52.49 g
Tłuszcze
18.23 g
Wartość energetyczna
449.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Poniższy przepis na listę ulubionych powinni dodać wszyscy zabiegani rodzice, których pociechy lubią od czasu do czasu pogrymasić przy stole. Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, dzięki czemu bez problemu przygotujesz ją również w trakcie opieki nad dziećmi. Do jej przyrządzenia nie potrzeba wymyślnych składników (to właśnie jedna z zalet prostej kuchni włoskiej). Większość, z tego, co znajdzie się w garnku, masz zwykle w swojej lodówce. Otwórz ją już teraz, w trakcie czytania przepisu, i przekonaj się, że mam rację! :)

Podstawą tej zupy jest wywar. Ważne zatem, aby przyrządzić go ze świeżych i aromatycznych warzyw. Przepis jest wegetariański, więc w garnku nie wyląduje tym razem mięso. Najmłodsi uwielbiają zupę neapolitańską ze jej kremową konsystencję i delikatny smak.
W naszej wersji podawana z makaronem wstążki, warto jednak dodać taki, który dzieciaki lubią najbardziej. Ugotuj, przetestuj i podziel się z nami reakcją Twoich najbliższych. Smacznego!

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Poznaj inne propozycje idealne dla najmłodszych domowników!

  • Jak ugotować zupę z botwiny dla dzieci?
  • Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci
  • Przepisy dla dzieci, czyli wzmacniamy pamięć i koncentrację
  • Smaki dzieciństwa, czyli zupy na Dzień Dziecka
  • Zupa dla dzieci – truskawkowa z bezikami
  • Rosół wegetariański z pieczonych warzyw

Przygotowanie

78 min
  • Krok 1

    2 min
    Marchewki, pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku obrać.
  • Krok 2

    2 min
    Pora i łodygi selera naciowego dokładnie umyć, odciąć końcówki.
  • Krok 3

    1 min
    Marchewki, pietruszki i selera pokroić na mniejsze części.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę opalić – na kuchence gazowej lub przy użyciu palnika.
  • Krok 5

    1 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku.
  • Krok 6

    1 min
    Dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
  • Krok 7

    60 min
    Zalać ok. 1,2 l wody i gotować na małym ogniu przez ok. godziny.
  • Krok 8

    1 min
    Gotowy bulion przecedzić.
  • Krok 9

    1 min
    Dosypać starty parmezan i wlać roztrzepane żółtka.
  • Krok 10

    1 min
    Na końcu wlać śmietanę (uważając, aby się nie zważyła).
  • Krok 11

    1 min
    Zupę doprawić oregano,kurkumą, solą i pieprzem – do smaku.
  • Krok 12

    1 min
    Makaron można ugotować w zupie lub w osobnym garnku.
  • Krok 13

    1 min
    Zupę serwować z makaronem.
Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 1 z 13

Marchewki, pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku obrać.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 2 z 13

Pora i łodygi selera naciowego dokładnie umyć, odciąć końcówki.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 3 z 13

Marchewki, pietruszki i selera pokroić na mniejsze części.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 4 z 13

Cebulę opalić – na kuchence gazowej lub przy użyciu palnika.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 5 z 13

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 6 z 13

Dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 7 z 13

Zalać ok. 1,2 l wody i gotować na małym ogniu przez ok. godziny.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 8 z 13

Gotowy bulion przecedzić.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 9 z 13

Dosypać starty parmezan i wlać roztrzepane żółtka.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 10 z 13

Na końcu wlać śmietanę (uważając, aby się nie zważyła).

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 11 z 13

Zupę doprawić oregano,kurkumą, solą i pieprzem – do smaku.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 12 z 13

Makaron można ugotować w zupie lub w osobnym garnku.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 13 z 13

Zupę serwować z makaronem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    2 godz 37 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa z mozzarellą

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa neapolitańska z domowymi grzankami i prażonymi orzechami ziemnymi

    1 godz 44 min Średni
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu