Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Smaki dzieciństwa, czyli zupy na Dzień Dziecka

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  szklanek
Mleko prosto od krowy lub poddanego procesowi mikrofiltracji
4  łyżek
Błyskawiczna kasza manna
1  łyżeczka
Cukier trzcinowy lub zwykły
3  kropli
Ekstrakt waniliowy (można dodać wanilię)
trochę
Dowolne owoce, konfitura lub sok ze świeżej pomarańczy
2  szklanek
Mleko prosto od krowy lub poddanego procesowi mikrofiltracji
0.67  szklanka
Płatki owsiane błyskawiczne
1 
Laska wanilii
1  łyżka
Miód lub łyżeczka cukru trzcinowego
trochę
Orzechy włoskie, migdały lub inne bakalie
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.26 g
Węglowodany
24.83 g
Tłuszcze
8.73 g
Wartość energetyczna
211.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1 - Kaszka manna
10 min
Odlewam pół szklanki mleka, resztę zagotowuję w rondelku (można od razu wykorzystać całe mleko, ja trochę odlewam, by dolać do gotowej kaszki, dzięki czemu kaszka nie jest taka gorąca i od razu nadaje się do jedzenia).
Krok 2
3 min
Wsypuję powoli kaszę, gotuję 3 minuty cały czas mieszając.
Krok 3
1 min
Dodaję cukier, miksuję mikserem na najwyższych obrotach około minuty, dodając powoli pozostałe mleko.
Krok 4
2 min
Podaję z truskawkami i szklanką soku wyciśniętego z pomarańczy.
Krok 5 - Owsianka na mleku
6 min
Mleko wlewam do garnuszka i zagotowuję z przeciętą wzdłuż laską wanilii.
Krok 6
5 min
Wyciągam z garnuszka laskę wanilii, dodaję płatki owsiane i odstawiam pod przykryciem na kilka minut.
Krok 7
3 min
Kiedy owsianka przestygnie, dodaję miód, podaję z orzechami włoskimi.
Smaki dzieciństwa, czyli zupy na Dzień Dziecka

Krok 1 - Kaszka manna z 7

Składniki: Mleko prosto od krowy lub poddanego procesowi mikrofiltracji

Odlewam pół szklanki mleka, resztę zagotowuję w rondelku (można od razu wykorzystać całe mleko, ja trochę odlewam, by dolać do gotowej kaszki, dzięki czemu kaszka nie jest taka gorąca i od razu nadaje się do jedzenia).

Smaki dzieciństwa, czyli zupy na Dzień Dziecka

Krok 2 z 7

Składniki: Błyskawiczna kasza manna

Wsypuję powoli kaszę, gotuję 3 minuty cały czas mieszając.

Smaki dzieciństwa, czyli zupy na Dzień Dziecka

Krok 3 z 7

Składniki: Mleko prosto od krowy lub poddanego procesowi mikrofiltracji, Cukier trzcinowy lub zwykły

Dodaję cukier, miksuję mikserem na najwyższych obrotach około minuty, dodając powoli pozostałe mleko.

Smaki dzieciństwa, czyli zupy na Dzień Dziecka

Krok 4 z 7

Składniki: Dowolne owoce, konfitura lub sok ze świeżej pomarańczy

Podaję z truskawkami i szklanką soku wyciśniętego z pomarańczy.

Smaki dzieciństwa, czyli zupy na Dzień Dziecka

Krok 5 - Owsianka na mleku z 7

Składniki: Laska wanilii, Mleko prosto od krowy lub poddanego procesowi mikrofiltracji

Mleko wlewam do garnuszka i zagotowuję z przeciętą wzdłuż laską wanilii.

Smaki dzieciństwa, czyli zupy na Dzień Dziecka

Krok 6 z 7

Składniki: Płatki owsiane błyskawiczne

Wyciągam z garnuszka laskę wanilii, dodaję płatki owsiane i odstawiam pod przykryciem na kilka minut.

Smaki dzieciństwa, czyli zupy na Dzień Dziecka

Krok 7 z 7

Składniki: Miód lub łyżeczka cukru trzcinowego, Orzechy włoskie, migdały lub inne bakalie

Kiedy owsianka przestygnie, dodaję miód, podaję z orzechami włoskimi.

Kaszka manna i płatki owsiane na mleku to moje ulubione zupy mleczne, takie kochane smaki dzieciństwa. Lubiłam patrzeć, jak moja mama stoi przy garnuszku z mlekiem pilnując, żeby nie wykipiało, długo miesza w nim kaszkę, żeby się nie przypaliła, a potem nalewa ją na talerze i dodaje do niej mnóstwo domowego soku malinowego. Mistrzostwo świata.

Takie mleczne pyszności mama przygotowywała dla nas najczęściej w niedziele i w inne fajne dni, takie jak Dzień Dziecka, kiedy to kaszka obowiązkowo była jeszcze ubita mikserem na puszysty obłoczek.

Dziś kaszka manna i owsianka na mleku to ulubione śniadaniowe smaki moich dzieci. Uwielbiają, kiedy dodaję do kaszki świeże owoce lub konfitury, a płatki owsiane najlepiej smakują im z miodem i orzechami. Dzisiaj z okazji Dnia Dziecka przygotowałam na śniadanie obie zupy mleczne, bo jedno dziecię chciało kaszkę, a drugie – płatki owsiane. W ich święto nie mogłam im odmówić. Nastawiłam więc dwa garnuszki z mlekiem prosto od krowy, tzn. z mlekomatu i już za chwilę owsianka i kaszka były gotowe. Zacząć Dzień Dziecka od dwóch ukochanych zup z dzieciństwa, bezcenne :)

Wszystkim dzieciom życzę udanego Dnia Dziecka i smacznego!

Zobacz też inne zupy, które pokochają Twoje dzieci tutaj!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika