Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rosół wegetariański z pieczonych warzyw

0
3 godz 6 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kawałek
Duży por
1  kawałek
Seler
4 
Marchewka
5 
Nieduże pietruszki (lub 2 większe)
1  kawałek
Kapusta włoska
1 
Cebula
3  ząbków
trochę
Pieprz czarny ziarnisty (6-8 ziarenek)
1  szczypta
Sól morska
1  pęczek
Świeże zioła (gałązka zielonej pietruszki, gałązka lubczyku i selera korzeniowego)
1  łyżka
Oliwa do skropienia warzyw

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.02 g
Węglowodany
28.16 g
Tłuszcze
2.89 g
Wartość energetyczna
142.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

186 min
Krok 1
5 min
Warzywa dokładnie myjemy (marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie szorujemy, nie obieramy, podobnie jak cebulę). Czosnek pozostawiamy w łupince, odkładamy na bok.
Krok 2
60 min
Warzywa (poza czosnkiem) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy godzinę lub dłużej (do momentu, kiedy skórka warzyw zacznie się mocno rumienić).
Krok 3
120 min
Upieczone warzywa przekładamy do dużego garnka, zalewamy 3 l wody, dodajemy nieobrane ząbki czosnku, świeże zioła, ziarenka pieprzu, doprawiamy szczyptą soli, zagotowujemy. Gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu.
Krok 4
1 min
Rosół wegetariański podajemy z ulubionym makaronem, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, dekorujemy natką pietruszki.
Rosół wegetariański z pieczonych warzyw

Krok 1 z 4

Warzywa dokładnie myjemy (marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie szorujemy, nie obieramy, podobnie jak cebulę). Czosnek pozostawiamy w łupince, odkładamy na bok.

Rosół wegetariański z pieczonych warzyw

Krok 2 z 4

Warzywa (poza czosnkiem) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy godzinę lub dłużej (do momentu, kiedy skórka warzyw zacznie się mocno rumienić).

Rosół wegetariański z pieczonych warzyw

Krok 3 z 4

Upieczone warzywa przekładamy do dużego garnka, zalewamy 3 l wody, dodajemy nieobrane ząbki czosnku, świeże zioła, ziarenka pieprzu, doprawiamy szczyptą soli, zagotowujemy. Gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu.

Rosół wegetariański z pieczonych warzyw

Krok 4 z 4

Rosół wegetariański podajemy z ulubionym makaronem, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, dekorujemy natką pietruszki.

W erze sojowych parówek i kotletów z ciecierzycy wegetariański rosół nie zdziwi nikogo. Może jednak zadziwić swoim smakiem, bo choć nie jest przygotowany na mięsie, łączy w sobie wiele cudownych aromatów. Rosół wegetariański po części zawdzięcza swój charakter pieczonym warzywom, które dodatkowo nadają mu głęboki kolor, jakiego mógłby mu pozazdrościć niejeden rosół wołowy. Nawet pływają w nim oczka, bo warzywa przed wstawieniem do piekarnika skrapiamy oliwą. Jeśli nigdy dotąd nie gotowaliście rosołu wegetariańskiego, właśnie ten, z pieczonych warzyw, poleciłabym jako pierwszy.

Czas przygotowania będzie się dłużył niemiłosiernie. Dlaczego? Otóż mogłoby się wydawać, że jak rosół jest bez mięsa, można go przygotować zdecydowanie szybciej. Niestety tak nie jest. Rosół przygotowuje się długo, a że na efekt końcowy czeka się z niecierpliwością, więc każda minuta wlecze się jak przysłowiowe flaczki. Jednak warto poczekać.

Przepis na rosół wegetariański z pieczonych warzyw jest idealny na pierwszy z tego względu, że nie jest skomplikowany, zarówno w przygotowaniu, jak i skompletowaniu niezbędnych składników. Nie znajdziecie w nim tego, czego… nie znajdziecie w zwyczajnym sklepie. Wszystkie składniki są ogólnodostępne, więc jak tylko stwierdzicie, że chcecie ugotować rosół wegetariański, gotujecie. Na co więc jeszcze czekacie? ?

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika