Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rosół wegetariański z pieczonych warzyw
Rosół wegetariański z pieczonych warzyw
Rosół wegetariański z pieczonych warzyw
Rosół wegetariański z pieczonych warzyw

Rosół wegetariański z pieczonych warzyw

(0)
3 godz 6 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kawałek
Duży por
1  kawałek
Seler
4 
Marchewka
5 
Nieduże pietruszki (lub 2 większe)
1  kawałek
Kapusta włoska
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
trochę
Pieprz czarny ziarnisty (6-8 ziarenek)
1  szczypta
Sól morska
1  pęczek
Świeże zioła (gałązka zielonej pietruszki, gałązka lubczyku i selera korzeniowego)
1  łyżka
Oliwa do skropienia warzyw
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.02 g
Węglowodany
28.16 g
Tłuszcze
2.89 g
Wartość energetyczna
142.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W erze sojowych parówek i kotletów z ciecierzycy wegetariański rosół nie zdziwi nikogo. Może jednak zadziwić swoim smakiem, bo choć nie jest przygotowany na mięsie, łączy w sobie wiele cudownych aromatów. Rosół wegetariański po części zawdzięcza swój charakter pieczonym warzywom, które dodatkowo nadają mu głęboki kolor, jakiego mógłby mu pozazdrościć niejeden rosół wołowy. Nawet pływają w nim oczka, bo warzywa przed wstawieniem do piekarnika skrapiamy oliwą. Jeśli nigdy dotąd nie gotowaliście rosołu wegetariańskiego, właśnie ten, z pieczonych warzyw, poleciłabym jako pierwszy.

Czas przygotowania będzie się dłużył niemiłosiernie. Dlaczego? Otóż mogłoby się wydawać, że jak rosół jest bez mięsa, można go przygotować zdecydowanie szybciej. Niestety tak nie jest. Rosół przygotowuje się długo, a że na efekt końcowy czeka się z niecierpliwością, więc każda minuta wlecze się jak przysłowiowe flaczki. Jednak warto poczekać.

Przepis na rosół wegetariański z pieczonych warzyw jest idealny na pierwszy z tego względu, że nie jest skomplikowany, zarówno w przygotowaniu, jak i skompletowaniu niezbędnych składników. Nie znajdziecie w nim tego, czego… nie znajdziecie w zwyczajnym sklepie. Wszystkie składniki są ogólnodostępne, więc jak tylko stwierdzicie, że chcecie ugotować rosół wegetariański, gotujecie. Na co więc jeszcze czekacie? ?

Przygotowanie

186 min
  • Krok 1

    5 min
    Warzywa dokładnie myjemy (marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie szorujemy, nie obieramy, podobnie jak cebulę). Czosnek pozostawiamy w łupince, odkładamy na bok.
  • Krok 2

    60 min
    Warzywa (poza czosnkiem) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy godzinę lub dłużej (do momentu, kiedy skórka warzyw zacznie się mocno rumienić).
  • Krok 3

    120 min
    Upieczone warzywa przekładamy do dużego garnka, zalewamy 3 l wody, dodajemy nieobrane ząbki czosnku, świeże zioła, ziarenka pieprzu, doprawiamy szczyptą soli, zagotowujemy. Gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu.
  • Krok 4

    1 min
    Rosół wegetariański podajemy z ulubionym makaronem, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, dekorujemy natką pietruszki.
Rosół wegetariański z pieczonych warzyw

Krok 1 z 4

Warzywa dokładnie myjemy (marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie szorujemy, nie obieramy, podobnie jak cebulę). Czosnek pozostawiamy w łupince, odkładamy na bok.

Rosół wegetariański z pieczonych warzyw

Krok 2 z 4

Warzywa (poza czosnkiem) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy godzinę lub dłużej (do momentu, kiedy skórka warzyw zacznie się mocno rumienić).

Rosół wegetariański z pieczonych warzyw

Krok 3 z 4

Upieczone warzywa przekładamy do dużego garnka, zalewamy 3 l wody, dodajemy nieobrane ząbki czosnku, świeże zioła, ziarenka pieprzu, doprawiamy szczyptą soli, zagotowujemy. Gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu.

Rosół wegetariański z pieczonych warzyw

Krok 4 z 4

Rosół wegetariański podajemy z ulubionym makaronem, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

    Żurek w chlebie z pieczonymi ziemniakami i skwarkami

    1 godz 36 min Łatwy
  • Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

    Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z czosnkiem

    1 godz 53 min Średni
  • Rosół z kaczki z domowym makaronem

    Rosół z kaczki z domowym makaronem

    4 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu