Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

0
61 min
Łatwy

Składniki

-
8 8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Mąka gryczana
150 g
Boczek wędzony
2 
Cebula
2 
Jajko gotowane na twardo
1 trochę
Pieprz czarny
500 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Jajko
3 łyżek
Olej
1 szczypta
Sól
300 g
Boczek
2 ząbków
Czosnek
1 szklanka
Kwaśna śmietana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
66.62 g
Wartość energetyczna
857.3 kcal
Tłuszcze
60.53 g
Białko
17.18 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
15 min
Kaszę ugotuj na sypko.
Krok 2
5 min
Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na suchej patelni.
Krok 3
5 min
Cebule oczyść, posiekaj, dodaj do boczku, zeszklij.
Krok 4
5 min
Jajka pokrój w kostkę. Połącz składniki farszu, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Krok 5
10 min
Z mąki, jajka, oleju, soli i około 1 szklanki letniej wody zagnieć ciasto.
Krok 6
5 min
Rozwałkuj na grubość 2-3 mm, następnie szklanką wytnij krążki.
Krok 7
5 min
Na środek każdego krążka nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
Krok 8
5 min
Gotuj 5 minut w posolonym wrzątku.
Krok 9
1 min
Pierogi podawaj polane gęstą śmietaną i posypane skrzeczkami.
Krok 10
5 min
Skrzeczki: Boczek pokrój w słupki, wysmaż na suchej patelni, dopraw czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 1 z 10

Kaszę ugotuj na sypko.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 2 z 10

Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na suchej patelni.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 3 z 10

Cebule oczyść, posiekaj, dodaj do boczku, zeszklij.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 4 z 10

Jajka pokrój w kostkę. Połącz składniki farszu, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 5 z 10

Z mąki, jajka, oleju, soli i około 1 szklanki letniej wody zagnieć ciasto.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 6 z 10

Rozwałkuj na grubość 2-3 mm, następnie szklanką wytnij krążki.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 7 z 10

Na środek każdego krążka nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 8 z 10

Gotuj 5 minut w posolonym wrzątku.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 9 z 10

Pierogi podawaj polane gęstą śmietaną i posypane skrzeczkami.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 10 z 10

Skrzeczki: Boczek pokrój w słupki, wysmaż na suchej patelni, dopraw czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami to wyśmienite pierogi nadziewane farszem z kaszy gryczanej (hreczki) i jajka na twardo, z dodatkiem smażonego wędzonego boczku z cebulą (do smaku - pieprz i uniwersalne Ziarenka). Dzyndzałki tradycyjnie podaje się z gęstą śmietaną oraz... skrzeczkami, czyli chrupkimi skwarkami z boczku, z majerankiem i czosnkiem. To wyjątkowo pyszne danie kuchni warmińsko-mazurskiej ma szansę podbić polskie stoły, bo kto raz spróbuje - będzie chciał jeszcze!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika