Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

(0)
1 godz 1 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Mąka gryczana
150  g
Boczek wędzony
2 
Cebula
2 
Jajko gotowane na twardo
trochę
Pieprz czarny
500  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Jajko
3  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól
300  g
Boczek
2  ząbków
1  szklanka
Kwaśna śmietana
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.18 g
Węglowodany
66.62 g
Tłuszcze
60.53 g
Wartość energetyczna
857.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
15 min
Kaszę ugotuj na sypko.
Krok 2
5 min
Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na suchej patelni.
Krok 3
5 min
Cebule oczyść, posiekaj, dodaj do boczku, zeszklij.
Krok 4
5 min
Jajka pokrój w kostkę. Połącz składniki farszu, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Krok 5
10 min
Z mąki, jajka, oleju, soli i około 1 szklanki letniej wody zagnieć ciasto.
Krok 6
5 min
Rozwałkuj na grubość 2-3 mm, następnie szklanką wytnij krążki.
Krok 7
5 min
Na środek każdego krążka nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
Krok 8
5 min
Gotuj 5 minut w posolonym wrzątku.
Krok 9
1 min
Pierogi podawaj polane gęstą śmietaną i posypane skrzeczkami.
Krok 10
5 min
Skrzeczki: Boczek pokrój w słupki, wysmaż na suchej patelni, dopraw czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 1 z 10

Kaszę ugotuj na sypko.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 2 z 10

Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na suchej patelni.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 3 z 10

Cebule oczyść, posiekaj, dodaj do boczku, zeszklij.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 4 z 10

Jajka pokrój w kostkę. Połącz składniki farszu, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 5 z 10

Z mąki, jajka, oleju, soli i około 1 szklanki letniej wody zagnieć ciasto.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 6 z 10

Rozwałkuj na grubość 2-3 mm, następnie szklanką wytnij krążki.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 7 z 10

Na środek każdego krążka nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 8 z 10

Gotuj 5 minut w posolonym wrzątku.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 9 z 10

Pierogi podawaj polane gęstą śmietaną i posypane skrzeczkami.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Krok 10 z 10

Skrzeczki: Boczek pokrój w słupki, wysmaż na suchej patelni, dopraw czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami to wyśmienite pierogi nadziewane farszem z kaszy gryczanej (hreczki) i jajka na twardo, z dodatkiem smażonego wędzonego boczku z cebulą (do smaku - pieprz i uniwersalne Ziarenka). Dzyndzałki tradycyjnie podaje się z gęstą śmietaną oraz... skrzeczkami, czyli chrupkimi skwarkami z boczku, z majerankiem i czosnkiem. To wyjątkowo pyszne danie kuchni warmińsko-mazurskiej ma szansę podbić polskie stoły, bo kto raz spróbuje - będzie chciał jeszcze!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
17.2g / 7%
Węglowodany
66.6g / 30%
Tłuszcze
60.5g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha