Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi z soczewicą

0
83 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Soczewica zielona
2 
Cebula
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
2 ząbków
Czosnek
1 
Jajko
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Majeranek
300 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Jajko
125 ml
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
9.47 g
Białko
18.1 g
Węglowodany
54.88 g
Wartość energetyczna
381.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

83 min
Krok 1
10 min
Soczewicę zalej wrzącą wodą, pozostaw do napęcznienia, ugotuj, odsącz, ostudź, a następnie rozgnieć.
Krok 2
5 min
Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
Krok 3
5 min
Do soczewicy dodaj cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajko.
Krok 4
3 min
Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, Przyprawą w płynie, pieprzem i majerankiem.
Krok 5
1 min
Zawartość torebki z sosem rozprowadź w 300 ml zimnej wody, zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty często mieszając.
Krok 6
10 min
Z podanych składników przygotuj ciasto, rozwałkuj, wykrawaj szklanką kółka.
Krok 7
5 min
Na środku układaj porcje farszu i sklejaj pierogi. Wrzucaj do wrzącej posolonej wody i gotuj około 3 minuty.
Krok 8
2 min
Wyłóż na półmisek i podawaj z sosem.
Pierogi z soczewicą

Krok 1 z 8

Soczewicę zalej wrzącą wodą, pozostaw do napęcznienia, ugotuj, odsącz, ostudź, a następnie rozgnieć.

Pierogi z soczewicą

Krok 2 z 8

Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.

Pierogi z soczewicą

Krok 3 z 8

Do soczewicy dodaj cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajko.

Pierogi z soczewicą

Krok 4 z 8

Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, Przyprawą w płynie, pieprzem i majerankiem.

Pierogi z soczewicą

Krok 5 z 8

Zawartość torebki z sosem rozprowadź w 300 ml zimnej wody, zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty często mieszając.

Pierogi z soczewicą

Krok 6 z 8

Z podanych składników przygotuj ciasto, rozwałkuj, wykrawaj szklanką kółka.

Pierogi z soczewicą

Krok 7 z 8

Na środku układaj porcje farszu i sklejaj pierogi. Wrzucaj do wrzącej posolonej wody i gotuj około 3 minuty.

Pierogi z soczewicą

Krok 8 z 8

Wyłóż na półmisek i podawaj z sosem.

Soczewicę jadano już w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie, a my przyrządzimy z niej polskie danie - pierogi z soczewicą. Farsz z ugotowanej soczewicy doprawiamy cebulą zeszkloną z czosnkiem na maśle, przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, Przyprawą do zup, sosów i sałatek oraz majerankiem. Gorące pierogi podajemy z Sosem borowikowym wykwintnym Popisowym WINIARY na domowy obiad.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika