Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Uszka z pieczarkami

Uszka z pieczarkami

(3)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
1 
Cebula
50  g
Por
2  łyżek
Masło
300  g
Pieczarki
trochę
Pieprz
150  g
Mąka pszenna
1 
Jajko
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.53 g
Węglowodany
33.1 g
Tłuszcze
12.25 g
Wartość energetyczna
266.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na codzienny obiad i oczywiście na świąteczny stół – wyborne uszka z pieczarkami, które można podawać polane stopionym masłem lub do Barszczu czerwonego WINIARY. Pierogowe ciasto jest bardzo proste, a pyszny farsz przygotujemy łatwo z grzybów, podsmażanych z cebulą i porem z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY. Gotowe uszka możemy przez 2-3 dni przechowywać w lodówce lub zamrozić. Odgrzewamy w lekko osolonym wrzątku lub na patelni (na maśle lub oliwie).

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę, por i pieczarki oczyść i drobno pokrój.
  • Krok 2

    5 min
    Rozpuść masło na patelni, zeszklij cebulę i por, dodaj pieczarki i kostkę Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY.
  • Krok 3

    10 min
    Smaż na dużym ogniu, mieszając do odparowania płynu przez około 10 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Dopraw do smaku pieprzem, ostudź.
  • Krok 5

    20 min
    Z mąki, jajka, oleju, soli i około 100 ml wody przygotuj ciasto. Odstaw na 15 minut.
  • Krok 6

    15 min
    Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na kwadraty 6 x 6 cm. Na każdy nałóż porcję farszu i zlep po przekątnej, a następnie połącz dwa przeciwległe rogi.
  • Krok 7

    15 min
    Zagotuj 2-3 l wody, posól. Wrzucaj uszka i gotuj 1 minutę od wypłynięcia.
  • Krok 8

    3 min
    Uszka podaj do Barszczu lub polane stopionym masłem.
Uszka z pieczarkami

Krok 1 z 8

Cebulę, por i pieczarki oczyść i drobno pokrój.

Uszka z pieczarkami

Krok 2 z 8

Rozpuść masło na patelni, zeszklij cebulę i por, dodaj pieczarki i kostkę Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY.

Uszka z pieczarkami

Krok 3 z 8

Smaż na dużym ogniu, mieszając do odparowania płynu przez około 10 minut.

Uszka z pieczarkami

Krok 4 z 8

Dopraw do smaku pieprzem, ostudź.

Uszka z pieczarkami

Krok 5 z 8

Z mąki, jajka, oleju, soli i około 100 ml wody przygotuj ciasto. Odstaw na 15 minut.

Uszka z pieczarkami

Krok 6 z 8

Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na kwadraty 6 x 6 cm. Na każdy nałóż porcję farszu i zlep po przekątnej, a następnie połącz dwa przeciwległe rogi.

Uszka z pieczarkami

Krok 7 z 8

Zagotuj 2-3 l wody, posól. Wrzucaj uszka i gotuj 1 minutę od wypłynięcia.

Uszka z pieczarkami

Krok 8 z 8

Uszka podaj do Barszczu lub polane stopionym masłem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Jajka
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi wegetariańskie

    Pierogi wegetariańskie

    52 min Łatwy
  • Naleśniki po bolońsku

    Naleśniki po bolońsku

    1 godz Łatwy
  • Barszcz czerwony wigilijny

    Barszcz czerwony wigilijny

    2 godz 5 min Łatwy
  • Omlet z grzybami

    Omlet z grzybami

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu