Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Uszka z pieczarkami
Dodaj do CookBook

Uszka z pieczarkami

(3)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kiziolek201
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
1 
Cebula
50  g
Por
2  łyżek
Masło
300  g
Pieczarki
trochę
Pieprz
150  g
Mąka pszenna
1 
Jajko
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.1 g
Wartość energetyczna
266.4 kcal
Tłuszcze
12.2 g
Białko
9.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na codzienny obiad i oczywiście na świąteczny stół – wyborne uszka z pieczarkami, które można podawać polane stopionym masłem lub do Barszczu czerwonego WINIARY. Pierogowe ciasto jest bardzo proste, a pyszny farsz przygotujemy łatwo z grzybów, podsmażanych z cebulą i porem z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY. Gotowe uszka możemy przez 2-3 dni przechowywać w lodówce lub zamrozić. Odgrzewamy w lekko osolonym wrzątku lub na patelni (na maśle lub oliwie).

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę, por i pieczarki oczyść i drobno pokrój.
  • Krok 2

    5 min
    Rozpuść masło na patelni, zeszklij cebulę i por, dodaj pieczarki i kostkę Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY.
  • Krok 3

    10 min
    Smaż na dużym ogniu, mieszając do odparowania płynu przez około 10 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Dopraw do smaku pieprzem, ostudź.
  • Krok 5

    20 min
    Z mąki, jajka, oleju, soli i około 100 ml wody przygotuj ciasto. Odstaw na 15 minut.
  • Krok 6

    15 min
    Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na kwadraty 6 x 6 cm. Na każdy nałóż porcję farszu i zlep po przekątnej, a następnie połącz dwa przeciwległe rogi.
  • Krok 7

    15 min
    Zagotuj 2-3 l wody, posól. Wrzucaj uszka i gotuj 1 minutę od wypłynięcia.
  • Krok 8

    3 min
    Uszka podaj do Barszczu lub polane stopionym masłem.
Uszka z pieczarkami

Krok 1 z 8

Cebulę, por i pieczarki oczyść i drobno pokrój.

Uszka z pieczarkami

Krok 2 z 8

Rozpuść masło na patelni, zeszklij cebulę i por, dodaj pieczarki i kostkę Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY.

Uszka z pieczarkami

Krok 3 z 8

Smaż na dużym ogniu, mieszając do odparowania płynu przez około 10 minut.

Uszka z pieczarkami

Krok 4 z 8

Dopraw do smaku pieprzem, ostudź.

Uszka z pieczarkami

Krok 5 z 8

Z mąki, jajka, oleju, soli i około 100 ml wody przygotuj ciasto. Odstaw na 15 minut.

Uszka z pieczarkami

Krok 6 z 8

Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na kwadraty 6 x 6 cm. Na każdy nałóż porcję farszu i zlep po przekątnej, a następnie połącz dwa przeciwległe rogi.

Uszka z pieczarkami

Krok 7 z 8

Zagotuj 2-3 l wody, posól. Wrzucaj uszka i gotuj 1 minutę od wypłynięcia.

Uszka z pieczarkami

Krok 8 z 8

Uszka podaj do Barszczu lub polane stopionym masłem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
00
33
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z dyni z pieczoną gruszką

    Krem z dyni z pieczoną gruszką

    1 godz 53 min Średni
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min Średni
  • Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    1 godz 11 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu