Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem
Dodaj do CookBook

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

(0)
3 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

25 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
150  ml
Cydr
4  kg
Gęś cała
1  kg
Jabłko Szara reneta
2 
Gruszki
2  łyżeczek
Tymianek
10 
Śliwka wędzona
1 
laska cynamonu
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.2 g
Wartość energetyczna
644.3 kcal
Tłuszcze
54 g
Białko
25.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczona gęś to tradycyjna, staropolska potrawa, która po dziś dzień ma wielu amatorów. Gęsina wróciła do łask ze względu na swoje zdrowe i pyszne mięso, zaś podawanie jej z późnojesiennymi owocami takimi jak gruszki i jabłka, to niedościgniony klasyk. Jednak sos pieczeniowy WINIARY z dodatkiem orzeźwiającego cydru nadaje daniu zupełnie nowego wyrazu. Pieczona gęś na elegancki bożonarodzeniowy obiad, to coś, czego nie warto przegapić! Spróbuj też przepisu na nadziewane gęsie udka.

Przygotowanie

180 min
  • Krok 1

    10 min
    Gęś umyj, odetnij lotki od skrzydełek. Natrzyj dokładnie solą i tymiankiem pod skórą od strony piersi. Odstaw.
  • Krok 2

    5 min
    Jabłka i gruszki pokrój w ósemki, wykrój gniazda nasienne, nie obieraj ze skórki. Owoce wymieszaj z bułką tartą i śliwkami. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    9 min
    Wypełnij gęś farszem, włóż do środka laskę cynamonu i zaszyj.
  • Krok 4

    150 min
    Piecz w brytwanie lub na blasze polewając gęś tłuszczem, który się wytopi w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2-2,5 godziny.
  • Krok 5

    5 min
    Przygotuj sos WINIARY w proporcji 150 ml wody i 150 ml cydru.
  • Krok 6

    1 min
    Podawaj porcjowaną gęś z sosem i farszem.
Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 1 z 6

Gęś umyj, odetnij lotki od skrzydełek. Natrzyj dokładnie solą i tymiankiem pod skórą od strony piersi. Odstaw.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 2 z 6

Jabłka i gruszki pokrój w ósemki, wykrój gniazda nasienne, nie obieraj ze skórki. Owoce wymieszaj z bułką tartą i śliwkami. Dopraw solą i pieprzem.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 3 z 6

Wypełnij gęś farszem, włóż do środka laskę cynamonu i zaszyj.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 4 z 6

Piecz w brytwanie lub na blasze polewając gęś tłuszczem, który się wytopi w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2-2,5 godziny.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 5 z 6

Przygotuj sos WINIARY w proporcji 150 ml wody i 150 ml cydru.

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Krok 6 z 6

Podawaj porcjowaną gęś z sosem i farszem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Uroczystość
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    2 godz 37 min Łatwy
  • Pieczona gęś

    Pieczona gęś

    4 godz 20 min Łatwy
  • Zupa krupnik na gęsinie

    Zupa krupnik na gęsinie

    2 godz 4 min Trudny
  • Nadziewane gęsie udka

    Nadziewane gęsie udka

    2 godz 15 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu