Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gęś duszona z warzywami
Dodaj do CookBook

Gęś duszona z warzywami

(0)
2 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ANIA.G
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5 
Tuszka gęsi
1  łyżka
Mąka pszenna
2  łyżek
Tłuszcz z gęsi
2 
Korzeń pietruszki
2 
Cebula
4  łyżek
Olej
2 
Seler naciowy
2 
Marchewka
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
3  łyżek
Śmietana
trochę
Pieprz i sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.1 g
Wartość energetyczna
381.6 kcal
Tłuszcze
29.6 g
Białko
3.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gęsina to mięso niezwykle delikatne i wykwintne, chociaż nieczęsto używane w polskiej kuchni. W tym przepisie, duszona w warzywach, zdobędzie serca i żołądki wszystkich Waszych gości. Możecie użyć również ziarenek smaku WINIARY, dzięki czemu smak całej potrawy będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Smacznego! Rada: Mięso gęsi skruszeje, jeżeli skropimy je octem, natrzemy solą, zawiniemy w ściereczkę i włożymy do lodówki na 3-4 godziny.

Przygotowanie

155 min
  • Krok 1

    10 min
    Gęś umyć, oczyścić, podzielić na porcje, posolić i oprószyć pieprzem i mąką.
  • Krok 2

    5 min
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu z gęsi, włożyć porcje gęsi, zrumienić ze wszystkich stron.
  • Krok 3

    10 min
    Marchewki, pietruszki i selery umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Cebule oczyścić, pokroić w plasterki.
  • Krok 4

    10 min
    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć przez 10 minut, mieszając.
  • Krok 5

    120 min
    Warzywa i gęsinę przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, zagotować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
Gęś duszona z warzywami

Krok 1 z 5

Gęś umyć, oczyścić, podzielić na porcje, posolić i oprószyć pieprzem i mąką.

Gęś duszona z warzywami

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu z gęsi, włożyć porcje gęsi, zrumienić ze wszystkich stron.

Gęś duszona z warzywami

Krok 3 z 5

Marchewki, pietruszki i selery umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Cebule oczyścić, pokroić w plasterki.

Gęś duszona z warzywami

Krok 4 z 5

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć przez 10 minut, mieszając.

Gęś duszona z warzywami

Krok 5 z 5

Warzywa i gęsinę przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, zagotować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    2 godz 37 min Łatwy
  • Zupa krupnik na gęsinie

    Zupa krupnik na gęsinie

    2 godz 4 min Trudny
  • Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

    Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

    3 godz Łatwy
  • Nadziewane gęsie udka

    Nadziewane gęsie udka

    2 godz 15 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu