Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gęś duszona z warzywami

0
155 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 
Gęś cała
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Tłuszcz z gęsi
2 
Korzeń pietruszki
2 
Cebula
4 łyżek
Olej
2 
Seler naciowy
2 
Marchewka
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
3 łyżek
Śmietana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
141.86 g
Węglowodany
84.21 g
Białko
36.39 g
Wartość energetyczna
1731.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

155 min
Krok 1
10 min
Gęś umyć, oczyścić, podzielić na porcje, posolić i oprószyć pieprzem i mąką.
Krok 2
5 min
Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu z gęsi, włożyć porcje gęsi, zrumienić ze wszystkich stron.
Krok 3
10 min
Marchewki, pietruszki i selery umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Cebule oczyścić, pokroić w plasterki.
Krok 4
10 min
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć przez 10 minut, mieszając.
Krok 5
120 min
Warzywa i gęsinę przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, zagotować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
Gęś duszona z warzywami

Krok 1 z 5

Gęś umyć, oczyścić, podzielić na porcje, posolić i oprószyć pieprzem i mąką.

Gęś duszona z warzywami

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu z gęsi, włożyć porcje gęsi, zrumienić ze wszystkich stron.

Gęś duszona z warzywami

Krok 3 z 5

Marchewki, pietruszki i selery umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Cebule oczyścić, pokroić w plasterki.

Gęś duszona z warzywami

Krok 4 z 5

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć przez 10 minut, mieszając.

Gęś duszona z warzywami

Krok 5 z 5

Warzywa i gęsinę przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, zagotować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.

Gęsina to mięso niezwykle delikatne i wykwintne, chociaż nieczęsto używane w polskiej kuchni. W tym przepisie, duszona w warzywach, zdobędzie serca i żołądki wszystkich Waszych gości. Możecie użyć również ziarenek smaku WINIARY, dzięki czemu smak całej potrawy będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Smacznego! Rada: Mięso gęsi skruszeje, jeżeli skropimy je octem, natrzemy solą, zawiniemy w ściereczkę i włożymy do lodówki na 3-4 godziny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika