Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczona gęś
Dodaj do CookBook

Pieczona gęś

(3)
4 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Tuszka gęsi
2  łyżek
Majeranek
3 
Jabłka
2  łyżek
Miód
0.5  szklanka
Białe wino
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14 g
Wartość energetyczna
102.1 kcal
Tłuszcze
1.9 g
Białko
5.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Historia gęsiny jest długa i ciekawa. Okazuje się bowiem, że zajadano się nią już w Starożytnym Egipcie. Gęsi hodowano także w Starożytnym Rzymie, choć sami rzymianie rzadko je jedli. Na ich stołach częściej pojawiało się bardziej egzotyczne ptactwo. W okresie średniowiecza gęsina była bardzo chętnie spożywana, ale bywała częstszym gościem na stołach rustykalnych niż królewskich. W Polsce gęsina największą popularnością cieszyła się XIX wieku. W listopadzie 1865 roku w samej tylko Warszawie zjedzono aż 20 tysięcy gęsi! Co więcej, wyhodowane w naszym kraju ptaki trafiały na stoły całej Europy. Polska wciąż należy do głównych eksporterów gęsiny. Większa część hodowanych w naszym kraju gęsi trafi na rynek niemiecki. Są one tam wysoko cenione za swój wyjątkowy smak. Gęsina to niezwykle smaczne mięso, które niestety na polskich stołach stosunkowo rzadko się pojawia. Niegdyś nie można było sobie wyobrazić bożonarodzeniowego obiadu bez pieczonej gęsi. Powszechnie zajadano się nią również w dniu św. Marcina. Dziś sporadycznie gości na stole, a szkoda, bo gęsina, choć dość tłusta, jest mięsem o wyjątkowych walorach smakowych. Pieczona gęś smakuje wybornie, dlatego warto znacznie częściej przyrządzać to przepyszne danie.

Pieczeń z gęsi to danie o wielu odcieniach smaku – mamy tutaj pieczone kawałki jabłek, marynatę z miodu i białego wina, świeże przyprawy ziołowe. Przygotowywanie pieczonej gęsi wymaga cierpliwości przez długie pieczenie w piekarniku i systematyczne polewanie pieczeni wytworzonym podczas pieczenia sosem, ale dla końcowego efektu warto być bardzo cierpliwym kucharzem. Pieczeń z gęsi jest chrupka z wierzchu i rozpływająca się w ustach w środku.

Gęś pieczona w piekarniku jest daniem, które stosunkowo łatwo się przygotowuje. Wymaga jednak dość długiego pieczenia. Głównym składnikiem jest oczywiście surowa, wysokiej jakości gęś. Aby smakowała wybornie potrzebne też będą jabłka, miód, białe wino, a także przyprawy. Do przyprawienia gęsiny świetnie nadaje się majeranek. Doskonale podkreśla jej smak. Zanim rozpoczniemy pieczenie gęsi, tuszkę należy przez około 20 minut gotować w osolonej wodzie. Po upływie tego czasu gęś należy wyjąć z wody, osuszyć i ostudzić. Do środka lekko podgotowanej gęsi wsypujemy majeranek, sól oraz ziarenka czarnego pieprzu. Wkładamy też pokrojone na ćwiartki jabłka. Polewamy je miodem wymieszanym z wodą, a następnie tuszkę zaszywamy lub spinamy metalowymi wykałaczkami. Tak przygotowaną gęś wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na rumiano. Po upływie 30-40 minut zmniejszamy temperaturę pieczenia i kontynuujemy obróbkę termiczną przez około 3 godziny. Od czasu do czasu polewamy gęsinę sosem wytworzonym w trakcie jej pieczenia. Pozostałą mieszaninę miodu i wina wylewamy na mięso na około pół godziny przed końcem pieczenia. Przygotowana według tej receptury pieczona gęś smakuje wyśmienicie!

Poznaj także inny przepis na danie z gęsi - nadziewane udka.

Przygotowanie

260 min
  • Krok 1

    20 min
    Tuszkę gęsi gotuj w osolonej wodzie przez 15-20 minut.
  • Krok 2

    5 min
    Po wyjęciu i ostudzeniu gęś osusz ręcznikiem papierowym.
  • Krok 3

    5 min
    Do środka gęsi wsyp sól, ziarenka pieprzu i majeranek, pokrojone na dowolne ćwiartki jabłka razem z obierkami i gniazdami nasiennymi.
  • Krok 4

    5 min
    Miód i wino wymieszaj, połowę wlej do środka gęsi na jabłka i zapnij metalowymi wykałaczkami lub zaszyj bezbarwnym szpagatem.
  • Krok 5

    40 min
    Gęś wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C z nastawioną funkcją termoobiegu i piecz do momentu zrumienienia się skórki czyli około 30-40 minut.
  • Krok 6

    180 min
    Gdy gęś będzie rumiana, temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150 st.C i piecz około 3 godzin.
  • Krok 7

    5 min
    W trakcie pieczenia pamiętaj o dość częstym polewaniu gęsi wytworzonym podczas pieczenia sosem. Na około pół godziny przed końcem pieczenia gęś polej pozostałą mieszanką miodu z winem.
Pieczona gęś

Krok 1 z 7

Tuszkę gęsi gotuj w osolonej wodzie przez 15-20 minut.

Pieczona gęś

Krok 2 z 7

Po wyjęciu i ostudzeniu gęś osusz ręcznikiem papierowym.

Pieczona gęś

Krok 3 z 7

Do środka gęsi wsyp sól, ziarenka pieprzu i majeranek, pokrojone na dowolne ćwiartki jabłka razem z obierkami i gniazdami nasiennymi.

Pieczona gęś

Krok 4 z 7

Miód i wino wymieszaj, połowę wlej do środka gęsi na jabłka i zapnij metalowymi wykałaczkami lub zaszyj bezbarwnym szpagatem.

Pieczona gęś

Krok 5 z 7

Gęś wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C z nastawioną funkcją termoobiegu i piecz do momentu zrumienienia się skórki czyli około 30-40 minut.

Pieczona gęś

Krok 6 z 7

Gdy gęś będzie rumiana, temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150 st.C i piecz około 3 godzin.

Pieczona gęś

Krok 7 z 7

W trakcie pieczenia pamiętaj o dość częstym polewaniu gęsi wytworzonym podczas pieczenia sosem. Na około pół godziny przed końcem pieczenia gęś polej pozostałą mieszanką miodu z winem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia niemiecka
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z dyni z pieczoną gruszką

    Krem z dyni z pieczoną gruszką

    1 godz 53 min Średni
  • Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

    Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

    1 godz 42 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni
  • Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

    Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu