Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczona gęś

0
260 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Gęś, udomowiona, tylko mięso, surowa
2 łyżek
Majeranek
3 
Jabłka
2 płaskich łyżek
Miód
0.5 szklanka
Białe wino
1 trochę
Sól
8 kawałków
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
5.87 g
Węglowodany
15.41 g
Tłuszcze
1.94 g
Wartość energetyczna
107.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

260 min
Krok 1
1 min
Tuszkę gęsi gotuj w osolonej wodzie przez 15-20 minut.
Krok 2
5 min
Po wyjęciu i ostudzeniu gęś osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 3
5 min
Do środka gęsi wsyp sól, ziarenka pieprzu i majeranek, pokrojone na dowolne ćwiartki jabłka razem z obierkami i gniazdami nasiennymi.
Krok 4
5 min
Miód i wino wymieszaj, połowę wlej do środka gęsi na jabłka i zapnij metalowymi wykałaczkami lub zaszyj bezbarwnym szpagatem.
Krok 5
1 min
Gęś wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C z nastawioną funkcją termoobiegu i piecz do momentu zrumienienia się skórki czyli około 30-40 minut.
Krok 6
1 min
Gdy gęś będzie rumiana, temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150 st.C i piecz około 3 godzin.
Krok 7
5 min
W trakcie pieczenia pamiętaj o dość częstym polewaniu gęsi wytworzonym podczas pieczenia sosem. Na około pół godziny przed końcem pieczenia gęś polej pozostałą mieszanką miodu z winem.
Pieczona gęś

Krok 1 z 7

Tuszkę gęsi gotuj w osolonej wodzie przez 15-20 minut.

Pieczona gęś

Krok 2 z 7

Po wyjęciu i ostudzeniu gęś osusz ręcznikiem papierowym.

Pieczona gęś

Krok 3 z 7

Do środka gęsi wsyp sól, ziarenka pieprzu i majeranek, pokrojone na dowolne ćwiartki jabłka razem z obierkami i gniazdami nasiennymi.

Pieczona gęś

Krok 4 z 7

Miód i wino wymieszaj, połowę wlej do środka gęsi na jabłka i zapnij metalowymi wykałaczkami lub zaszyj bezbarwnym szpagatem.

Pieczona gęś

Krok 5 z 7

Gęś wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C z nastawioną funkcją termoobiegu i piecz do momentu zrumienienia się skórki czyli około 30-40 minut.

Pieczona gęś

Krok 6 z 7

Gdy gęś będzie rumiana, temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150 st.C i piecz około 3 godzin.

Pieczona gęś

Krok 7 z 7

W trakcie pieczenia pamiętaj o dość częstym polewaniu gęsi wytworzonym podczas pieczenia sosem. Na około pół godziny przed końcem pieczenia gęś polej pozostałą mieszanką miodu z winem.

Pieczeń z gęsi to danie o wielu odcieniach smaku – mamy tutaj pieczone kawałki jabłek, marynatę z miodu i białego wina, świeże przyprawy ziołowe. Przygotowywanie pieczonej gęsi wymaga cierpliwości przez długie pieczenie w piekarniku i systematyczne polewanie pieczeni wytworzonym podczas pieczenia sosem, ale dla końcowego efektu warto być bardzo cierpliwym kucharzem. Pieczeń z gęsi jest chrupka z wierzchu i rozpływająca się w ustach w środku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika