Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczona gęś

(1)
4 godz 20 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Gęś, udomowiona, tylko mięso, surowa
2  łyżek
Majeranek
3 
2  łyżek
Miód
0.5  szklanka
Białe wino
trochę
Sól
8  kawałków
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.87 g
Węglowodany
14.59 g
Tłuszcze
1.94 g
Wartość energetyczna
104.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

260 min
Krok 1
20 min
Tuszkę gęsi gotuj w osolonej wodzie przez 15-20 minut.
Krok 2
5 min
Po wyjęciu i ostudzeniu gęś osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 3
5 min
Do środka gęsi wsyp sól, ziarenka pieprzu i majeranek, pokrojone na dowolne ćwiartki jabłka razem z obierkami i gniazdami nasiennymi.
Krok 4
5 min
Miód i wino wymieszaj, połowę wlej do środka gęsi na jabłka i zapnij metalowymi wykałaczkami lub zaszyj bezbarwnym szpagatem.
Krok 5
40 min
Gęś wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C z nastawioną funkcją termoobiegu i piecz do momentu zrumienienia się skórki czyli około 30-40 minut.
Krok 6
180 min
Gdy gęś będzie rumiana, temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150 st.C i piecz około 3 godzin.
Krok 7
5 min
W trakcie pieczenia pamiętaj o dość częstym polewaniu gęsi wytworzonym podczas pieczenia sosem. Na około pół godziny przed końcem pieczenia gęś polej pozostałą mieszanką miodu z winem.
Pieczona gęś

Krok 1 z 7

Tuszkę gęsi gotuj w osolonej wodzie przez 15-20 minut.

Pieczona gęś

Krok 2 z 7

Po wyjęciu i ostudzeniu gęś osusz ręcznikiem papierowym.

Pieczona gęś

Krok 3 z 7

Do środka gęsi wsyp sól, ziarenka pieprzu i majeranek, pokrojone na dowolne ćwiartki jabłka razem z obierkami i gniazdami nasiennymi.

Pieczona gęś

Krok 4 z 7

Miód i wino wymieszaj, połowę wlej do środka gęsi na jabłka i zapnij metalowymi wykałaczkami lub zaszyj bezbarwnym szpagatem.

Pieczona gęś

Krok 5 z 7

Gęś wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C z nastawioną funkcją termoobiegu i piecz do momentu zrumienienia się skórki czyli około 30-40 minut.

Pieczona gęś

Krok 6 z 7

Gdy gęś będzie rumiana, temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150 st.C i piecz około 3 godzin.

Pieczona gęś

Krok 7 z 7

W trakcie pieczenia pamiętaj o dość częstym polewaniu gęsi wytworzonym podczas pieczenia sosem. Na około pół godziny przed końcem pieczenia gęś polej pozostałą mieszanką miodu z winem.

Pieczeń z gęsi to danie o wielu odcieniach smaku – mamy tutaj pieczone kawałki jabłek, marynatę z miodu i białego wina, świeże przyprawy ziołowe. Przygotowywanie pieczonej gęsi wymaga cierpliwości przez długie pieczenie w piekarniku i systematyczne polewanie pieczeni wytworzonym podczas pieczenia sosem, ale dla końcowego efektu warto być bardzo cierpliwym kucharzem. Pieczeń z gęsi jest chrupka z wierzchu i rozpływająca się w ustach w środku. Poznaj także inny przepis na danie z gęsi - nadziewane udka.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
5.9g / 24%
Węglowodany
14.6g / 58%
Tłuszcze
1.9g / 17%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 12/23/2020 - 18:32 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha