Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczona gęś
95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
5.8g / 23%
Węglowodany
14g / 58%
Tłuszcze
1.9g / 18%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczona gęś

+

Pieczona gęś

Wróć

Pieczona gęś

(1)
4 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Tuszka gęsi
2  łyżek
Majeranek
3 
Jabłka
2  łyżek
Miód
0.5  szklanka
Białe wino
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.78 g
Węglowodany
14.03 g
Tłuszcze
1.91 g
Wartość energetyczna
102.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Historia gęsiny jest długa i ciekawa. Okazuje się bowiem, że zajadano się nią już w Starożytnym Egipcie. Gęsi hodowano także w Starożytnym Rzymie, choć sami rzymianie rzadko je jedli. Na ich stołach częściej pojawiało się bardziej egzotyczne ptactwo. W okresie średniowiecza gęsina była bardzo chętnie spożywana, ale bywała częstszym gościem na stołach rustykalnych niż królewskich. W Polsce gęsina największą popularnością cieszyła się XIX wieku. W listopadzie 1865 roku w samej tylko Warszawie zjedzono aż 20 tysięcy gęsi! Co więcej, wyhodowane w naszym kraju ptaki trafiały na stoły całej Europy. Polska wciąż należy do głównych eksporterów gęsiny. Większa część hodowanych w naszym kraju gęsi trafi na rynek niemiecki. Są one tam wysoko cenione za swój wyjątkowy smak. Gęsina to niezwykle smaczne mięso, które niestety na polskich stołach stosunkowo rzadko się pojawia. Niegdyś nie można było sobie wyobrazić bożonarodzeniowego obiadu bez pieczonej gęsi. Powszechnie zajadano się nią również w dniu św. Marcina. Dziś sporadycznie gości na stole, a szkoda, bo gęsina, choć dość tłusta, jest mięsem o wyjątkowych walorach smakowych. Pieczona gęś smakuje wybornie, dlatego warto znacznie częściej przyrządzać to przepyszne danie.

Pieczeń z gęsi to danie o wielu odcieniach smaku – mamy tutaj pieczone kawałki jabłek, marynatę z miodu i białego wina, świeże przyprawy ziołowe. Przygotowywanie pieczonej gęsi wymaga cierpliwości przez długie pieczenie w piekarniku i systematyczne polewanie pieczeni wytworzonym podczas pieczenia sosem, ale dla końcowego efektu warto być bardzo cierpliwym kucharzem. Pieczeń z gęsi jest chrupka z wierzchu i rozpływająca się w ustach w środku.

Gęś pieczona w piekarniku jest daniem, które stosunkowo łatwo się przygotowuje. Wymaga jednak dość długiego pieczenia. Głównym składnikiem jest oczywiście surowa, wysokiej jakości gęś. Aby smakowała wybornie potrzebne też będą jabłka, miód, białe wino, a także przyprawy. Do przyprawienia gęsiny świetnie nadaje się majeranek. Doskonale podkreśla jej smak. Zanim rozpoczniemy pieczenie gęsi, tuszkę należy przez około 20 minut gotować w osolonej wodzie. Po upływie tego czasu gęś należy wyjąć z wody, osuszyć i ostudzić. Do środka lekko podgotowanej gęsi wsypujemy majeranek, sól oraz ziarenka czarnego pieprzu. Wkładamy też pokrojone na ćwiartki jabłka. Polewamy je miodem wymieszanym z wodą, a następnie tuszkę zaszywamy lub spinamy metalowymi wykałaczkami. Tak przygotowaną gęś wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na rumiano. Po upływie 30-40 minut zmniejszamy temperaturę pieczenia i kontynuujemy obróbkę termiczną przez około 3 godziny. Od czasu do czasu polewamy gęsinę sosem wytworzonym w trakcie jej pieczenia. Pozostałą mieszaninę miodu i wina wylewamy na mięso na około pół godziny przed końcem pieczenia. Przygotowana według tej receptury pieczona gęś smakuje wyśmienicie!

Poznaj także inny przepis na danie z gęsi - nadziewane udka.

Przygotowanie

260 min
  • Krok 1

    20 min
    Tuszkę gęsi gotuj w osolonej wodzie przez 15-20 minut.
  • Krok 2

    5 min
    Po wyjęciu i ostudzeniu gęś osusz ręcznikiem papierowym.
  • Krok 3

    5 min
    Do środka gęsi wsyp sól, ziarenka pieprzu i majeranek, pokrojone na dowolne ćwiartki jabłka razem z obierkami i gniazdami nasiennymi.
  • Krok 4

    5 min
    Miód i wino wymieszaj, połowę wlej do środka gęsi na jabłka i zapnij metalowymi wykałaczkami lub zaszyj bezbarwnym szpagatem.
  • Krok 5

    40 min
    Gęś wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C z nastawioną funkcją termoobiegu i piecz do momentu zrumienienia się skórki czyli około 30-40 minut.
  • Krok 6

    180 min
    Gdy gęś będzie rumiana, temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150 st.C i piecz około 3 godzin.
  • Krok 7

    5 min
    W trakcie pieczenia pamiętaj o dość częstym polewaniu gęsi wytworzonym podczas pieczenia sosem. Na około pół godziny przed końcem pieczenia gęś polej pozostałą mieszanką miodu z winem.
Pieczona gęś

Krok 1 z 7

Tuszkę gęsi gotuj w osolonej wodzie przez 15-20 minut.

Pieczona gęś

Krok 2 z 7

Po wyjęciu i ostudzeniu gęś osusz ręcznikiem papierowym.

Pieczona gęś

Krok 3 z 7

Do środka gęsi wsyp sól, ziarenka pieprzu i majeranek, pokrojone na dowolne ćwiartki jabłka razem z obierkami i gniazdami nasiennymi.

Pieczona gęś

Krok 4 z 7

Miód i wino wymieszaj, połowę wlej do środka gęsi na jabłka i zapnij metalowymi wykałaczkami lub zaszyj bezbarwnym szpagatem.

Pieczona gęś

Krok 5 z 7

Gęś wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C z nastawioną funkcją termoobiegu i piecz do momentu zrumienienia się skórki czyli około 30-40 minut.

Pieczona gęś

Krok 6 z 7

Gdy gęś będzie rumiana, temperaturę w piekarniku zmniejsz do 150 st.C i piecz około 3 godzin.

Pieczona gęś

Krok 7 z 7

W trakcie pieczenia pamiętaj o dość częstym polewaniu gęsi wytworzonym podczas pieczenia sosem. Na około pół godziny przed końcem pieczenia gęś polej pozostałą mieszanką miodu z winem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia niemiecka
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Podudzia z kurczaka w sosie chili

    Podudzia z kurczaka w sosie chili

    1 godz 35 min Łatwy
  • Sernik waniliowy z solonym karmelem

    Sernik waniliowy z solonym karmelem

    1 godz 30 min Łatwy
  • Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

    Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

    1 godz 45 min Łatwy
  • Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

    Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

    2 godz 53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu