Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Idealne ciasto na uszka i pierogi

0
1 godz 40 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  szklanek
Mąka pszenna
4  łyżek
Olej
0.75  szklanka
Woda gorąca
1  szczypta
Sól
2  szklanek
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Woda gorąca
1  szczypta
Sól
1 
Żółtko
1  łyżka
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.53 g
Węglowodany
86.52 g
Tłuszcze
21 g
Wartość energetyczna
570.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1 - Ciasto na uszka bez jajka
10 min
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, stopniowo dodajemy gorącą wodę i olej w temperaturze pokojowej, wyrabiając elastyczne, gładkie ciasto. Żeby się nie poparzyć, nie wkładamy ręki we wrzątek, tylko zasypujemy go mąką, początkowo mieszamy ciasto tępą stroną noża.
Krok 2
15 min
Odstawiamy ciasto na 15 minut przykryte miską lub ściereczką.
Krok 3
25 min
Dzielimy ciasto na pół, połowę chowamy z powrotem pod ściereczkę, drugą połowę cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, gotujemy uszka lub pierogi. Później to samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Krok 4 - Ciasto na uszka z żółtkiem
10 min
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Łącząc składniki uważamy, by nie zalać żółtka gorącą wodą (zetnie się).
Krok 5
15 min
Odstawiamy ciasto na 10-15 minut, przykryte ściereczką lub miską.
Krok 6
25 min
Połowę porcji cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka na uszka lub pierogi, faszerujemy i wrzucamy na wrzątek do gotowania. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.
Idealne ciasto na uszka i pierogi

Krok 1 - Ciasto na uszka bez jajka z 6

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, stopniowo dodajemy gorącą wodę i olej w temperaturze pokojowej, wyrabiając elastyczne, gładkie ciasto. Żeby się nie poparzyć, nie wkładamy ręki we wrzątek, tylko zasypujemy go mąką, początkowo mieszamy ciasto tępą stroną noża.

Idealne ciasto na uszka i pierogi

Krok 2 z 6

Odstawiamy ciasto na 15 minut przykryte miską lub ściereczką.

Idealne ciasto na uszka i pierogi

Krok 3 z 6

Dzielimy ciasto na pół, połowę chowamy z powrotem pod ściereczkę, drugą połowę cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, gotujemy uszka lub pierogi. Później to samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.

Idealne ciasto na uszka i pierogi

Krok 4 - Ciasto na uszka z żółtkiem z 6

Składniki: Mąka pszenna, Woda gorąca, Sól, Żółtko, Olej

Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Łącząc składniki uważamy, by nie zalać żółtka gorącą wodą (zetnie się).

Idealne ciasto na uszka i pierogi

Krok 5 z 6

Odstawiamy ciasto na 10-15 minut, przykryte ściereczką lub miską.

Idealne ciasto na uszka i pierogi

Krok 6 z 6

Połowę porcji cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka na uszka lub pierogi, faszerujemy i wrzucamy na wrzątek do gotowania. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.

Jak zrobić idealne ciasto na uszka? Z nami :) Specjalnie dla Ciebie przetestowałam trzy sposoby na takie ciasto, sprawdź. Wesołych Świąt!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika