Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jak zrobić idealne ciasto na uszka? Z nami :) Specjalnie dla Ciebie przetestowałam trzy sposoby na takie ciasto, sprawdź. Wesołych Świąt!
Przygotowanie
100 min
Krok 1 - Ciasto na uszka bez jajka
10 min
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, stopniowo dodajemy gorącą wodę i olej w temperaturze pokojowej, wyrabiając elastyczne, gładkie ciasto. Żeby się nie poparzyć, nie wkładamy ręki we wrzątek, tylko zasypujemy go mąką, początkowo mieszamy ciasto tępą stroną noża.
Krok 2
15 min
Odstawiamy ciasto na 15 minut przykryte miską lub ściereczką.
Krok 3
25 min
Dzielimy ciasto na pół, połowę chowamy z powrotem pod ściereczkę, drugą połowę cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, gotujemy uszka lub pierogi. Później to samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Krok 4 - Ciasto na uszka z żółtkiem
10 min
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Łącząc składniki uważamy, by nie zalać żółtka gorącą wodą (zetnie się).
Krok 5
15 min
Odstawiamy ciasto na 10-15 minut, przykryte ściereczką lub miską.
Krok 6
25 min
Połowę porcji cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka na uszka lub pierogi, faszerujemy i wrzucamy na wrzątek do gotowania. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.
Krok 1 - Ciasto na uszka bez jajka
z
6
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, stopniowo dodajemy gorącą wodę i olej w temperaturze pokojowej, wyrabiając elastyczne, gładkie ciasto. Żeby się nie poparzyć, nie wkładamy ręki we wrzątek, tylko zasypujemy go mąką, początkowo mieszamy ciasto tępą stroną noża.
Krok 2
z
6
Odstawiamy ciasto na 15 minut przykryte miską lub ściereczką.
Krok 3
z
6
Dzielimy ciasto na pół, połowę chowamy z powrotem pod ściereczkę, drugą połowę cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, gotujemy uszka lub pierogi. Później to samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Łącząc składniki uważamy, by nie zalać żółtka gorącą wodą (zetnie się).
Krok 5
z
6
Odstawiamy ciasto na 10-15 minut, przykryte ściereczką lub miską.
Krok 6
z
6
Połowę porcji cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka na uszka lub pierogi, faszerujemy i wrzucamy na wrzątek do gotowania. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0