Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto
Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto
Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto
Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto
Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

(3)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mąka pszenna
4  łyżek
Olej
0.75  szklanka
Woda gorąca
1  szczypta
Sól
2  szklanek
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Woda gorąca
1  szczypta
Sól
1 
Żółtko
1  łyżka
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.53 g
Węglowodany
86.52 g
Tłuszcze
21 g
Wartość energetyczna
570.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Niektórzy całe życie poszukują informacji, jaką jest przepis na idealne ciasto na uszka. Ta wigilijna potrawa to dla wielu coś, bez czego nie może się obyć świąteczna kolacja. To prawdziwy smak tradycji, który można przygotować na dwa sposoby. Są osoby, które nie mogą spożywać jajek, dlatego dla nich mamy przepis na ciasto na uszka bez żółtek.

Jak przygotować ciasto na uszka - przepis
Własnoręcznie przygotowane ciasto na uszka daje niezwykłą satysfakcję. Pamiętajmy, aby podsypywać je mąką, aby dobrze się wałkowało i kształtowało.

Ciasto na uszka i pierogi - przepis bez jajek
Aby rozpocząć przygotowanie ciasta na uszka, najpierw musimy przesiać mąkę. Dodajemy do niej szczyptę soli, a następnie wlewamy stopniowo gorącą wodę i olej w temperaturze pokojowej. Ciasto, jakie musimy wyrobić, ma być gładkie i elastyczne. Pamiętajmy o tym, żeby zasypywać wrzątek mąką- nie chcemy się przecież poparzyć! Dobrym nawykiem jest mieszanie ciasta tępą stroną noża w pierwszych etapach przygotowywania ciasta. Miskę odstawiamy na 15 minut, a potem ciasto dzielimy na pół. Jedna połowa idzie z powrotem pod ściereczkę, a drugą rozwałkowujemy. Wycinamy z niej kółeczka, na które nakładamy farsz i sklejamy jak uszka lub pierogi. To samo czynimy z drugą połową ciasta.

Ciasto na uszka, przepis z jajkami
Przepis na ciasto z jajkami wygląda bardzo podobnie. Do przesianej mąki wbijamy jedno żółtko i dolewamy wody oraz oleju. Uważajmy na wrzątek, aby jajko się nie ścięło. Łączymy wszystko ze sobą, wyrabiając gładkie ciasto. Odstawiamy je pod ściereczką na kwadrans i dzielimy na dwie części. Tak samo, jak w poprzednim przepisie, rozwałkowujemy masę i wycinamy kółeczka. Pierożki wypełnione farszem wrzucamy do wrzątku i cieszymy się pysznym, własnoręcznie wykonanym wigilijnym wyrobem.

Farsz grzybowy
Idealnym dopełnieniem uszek lub pierogów będzie farsz grzybowy. Zrobienie go jest dziecinnie proste! Wystarczy namoczyć grzyby przez noc, a następnego dnia ugotować je na małym ogniu i pokroić. Następnie trzeba usmażyć je na patelni razem z cebulą, doprawić solą oraz pieprzem i ostudzić.
Mamy nadzieję, że nasz przepis na ciasto na uszka zadowoli wasze podniebienia i wpasuje się w świąteczny nastrój. Można go użyć też do wyrabiania pierogów, dzięki czemu zaoszczędzimy sobie pracy. Wypełnienie ich farszem z leśnych grzybów spowoduje, że magia wigilijnego wieczoru wypełni nasze podniebienie. Nasze ciasto na uszka i pierogi sprawdzi się i osobom wykluczającym jajka z diety, i tym na diecie tradycyjnej. Miłego gotowania!

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1 - Ciasto na uszka bez jajka

    10 min
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, stopniowo dodajemy gorącą wodę i olej w temperaturze pokojowej, wyrabiając elastyczne, gładkie ciasto. Żeby się nie poparzyć, nie wkładamy ręki we wrzątek, tylko zasypujemy go mąką, początkowo mieszamy ciasto tępą stroną noża.
  • Krok 2

    15 min
    Odstawiamy ciasto na 15 minut przykryte miską lub ściereczką.
  • Krok 3

    25 min
    Dzielimy ciasto na pół, połowę chowamy z powrotem pod ściereczkę, drugą połowę cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, gotujemy uszka lub pierogi. Później to samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.
  • Krok 4 - Ciasto na uszka z żółtkiem

    10 min
    Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Łącząc składniki uważamy, by nie zalać żółtka gorącą wodą (zetnie się).
  • Krok 5

    15 min
    Odstawiamy ciasto na 10-15 minut, przykryte ściereczką lub miską.
  • Krok 6

    25 min
    Połowę porcji cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka na uszka lub pierogi, faszerujemy i wrzucamy na wrzątek do gotowania. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.
Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

Krok 1 - Ciasto na uszka bez jajka z 6

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, stopniowo dodajemy gorącą wodę i olej w temperaturze pokojowej, wyrabiając elastyczne, gładkie ciasto. Żeby się nie poparzyć, nie wkładamy ręki we wrzątek, tylko zasypujemy go mąką, początkowo mieszamy ciasto tępą stroną noża.

Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

Krok 2 z 6

Odstawiamy ciasto na 15 minut przykryte miską lub ściereczką.

Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

Krok 3 z 6

Dzielimy ciasto na pół, połowę chowamy z powrotem pod ściereczkę, drugą połowę cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, gotujemy uszka lub pierogi. Później to samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.

Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

Krok 4 - Ciasto na uszka z żółtkiem z 6

Składniki: Olej, Żółtko, Sól, Woda gorąca, Mąka pszenna

Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Łącząc składniki uważamy, by nie zalać żółtka gorącą wodą (zetnie się).

Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

Krok 5 z 6

Odstawiamy ciasto na 10-15 minut, przykryte ściereczką lub miską.

Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

Krok 6 z 6

Połowę porcji cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka na uszka lub pierogi, faszerujemy i wrzucamy na wrzątek do gotowania. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi ruskie – przepis

    Pierogi ruskie – przepis

    1 godz 32 min Łatwy
  • Zielone pierogi ze szpinakiem

    Zielone pierogi ze szpinakiem

    1 godz 40 min Łatwy
  • Pierożki ravioli z mięsem

    Pierożki ravioli z mięsem

    1 godz Łatwy
  • Ciasto do uszek

    Ciasto do uszek

    1 godz 4 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu