Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Pierogi z farszem z karpia
Pierogi z farszem z karpia
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
33.7g / 19%
Węglowodany
57.7g / 32%
Tłuszcze
39g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pierogi z farszem z karpia

+

Pierogi z farszem z karpia

Wróć

Pierogi z farszem z karpia

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
2  szklanek
Mąka pszenna
0.33  szklanka
Mleko
1 
Jajko
1  łyżka
Masło
trochę
Sól
400  g
Karp
1  ząbek
Czosnek
1 
Jajko
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
0.5  pęczek
Natka pietruszki
1 
Bułka pszenna
3  łyżek
Mleko 3,2%
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz biały
1  szklanka
Śmietana 30%
4 
Korniszon
2  łyżeczek
Musztarda kremska
1  pęczek
Koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.72 g
Węglowodany
57.69 g
Tłuszcze
39.04 g
Wartość energetyczna
695.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Oryginalne danie z karpia, którym możemy zabłysnąć nie tylko przy bożonarodzeniowym stole: domowe pierogi z farszem z karpia, podawane z wybornym sosem ze śmietanki i Rosołu drobiowego WINIARY, z musztardą, korniszonkami i siekanym koperkiem. Pierogi z karpiem możemy podać także polane masełkiem, do Barszczu czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Z mąki, mleka rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1 i jajka zagnieć ciasto pierogowe.
  • Krok 2

    7 min
    Bułkę namocz w mleku.
  • Krok 3

    5 min
    Usuń ości z ryb i zmiel karpia w maszynce wraz z bułką.
  • Krok 4

    10 min
    Cebulę bardzo drobno pokrój i zeszklij na maśle.
  • Krok 5

    2 min
    Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Krok 6

    3 min
    Czosnek pokrój w drobniutką kostkę.
  • Krok 7

    3 min
    Wszystkie te składniki oraz jajko dodaj do zmielonej ryby i wymieszaj.
  • Krok 8

    2 min
    Pod koniec mieszania, całość dopraw solą i białym pieprzem.
  • Krok 9

    5 min
    Formuj kulki z nadzienia.
  • Krok 10

    10 min
    Ciasto rozwałkuj cienko, pokrój na niewielkie kwadraty, na które układaj nadzienie.
  • Krok 11

    5 min
    Składaj na pół po przekątnej sklejając brzegi.
  • Krok 12

    8 min
    Pierogi ugotuj w osolonej wodzie.
  • Krok 13

    2 min
    Korniszonki pokrój w grube plasterki.
  • Krok 14

    1 min
    Śmietankę zagotuj wraz z połową kostki rosołowej WINIARY.
  • Krok 15

    3 min
    Na sam koniec gotowania dodaj musztardę kremską oraz pokrojone w grube plasterki korniszonki i pokrojony koperek. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 16

    3 min
    Jeżeli jest taka konieczność, to dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 17

    1 min
    Pierogi podawaj na ciepło z sosem korniszonowym lub okraszone roztopionym masełkiem i bułką tartą.
Pierogi z farszem z karpia

Krok 1 z 17

Z mąki, mleka rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1 i jajka zagnieć ciasto pierogowe.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 2 z 17

Bułkę namocz w mleku.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 3 z 17

Usuń ości z ryb i zmiel karpia w maszynce wraz z bułką.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 4 z 17

Cebulę bardzo drobno pokrój i zeszklij na maśle.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 5 z 17

Natkę pietruszki drobno posiekaj.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 6 z 17

Czosnek pokrój w drobniutką kostkę.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 7 z 17

Wszystkie te składniki oraz jajko dodaj do zmielonej ryby i wymieszaj.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 8 z 17

Pod koniec mieszania, całość dopraw solą i białym pieprzem.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 9 z 17

Formuj kulki z nadzienia.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 10 z 17

Ciasto rozwałkuj cienko, pokrój na niewielkie kwadraty, na które układaj nadzienie.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 11 z 17

Składaj na pół po przekątnej sklejając brzegi.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 12 z 17

Pierogi ugotuj w osolonej wodzie.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 13 z 17

Korniszonki pokrój w grube plasterki.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 14 z 17

Śmietankę zagotuj wraz z połową kostki rosołowej WINIARY.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 15 z 17

Na sam koniec gotowania dodaj musztardę kremską oraz pokrojone w grube plasterki korniszonki i pokrojony koperek. Całość dokładnie wymieszaj.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 16 z 17

Jeżeli jest taka konieczność, to dopraw solą i pieprzem.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 17 z 17

Pierogi podawaj na ciepło z sosem korniszonowym lub okraszone roztopionym masełkiem i bułką tartą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Jajka
  • Obiad
  • Śmietana
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi ruskie – przepis

    Pierogi ruskie – przepis

    1 godz 32 min Łatwy
  • Pierogi wegetariańskie

    Pierogi wegetariańskie

    52 min Łatwy
  • Tarta z kapustą i grzybami

    Tarta z kapustą i grzybami

    2 godz 55 min Łatwy
  • Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu