Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
33.7g / 19%
Węglowodany
57.7g / 32%
Tłuszcze
39g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pierogi z farszem z karpia

+

Pierogi z farszem z karpia

Wróć

Pierogi z farszem z karpia

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
2  szklanek
Mąka pszenna
0.33  szklanka
Mleko
1 
Jajko
1  łyżka
Masło
trochę
Sól
400  g
Karp
1  ząbek
Czosnek
1 
Jajko
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
0.5  pęczek
Natka pietruszki
1 
Bułka pszenna
3  łyżek
Mleko 3,2%
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz biały
1  szklanka
Śmietana 30%
4 
Korniszon
2  łyżeczek
Musztarda kremska
1  pęczek
Koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.72 g
Węglowodany
57.69 g
Tłuszcze
39.04 g
Wartość energetyczna
695.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Oryginalne danie z karpia, którym możemy zabłysnąć nie tylko przy bożonarodzeniowym stole: domowe pierogi z farszem z karpia, podawane z wybornym sosem ze śmietanki i Rosołu drobiowego WINIARY, z musztardą, korniszonkami i siekanym koperkiem. Pierogi z karpiem możemy podać także polane masełkiem, do Barszczu czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    10 min
    Z mąki, mleka rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1 i jajka zagnieć ciasto pierogowe.
  • Krok 2

    7 min
    Bułkę namocz w mleku.
  • Krok 3

    5 min
    Usuń ości z ryb i zmiel karpia w maszynce wraz z bułką.
  • Krok 4

    10 min
    Cebulę bardzo drobno pokrój i zeszklij na maśle.
  • Krok 5

    2 min
    Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Krok 6

    3 min
    Czosnek pokrój w drobniutką kostkę.
  • Krok 7

    3 min
    Wszystkie te składniki oraz jajko dodaj do zmielonej ryby i wymieszaj.
  • Krok 8

    2 min
    Pod koniec mieszania, całość dopraw solą i białym pieprzem.
  • Krok 9

    5 min
    Formuj kulki z nadzienia.
  • Krok 10

    10 min
    Ciasto rozwałkuj cienko, pokrój na niewielkie kwadraty, na które układaj nadzienie.
  • Krok 11

    5 min
    Składaj na pół po przekątnej sklejając brzegi.
  • Krok 12

    8 min
    Pierogi ugotuj w osolonej wodzie.
  • Krok 13

    2 min
    Korniszonki pokrój w grube plasterki.
  • Krok 14

    1 min
    Śmietankę zagotuj wraz z połową kostki rosołowej WINIARY.
  • Krok 15

    3 min
    Na sam koniec gotowania dodaj musztardę kremską oraz pokrojone w grube plasterki korniszonki i pokrojony koperek. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 16

    3 min
    Jeżeli jest taka konieczność, to dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 17

    1 min
    Pierogi podawaj na ciepło z sosem korniszonowym lub okraszone roztopionym masełkiem i bułką tartą.
Pierogi z farszem z karpia

Krok 1 z 17

Z mąki, mleka rozcieńczonego wodą w stosunku 1:1 i jajka zagnieć ciasto pierogowe.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 2 z 17

Bułkę namocz w mleku.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 3 z 17

Usuń ości z ryb i zmiel karpia w maszynce wraz z bułką.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 4 z 17

Cebulę bardzo drobno pokrój i zeszklij na maśle.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 5 z 17

Natkę pietruszki drobno posiekaj.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 6 z 17

Czosnek pokrój w drobniutką kostkę.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 7 z 17

Wszystkie te składniki oraz jajko dodaj do zmielonej ryby i wymieszaj.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 8 z 17

Pod koniec mieszania, całość dopraw solą i białym pieprzem.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 9 z 17

Formuj kulki z nadzienia.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 10 z 17

Ciasto rozwałkuj cienko, pokrój na niewielkie kwadraty, na które układaj nadzienie.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 11 z 17

Składaj na pół po przekątnej sklejając brzegi.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 12 z 17

Pierogi ugotuj w osolonej wodzie.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 13 z 17

Korniszonki pokrój w grube plasterki.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 14 z 17

Śmietankę zagotuj wraz z połową kostki rosołowej WINIARY.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 15 z 17

Na sam koniec gotowania dodaj musztardę kremską oraz pokrojone w grube plasterki korniszonki i pokrojony koperek. Całość dokładnie wymieszaj.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 16 z 17

Jeżeli jest taka konieczność, to dopraw solą i pieprzem.

Pierogi z farszem z karpia

Krok 17 z 17

Pierogi podawaj na ciepło z sosem korniszonowym lub okraszone roztopionym masełkiem i bułką tartą.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Jajka
  • Obiad
  • Śmietana
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi ruskie – przepis

    1 godz 32 min Łatwy
  • Pierogi wegetariańskie

    52 min Łatwy
  • Tarta z kapustą i grzybami

    2 godz 55 min Łatwy
  • Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu