Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierogi z kaszą i grzybami
Dodaj do CookBook

Pierogi z kaszą i grzybami

(0)
2 godz 53 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY Sos Grzybowy
2  kostek
Bulion grzybowy WINIARY
1  szklanka
Kasza jęczmienna perłowa
40  g
Suszone grzyby leśne
1  łyżka
Cebula
1  łyżka
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz
250  g
Mąka
0.5  szklanka
Woda
2  łyżek
Olej
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
76.8 g
Wartość energetyczna
512 kcal
Tłuszcze
15.3 g
Białko
16.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pierogi ruskie, pierogi ze szpinakiem, pierogi z mięsem i kapustą – wszyscy znamy te rodzaje tradycyjnego polskiego przysmaku. Istnieje jednak tak wiele wariacji dotyczących pierogów, jak wiele jest indywidualnych kulinarnych preferencji. Dziś prezentujemy pierogi bezmięsne – z kaszą jęczmienną i grzybami.



Tradycyjne pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami przyrządzamy z dodatkiem Bulionu grzybowego WINIARY, w którym gotujemy składniki farszu. Woda do zarabiania ciasta pierogowego powinna mieć ok. 37 stopni, dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste. Ugotowane pierogi podajemy z Sosem grzybowym WINIARY.

Przygotowanie

173 min
  • Krok 1

    30 min
    Zagotuj dwie szklanki wody z 1 kostką bulionu. Kaszę przepłucz zimną wodą i dodaj do bulionu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości, ok. 30 minut.
  • Krok 2

    120 min
    Grzyby umyj, zalej ciepłą wodą i odstaw na ok. 2 godziny. Następnie ugotuj je w wodzie z kostką bulionową. Miękkie grzyby odsącz i pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.
  • Krok 4

    2 min
    Połącz wszystkie składniki farszu, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 5

    6 min
    Z mąki, wody (0,5 szklanki), oleju i jajka zagnieć ciasto, rozwałkuj. Wycinaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi.
  • Krok 6

    2 min
    Dokładnie sklejone pierogi gotuj w osolonym wrzątku "do wypłynięcia", około 2 minuty.
  • Krok 7

    1 min
    Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody.
  • Krok 8

    3 min
    Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  • Krok 9

    3 min
    Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.
  • Krok 10

    1 min
    Pierogi podawaj z sosem grzybowym.
Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 1 z 10

Zagotuj dwie szklanki wody z 1 kostką bulionu. Kaszę przepłucz zimną wodą i dodaj do bulionu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości, ok. 30 minut.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 2 z 10

Grzyby umyj, zalej ciepłą wodą i odstaw na ok. 2 godziny. Następnie ugotuj je w wodzie z kostką bulionową. Miękkie grzyby odsącz i pokrój w drobną kostkę.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 3 z 10

Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 4 z 10

Połącz wszystkie składniki farszu, dopraw solą i pieprzem.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 5 z 10

Z mąki, wody (0,5 szklanki), oleju i jajka zagnieć ciasto, rozwałkuj. Wycinaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 6 z 10

Dokładnie sklejone pierogi gotuj w osolonym wrzątku "do wypłynięcia", około 2 minuty.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 7 z 10

Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 8 z 10

Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 9 z 10

Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 10 z 10

Pierogi podawaj z sosem grzybowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

seba

super, smakowalo!
Anonim (niezweryfikowany) 11/04/2020-09:00 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/17/2020-12:08 CET
Zachęcamy do przejrzenia innych przepisów na pierogi, kaszę i grzyby. :-)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pielmieni - pierogi z mięsem

    Pielmieni - pierogi z mięsem

    41 min Średni
  • Pierogi z kaszanką

    Pierogi z kaszanką

    1 godz 9 min Łatwy
  • Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pierogi z serem i słodką śmietanką

    Pierogi z serem i słodką śmietanką

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu