Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pierogi z kaszą i grzybami
Pierogi z kaszą i grzybami
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
16.2g / 13%
Węglowodany
76.8g / 60%
Tłuszcze
15.5g / 27%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Suszone grzyby
    Jeżeli nie masz suszonych grzybów, to świetnie sprawdzą się tutaj świeże pieczarki. Podsmażone na maśle z solą i świeżo mielonym pieprzem, idealnie dopełnią smak sosu grzybowego Jak u Mamy.
x
MyMenu IQ™

Pierogi z kaszą i grzybami

+

Pierogi z kaszą i grzybami

Wróć

Pierogi z kaszą i grzybami

(0)
2 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos Grzybowy jak U Mamy
2  kostek
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
1  szklanka
Kasza jęczmienna perłowa
40  g
Suszone grzyby leśne
1  łyżka
Cebula
1  łyżka
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz
250  g
Mąka
0.5  szklanka
Woda
2  łyżek
Olej
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.19 g
Węglowodany
76.82 g
Tłuszcze
15.46 g
Wartość energetyczna
512.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierogi ruskie, pierogi ze szpinakiem, pierogi z mięsem i kapustą – wszyscy znamy te rodzaje tradycyjnego polskiego przysmaku. Istnieje jednak tak wiele wariacji dotyczących pierogów, jak wiele jest indywidualnych kulinarnych preferencji. Dziś prezentujemy pierogi bezmięsne – z kaszą jęczmienną i grzybami.

Tradycyjne pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami przyrządzamy z dodatkiem Bulionu grzybowego WINIARY, w którym gotujemy składniki farszu. Woda do zarabiania ciasta pierogowego powinna mieć ok. 37 stopni, dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste. Ugotowane pierogi podajemy z Sosem grzybowym staropolskim Jak u Mamy WINIARY.

Przygotowanie

170 min
  • Krok 1

    30 min
    Zagotuj dwie szklanki wody z 1 kostką bulionu. Kaszę przepłucz zimną wodą i dodaj do bulionu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości, ok. 30 minut.
  • Krok 2

    120 min
    Grzyby umyj, zalej ciepłą wodą i odstaw na ok. 2 godziny. Następnie ugotuj je w wodzie z kostką bulionową. Miękkie grzyby odsącz i pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.
  • Krok 4

    2 min
    Połącz wszystkie składniki farszu, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 5

    6 min
    Z mąki, wody (0,5 szklanki), oleju i jajka zagnieć ciasto, rozwałkuj. Wycinaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi.
  • Krok 6

    2 min
    Dokładnie sklejone pierogi gotuj w osolonym wrzątku "do wypłynięcia", około 2 minuty.
  • Krok 7

    1 min
    Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. .
  • Krok 8

    0 min
    Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  • Krok 9

    3 min
    Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.
  • Krok 10

    1 min
    Pierogi podawaj z sosem grzybowym.
Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 1 z 10

Zagotuj dwie szklanki wody z 1 kostką bulionu. Kaszę przepłucz zimną wodą i dodaj do bulionu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości, ok. 30 minut.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 2 z 10

Grzyby umyj, zalej ciepłą wodą i odstaw na ok. 2 godziny. Następnie ugotuj je w wodzie z kostką bulionową. Miękkie grzyby odsącz i pokrój w drobną kostkę.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 3 z 10

Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 4 z 10

Połącz wszystkie składniki farszu, dopraw solą i pieprzem.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 5 z 10

Z mąki, wody (0,5 szklanki), oleju i jajka zagnieć ciasto, rozwałkuj. Wycinaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 6 z 10

Dokładnie sklejone pierogi gotuj w osolonym wrzątku "do wypłynięcia", około 2 minuty.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 7 z 10

Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. .

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 8 z 10

Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 9 z 10

Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 10 z 10

Pierogi podawaj z sosem grzybowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
s seba

super, smakowalo!

Winiary
Expert

Zachęcamy do przejrzenia innych przepisów na pierogi, kaszę i grzyby. :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Tanie gotowanie
  • Warzywa
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone pierogi z  kapustą

    Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy
  • Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

    Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

    1 godz 9 min Łatwy
  • Pierogi z soczewicą

    Pierogi z soczewicą

    1 godz 23 min Łatwy
  • Pierogi z sosem budyniowym

    Pierogi z sosem budyniowym

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu