Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi z kaszą i grzybami

0
170 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Kasza jęczmienna perłowa
40 g
Grzyby shiitake suszone
1 łyżka
Cebula
1 łyżka
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
250 g
Mąka
0.5 szklanka
Woda
2 łyżek
Olej
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
15.95 g
Węglowodany
82.64 g
Tłuszcze
15.42 g
Wartość energetyczna
529.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

170 min
Krok 1
30 min
Zagotuj dwie szklanki wody z 1 kostką bulionu. Kaszę przepłucz zimną wodą i dodaj do bulionu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości, ok. 30 minut.
Krok 2
120 min
Grzyby umyj, zalej ciepłą wodą i odstaw na ok. 2 godziny. Następnie ugotuj je w wodzie z kostką bulionową. Miękkie grzyby odsącz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
5 min
Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.
Krok 4
2 min
Połącz wszystkie składniki farszu, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
6 min
Z mąki, wody (0,5 szklanki), oleju i jajka zagnieć ciasto, rozwałkuj. Wycinaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi.
Krok 6
2 min
Dokładnie sklejone pierogi gotuj w osolonym wrzątku "do wypłynięcia", około 2 minuty.
Krok 7
1 min
Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. .
Krok 8
0 min
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Krok 9
3 min
Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.
Krok 10
1 min
Pierogi podawaj z sosem grzybowym.
Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 1 z 10

Zagotuj dwie szklanki wody z 1 kostką bulionu. Kaszę przepłucz zimną wodą i dodaj do bulionu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości, ok. 30 minut.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 2 z 10

Grzyby umyj, zalej ciepłą wodą i odstaw na ok. 2 godziny. Następnie ugotuj je w wodzie z kostką bulionową. Miękkie grzyby odsącz i pokrój w drobną kostkę.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 3 z 10

Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 4 z 10

Połącz wszystkie składniki farszu, dopraw solą i pieprzem.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 5 z 10

Z mąki, wody (0,5 szklanki), oleju i jajka zagnieć ciasto, rozwałkuj. Wycinaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 6 z 10

Dokładnie sklejone pierogi gotuj w osolonym wrzątku "do wypłynięcia", około 2 minuty.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 7 z 10

Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. .

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 8 z 10

Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 9 z 10

Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.

Pierogi z kaszą i grzybami

Krok 10 z 10

Pierogi podawaj z sosem grzybowym.

Pierogi ruskie, pierogi ze szpinakiem, pierogi z mięsem i kapustą – wszyscy znamy te rodzaje tradycyjnego polskiego przysmaku. Istnieje jednak tak wiele wariacji dotyczących pierogów, jak wiele jest indywidualnych kulinarnych preferencji. Dziś prezentujemy pierogi bezmięsne – z kaszą jęczmienną i grzybami.

Tradycyjne pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami przyrządzamy z dodatkiem Bulionu grzybowego WINIARY, w którym gotujemy składniki farszu. Woda do zarabiania ciasta pierogowego powinna mieć ok. 37 stopni, dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste. Ugotowane pierogi podajemy z Sosem grzybowym staropolskim Jak u Mamy WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika