Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi z mięsem i kapustą

(0)
1 godz 22 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Wieprzowina
700  g
Kapusta Kiszona
2  łyżek
Masło
1 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
250  g
Mąka pszenna
2  łyżek
Olej
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
39.38 g
Węglowodany
54.36 g
Tłuszcze
31.33 g
Wartość energetyczna
644.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

82 min
Krok 1
20 min
FARSZ: Mięso ugotuj z Kostką Mięsną, ostudź i zmiel w maszynce do mięsa.
Krok 2
25 min
Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, ugotuj, ostudź i dobrze odciśnij.
Krok 3
10 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Wymieszaj z mięsem i kapustą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
3 min
CIASTO: Przesiej mąkę na stolnicę.
Krok 5
10 min
Zrób w niej wgłębienie, wbij do niego jajko. Dodaj olej i 0,5 szklanki wody. Zagnieć ciasto i rozwałkuj.
Krok 6
10 min
Wycinaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi.
Krok 7
3 min
Gotuj w lekko posolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Krok 8
1 min
Podawaj jako samodzielne danie albo z dodatkiem surówki.
Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 1 z 8

FARSZ: Mięso ugotuj z Kostką Mięsną, ostudź i zmiel w maszynce do mięsa.

Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 2 z 8

Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, ugotuj, ostudź i dobrze odciśnij.

Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 3 z 8

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Wymieszaj z mięsem i kapustą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 4 z 8

CIASTO: Przesiej mąkę na stolnicę.

Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 5 z 8

Zrób w niej wgłębienie, wbij do niego jajko. Dodaj olej i 0,5 szklanki wody. Zagnieć ciasto i rozwałkuj.

Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 6 z 8

Wycinaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi.

Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 7 z 8

Gotuj w lekko posolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 8 z 8

Podawaj jako samodzielne danie albo z dodatkiem surówki.

Pożywne pierogi z mięsem i kapustą przygotowujemy z wieprzowiny, gotowanej w esencjonalnej Kostce Mięsnej WINIARY z gotowaną kiszoną kapustą i cebulą zezłoconą na maśle. Kto lubi, może razem z mięsem ugotować dwa kapelusze grzybów suszonych i zemleć je do farszu. Do nadzienia można także wykorzystać zmielone mięso z rosołu. Pierogi podajemy polane cebulką na maśle lub z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.

Zobacz pomysły na świąteczne pierogi >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
39.4g / 23%
Węglowodany
54.4g / 33%
Tłuszcze
31.3g / 43%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha