Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierogi z mięsem i kapustą
Dodaj do CookBook

Pierogi z mięsem i kapustą

(0)
1 godz 22 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest dam809
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
500  g
Wieprzowina
700  g
Kapusta Kiszona
2  łyżek
Masło
1 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
250  g
Mąka pszenna
2  łyżek
Olej
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
54.4 g
Wartość energetyczna
644.3 kcal
Tłuszcze
31.3 g
Białko
39.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pierogi z mięsem i kapustą to sprawdzony sposób na pożywny obiad. Można przygotować je w większej ilości, a później zamrozić i odgrzewać, kiedy brakuje nam czasu na przygotowanie świeżego posiłku. Pierogi doskonale smakują samodzielnie, ale można też serwować je z dodatkiem ulubionej surówki lub ze szklanką barszczu czerwonego WINIARY. Ponieważ zawierają w swoim nadzieniu mięso, nie nadają się na wigilijny stół, ale mogą stanowić doskonały ciepły posiłek na pierwszy czy drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Aby pierogi zaskakiwały wyrazistym, pełnym smakiem, mięso do farszu warto ugotować w esencjonalnej Kostce Mięsnej WINIARY.


Jak przygotować najlepszy farsz na pierogi z mięsem i kapustą?

Farsz na pierogi z mięsem i kapustą kiszoną można przygotować na wiele sposobów. My proponujemy Ci dwie wersje takiego nadzienia. Pierwsza wymaga ugotowania wieprzowiny w wodzie z Kostką Mięsną WINIARY. W drugiej wersji w stylu zero waste możesz przygotować farsz na bazie mięsa z rosołu lub wymieszać je z ugotowaną wieprzowiną, aby nic się nie zmarnowało. Farsz na pierogi z mięsem i kapustą wymaga również ugotowania kiszonej kapusty. Opcjonalnie, do nadzienia możesz użyć też suszonych grzybów - ugotuj je wraz z mięsem i zmiel, kiedy wszystko ostygnie. Nasze pierogi z mięsem i kapustą kiszoną doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nie zapominamy też o lekko słodkim dodatku - cebuli zeszklonej na maśle.


Jak przygotować sprawdzone ciasto na pierogi z mięsem i kapustą?

Pierogi z mięsem i kapustą mają soczyste nadzienie, dlatego wymagają przygotowania bardzo dobrego ciasta na pierogi. Jeśli nie dysponujesz sprawdzonym przepisem na takie ciasto, zdaj się na nas. Potrzebujesz do niego tylko kilku składników: mąki, jajka i wody. Dodatek dwóch łyżek oleju sprawi, że wyrobione ciasto będzie bardziej elastyczne, a farsz na pierogi z mięsem i kapustą nie wypłynie w trakcie gotowania. Odpowiednie proporcje pozwolą Ci łatwo rozwałkować ciasto i wycinać z niego idealne krążki. Zapisz przepis na później - wykorzystasz go również do innych wersji domowych pierogów.

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną możesz podać na niedzielny obiad i na szybki obiad po pracy. Jeśli nadmiar pierogów zamrozisz, możesz później odgrzać posiłek, gotując pierogi przez kilka minut w osolonej wodzie. Pierogi z wody podawaj z podsmażoną na maśle cebulką lub skwarkami z boczku. Możesz również serwować je z ulubioną surówką. Jeśli zaś lubisz pierogi z chrupiącym ciastem, przysmaż je na patelni i podaj z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu. 


Zobacz pomysły na świąteczne pierogi >>

Przygotowanie

82 min
  • Krok 1

    20 min
    FARSZ: Mięso ugotuj z Kostką Mięsną, ostudź i zmiel w maszynce do mięsa.
  • Krok 2

    25 min
    Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, ugotuj, ostudź i dobrze odciśnij.
  • Krok 3

    10 min
    Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Wymieszaj z mięsem i kapustą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 4

    3 min
    CIASTO: Przesiej mąkę na stolnicę.
  • Krok 5

    10 min
    Zrób w niej wgłębienie, wbij do niego jajko. Dodaj olej i 0,5 szklanki wody. Zagnieć ciasto i rozwałkuj.
  • Krok 6

    10 min
    Wycinaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi.
  • Krok 7

    3 min
    Gotuj w lekko posolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj jako samodzielne danie albo z dodatkiem surówki.
Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 1 z 8

FARSZ: Mięso ugotuj z Kostką Mięsną, ostudź i zmiel w maszynce do mięsa.

Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 2 z 8

Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, ugotuj, ostudź i dobrze odciśnij.

Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 3 z 8

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Wymieszaj z mięsem i kapustą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 4 z 8

CIASTO: Przesiej mąkę na stolnicę.

Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 5 z 8

Zrób w niej wgłębienie, wbij do niego jajko. Dodaj olej i 0,5 szklanki wody. Zagnieć ciasto i rozwałkuj.

Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 6 z 8

Wycinaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi.

Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 7 z 8

Gotuj w lekko posolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Pierogi z mięsem i kapustą

Krok 8 z 8

Podawaj jako samodzielne danie albo z dodatkiem surówki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pielmieni - pierogi z mięsem

    Pielmieni - pierogi z mięsem

    41 min Średni
  • Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pierogi z serem i słodką śmietanką

    Pierogi z serem i słodką śmietanką

    45 min Łatwy
  • Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

    Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

    2 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu