Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

0
47min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest kucharz_wawa

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
3 
Cebula
30 dag
Boczek wędzony
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
2 szklanek
Mąka
1 łyżka
Olej
1 szklanka
Żółtko
1 szklanka
Woda letnia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.84 g
Węglowodany
40.66 g
Tłuszcze
47.2 g
Wartość energetyczna
625.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak na surówkę z marchwi). Wyłożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru wody.
Krok 2
20 min
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. Dodać odsączoną masę ziemniaczaną i mieszając dokładnie całość przesmażyć z boczkiem i cebulą, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru a masa szklistości. Posolić i popieprzyć do smaku. Wystudzić.
Krok 3
15 min
Przygotować ciasto na pierogi, nakładać farsz ziemniaczany i formować pierogi. Ugotować a gdy wypłyną na powierzchnię podgotowujemy około 3 min. i wyjmujemy.
Krok 4
2 min
Podawać na gorąco polane skwarkami (koniecznie ze słoniny)lub smażone na patelni.
Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Krok 1 z 4

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak na surówkę z marchwi). Wyłożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru wody.

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Krok 2 z 4

Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. Dodać odsączoną masę ziemniaczaną i mieszając dokładnie całość przesmażyć z boczkiem i cebulą, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru a masa szklistości. Posolić i popieprzyć do smaku. Wystudzić.

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Krok 3 z 4

Składniki: Mąka, Olej, Żółtko, Woda letnia

Przygotować ciasto na pierogi, nakładać farsz ziemniaczany i formować pierogi. Ugotować a gdy wypłyną na powierzchnię podgotowujemy około 3 min. i wyjmujemy.

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Krok 4 z 4

Podawać na gorąco polane skwarkami (koniecznie ze słoniny)lub smażone na patelni.

Pierogi podlaskie z ziemniakami i wędzonym boczkiem to regionalne danie zyskujące na coraz większej popularności. W czym tkwi piękno przepisu? W ujmującej prostocie kompozycji składników, która odpowiada gustom większości osób. Sprawdź, jak przygotować na szybko pierogi, które zaserwujesz rodzinie ze skwarkami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
11.8g / 7%
Węglowodany
40.7g / 25%
Tłuszcze
47.2g / 67%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika