Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)
Dodaj do CookBook

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

(0)
47 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kucharz_wawa
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ziemniaki
3 
Cebula
30  dag
Boczek wędzony
trochę
Sól i pieprz do smaku
2  szklanek
Mąka
1  łyżka
Olej
1 
Żółtko
1  szklanka
Woda letnia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.8 g
Wartość energetyczna
340.8 kcal
Tłuszcze
13.7 g
Białko
13.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierogi podlaskie z ziemniakami i wędzonym boczkiem to regionalne danie zyskujące na coraz większej popularności. W czym tkwi piękno przepisu? W ujmującej prostocie kompozycji składników, która odpowiada gustom większości osób. Sprawdź, jak przygotować na szybko pierogi, które zaserwujesz rodzinie ze skwarkami.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak na surówkę z marchwi). Wyłożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru wody.
  • Krok 2

    20 min
    Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. Dodać odsączoną masę ziemniaczaną i mieszając dokładnie całość przesmażyć z boczkiem i cebulą, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru a masa szklistości. Posolić i popieprzyć do smaku. Wystudzić.
  • Krok 3

    15 min
    Przygotować ciasto na pierogi, nakładać farsz ziemniaczany i formować pierogi. Ugotować a gdy wypłyną na powierzchnię podgotowujemy około 3 min. i wyjmujemy.
  • Krok 4

    2 min
    Podawać na gorąco polane skwarkami (koniecznie ze słoniny)lub smażone na patelni.
Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Krok 1 z 4

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak na surówkę z marchwi). Wyłożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru wody.

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Krok 2 z 4

Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. Dodać odsączoną masę ziemniaczaną i mieszając dokładnie całość przesmażyć z boczkiem i cebulą, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru a masa szklistości. Posolić i popieprzyć do smaku. Wystudzić.

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Krok 3 z 4

Składniki: Woda, Żółtka Jajek, Olej do smażenia, Mąka pszenna

Przygotować ciasto na pierogi, nakładać farsz ziemniaczany i formować pierogi. Ugotować a gdy wypłyną na powierzchnię podgotowujemy około 3 min. i wyjmujemy.

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Krok 4 z 4

Podawać na gorąco polane skwarkami (koniecznie ze słoniny)lub smażone na patelni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Ziemniaki
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pielmieni - pierogi z mięsem

    Pielmieni - pierogi z mięsem

    41 min Średni
  • Pierogi z kaszanką

    Pierogi z kaszanką

    1 godz 9 min Łatwy
  • Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pierogi z serem i słodką śmietanką

    Pierogi z serem i słodką śmietanką

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu