95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
17.1g / 15%
Węglowodany
44.7g / 42%
Tłuszcze
20.4g / 42%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

(0)
47min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest kucharz_wawa

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ziemniaki
3 
Cebula
30  dag
Boczek wędzony
trochę
Sól i pieprz do smaku
2  szklanek
Mąka
1  łyżka
Olej
1  szklanka
Żółtko
1  szklanka
Woda letnia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.1 g
Węglowodany
44.75 g
Tłuszcze
20.39 g
Wartość energetyczna
422.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierogi podlaskie z ziemniakami i wędzonym boczkiem to regionalne danie zyskujące na coraz większej popularności. W czym tkwi piękno przepisu? W ujmującej prostocie kompozycji składników, która odpowiada gustom większości osób. Sprawdź, jak przygotować na szybko pierogi, które zaserwujesz rodzinie ze skwarkami.
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak na surówkę z marchwi). Wyłożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru wody.
Krok 2
20 min
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. Dodać odsączoną masę ziemniaczaną i mieszając dokładnie całość przesmażyć z boczkiem i cebulą, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru a masa szklistości. Posolić i popieprzyć do smaku. Wystudzić.
Krok 3
15 min
Przygotować ciasto na pierogi, nakładać farsz ziemniaczany i formować pierogi. Ugotować a gdy wypłyną na powierzchnię podgotowujemy około 3 min. i wyjmujemy.
Krok 4
2 min
Podawać na gorąco polane skwarkami (koniecznie ze słoniny)lub smażone na patelni.
Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Krok 1 z 4

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak na surówkę z marchwi). Wyłożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru wody.

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Krok 2 z 4

Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. Dodać odsączoną masę ziemniaczaną i mieszając dokładnie całość przesmażyć z boczkiem i cebulą, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru a masa szklistości. Posolić i popieprzyć do smaku. Wystudzić.

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Krok 3 z 4

Składniki: Woda letnia, Żółtko, Olej, Mąka

Przygotować ciasto na pierogi, nakładać farsz ziemniaczany i formować pierogi. Ugotować a gdy wypłyną na powierzchnię podgotowujemy około 3 min. i wyjmujemy.

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Krok 4 z 4

Podawać na gorąco polane skwarkami (koniecznie ze słoniny)lub smażone na patelni.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika