Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi z truskawkami i śmietaną

0
37 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 ml
Mleko
500 g
Truskawki
1 Płaska łyżka
Bułka tarta
2 płaskich łyżek
Cukier
250 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
50 g
Masło
2 
Jajko
1 trochę
Mięta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
2 min
Do wysokiego naczynia wlej 200 ml (niepełna szklanka) mleka schłodzonego do temperatury nie wyższej niż 5°C.
Krok 2
5 min
Zawartość opakowania powoli wsypuj i miksuj ok. 5 minut elektrycznym ubijaczem do piany.
Krok 3
5 min
Truskawki umyj i usuń szypułki, osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 4
10 min
Mąkę wymieszaj z masłem, dodaj jajka i 0,5 szklanki wody. Zagnieć ciasto, rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki.
Krok 5
5 min
Nakładaj po jednej truskawce, dodaj odrobinę cukru i bułki tartej. Zlepiaj pierogi.
Krok 6
0 min
Gotuj w lekko posolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Krok 7
2 min
Wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową na półmisek.
Krok 8
3 min
Podawaj z bitą śmietaną i listkiem mięty lub polane jogurtem naturalnym. Pozostałe truskawki przekrój i podawaj z pierogami.
Pierogi z truskawkami i śmietaną

Krok 1 z 8

Do wysokiego naczynia wlej 200 ml (niepełna szklanka) mleka schłodzonego do temperatury nie wyższej niż 5°C.

Pierogi z truskawkami i śmietaną

Krok 2 z 8

Zawartość opakowania powoli wsypuj i miksuj ok. 5 minut elektrycznym ubijaczem do piany.

Pierogi z truskawkami i śmietaną

Krok 3 z 8

Truskawki umyj i usuń szypułki, osusz ręcznikiem papierowym.

Pierogi z truskawkami i śmietaną

Krok 4 z 8

Mąkę wymieszaj z masłem, dodaj jajka i 0,5 szklanki wody. Zagnieć ciasto, rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki.

Pierogi z truskawkami i śmietaną

Krok 5 z 8

Nakładaj po jednej truskawce, dodaj odrobinę cukru i bułki tartej. Zlepiaj pierogi.

Pierogi z truskawkami i śmietaną

Krok 6 z 8

Gotuj w lekko posolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Pierogi z truskawkami i śmietaną

Krok 7 z 8

Wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową na półmisek.

Pierogi z truskawkami i śmietaną

Krok 8 z 8

Podawaj z bitą śmietaną i listkiem mięty lub polane jogurtem naturalnym. Pozostałe truskawki przekrój i podawaj z pierogami.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika