Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
obiad makaron

Przepisy z Ravioli

Ravioli, czyli nieduże pierożki, to doskonały pomysł na obiad czy kolację dla całej rodziny. Dania z ravioli podbijają serca nie tylko Włochów, lecz także stanowią doskonałą alternatywę dla naszych tradycyjnych pierogów. 

Przepisy 2

Sałatka w pucharkach

Sałatka w pucharkach

43 min Łatwy
Ravioli z mięsem i sosem serowym

Ravioli z mięsem i sosem serowym

30 ze 100
44 min Łatwy

Ravioli na wiele sposobów  

Włoskie pierożki ravioli w kształcie poduszeczek nadziewanych tradycyjnie farszem z szynki i sera lub sera i szpinaku mogą być podstawą wielu smakowitych dań – nie tylko obiadowych. Gotowe ravioli ze sklepu możemy błyskawicznie zamienić w pożywną zapiekankę z ulubionym sosem, lub raz-dwa wyczarować z nich fantazyjną sałatkę z dodatkiem rozmaitych warzyw. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do kremowej pomidorówki lub zupy dyniowej. A kto czuje się na siłach, może własnoręcznie przyrządzić ravioli we własnej kuchni – na przykład z botwinką, krewetkami i pesto albo w kompozycji z kumpiakiem (soloną szynką) w słodkim groszku, podane z paprykowym musem. 

Smak jak z włoskiej restauracji 

Włosi uwielbiają dania mączne w różnorodnej postaci. Słoneczna Italia słynie nie tylko z tradycyjnego spaghetti czy pizzy. Ravioli to kolejny symbol Włoch, który już na dobre zagościł w polskiej kuchni. Pierożki nie tylko urzekają pysznym smakiem i ciekawym kształtem. Mogą stanowić doskonały dodatek do wielu dań, i to niekoniecznie włoskich. Na naszych stołach przyjmują wiele postaci – zarówno prostych, jak i bardziej finezyjnych potraw. W lżejszej wersji można przygotować ravioli z ricottą i świeżą bazylią, natomiast, jeżeli zależy nam na bardziej sycącym daniu, warto nadziać je mięsem. Tak naprawdę przygotowanie ravioli zajmuje tyle samo czasu, co naszych tradycyjnych pierogów – warto czasami dać się ponieść wyobraźni i poeksperymentować z nowymi smakami. Ciasto przygotowuje się jedynie z trzech składników, czyli mąki, jajek i oliwy. Cały sekret pysznego dania tkwi nie tylko w delikatnym cieście, lecz także farszu, który możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu na zrobienie sycącego dania dla całej rodziny, warto wykorzystać gotowe pierożki ravioli ze sklepu.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu