Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ravioli na wiele sposobów  

Włoskie pierożki ravioli w kształcie poduszeczek nadziewanych tradycyjnie farszem z szynki i sera lub sera i szpinaku mogą być podstawą wielu smakowitych dań – nie tylko obiadowych. Gotowe ravioli ze sklepu możemy błyskawicznie zamienić w pożywną zapiekankę z ulubionym sosem, lub raz-dwa wyczarować z nich fantazyjną sałatkę z dodatkiem rozmaitych warzyw. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do kremowej pomidorówki lub zupy dyniowej. A kto czuje się na siłach, może własnoręcznie przyrządzić ravioli we własnej kuchni – na przykład z botwinką, krewetkami i pesto albo w kompozycji z kumpiakiem (soloną szynką) w słodkim groszku, podane z paprykowym musem. 

Smak jak z włoskiej restauracji 

Włosi uwielbiają dania mączne w różnorodnej postaci. Słoneczna Italia słynie nie tylko z tradycyjnego spaghetti czy pizzy. Ravioli to kolejny symbol Włoch, który już na dobre zagościł w polskiej kuchni. Pierożki nie tylko urzekają pysznym smakiem i ciekawym kształtem. Mogą stanowić doskonały dodatek do wielu dań, i to niekoniecznie włoskich. Na naszych stołach przyjmują wiele postaci – zarówno prostych, jak i bardziej finezyjnych potraw. W lżejszej wersji można przygotować ravioli z ricottą i świeżą bazylią, natomiast, jeżeli zależy nam na bardziej sycącym daniu, warto nadziać je mięsem. Tak naprawdę przygotowanie ravioli zajmuje tyle samo czasu, co naszych tradycyjnych pierogów – warto czasami dać się ponieść wyobraźni i poeksperymentować z nowymi smakami. Ciasto przygotowuje się jedynie z trzech składników, czyli mąki, jajek i oliwy. Cały sekret pysznego dania tkwi nie tylko w delikatnym cieście, lecz także farszu, który możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu na zrobienie sycącego dania dla całej rodziny, warto wykorzystać gotowe pierożki ravioli ze sklepu.