Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierogi z korzenną nutą
Dodaj do CookBook

Pierogi z korzenną nutą

(0)
1 godz 55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna
1  szklanka
Woda ciepła
1  szczypta
Sól
300  g
Suszone śliwki
1  szklanka
Sok jabłkowy
150  g
Migdały
0.5  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Goździki mielone
1  łyżka
Skórka z pomarańczy
2  łyżek
Miód
500  ml
Śmietanka słodka 30%
1 
Laska wanilii
1  łyżeczka
Cynamon
1  łyżka
Miód
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
54.7 g
Wartość energetyczna
479.9 kcal
Tłuszcze
28.5 g
Białko
7.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pierogi z korzenną nutą to niezwykłe danie, które doskonale wpisuje się w atmosferę świąt. Te pyszne pierożki w słodkim wydaniu to doskonały wybór na bożonarodzeniowy stół. Ich widok ucieszy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Chcesz wiedzieć, jak przygotować tę potrawę? Koniecznie sprawdź nasz przepis!


Świąteczne pierogi z korzenną nutą – pomysł na pyszne danie na wyjątkową okazję

W świątecznym menu nie może zabraknąć pierogów. Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka uwielbiana przez dużych i małych. A co powiesz na pierogi w słodkim wydaniu – z korzennymi przyprawami, migdałami, suszonymi śliwkami i sosem śmietankowym? To danie łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. Dla niektórych takie połączenie smaków może być nieco zaskakujące, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart! Ten świąteczny przepis z pewnością zaskoczy i oczaruje wszystkich smakoszy.


WSKAZÓWKA: Jeżeli zrobisz za dużo pierogów, możesz je śmiało zamrozić. Najlepiej robić to, wykładając surowe pierogi na tace tak, aby nie dotykały się wzajemnie, a po 12 godzinach przełożyć je do torebki lub specjalnego pojemnika. Dzięki temu nie posklejają się w zamrażalniku.

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1 - CIASTO

    15 min
    Z mąki, ciepłej wody oraz odrobiny soli przygotuj ciasto. Podsyp więcej mąki, aby ciasto nie przyklejało się do blatu i rąk. Odstaw je na 15 minut, aby odpoczęło.
  • Krok 2

    20 min
    Ciasto wałkuj na cienkie placki o grubości 2–3 mm, a następnie, na przykład przy pomocy szklanki, wycinaj okręgi o średnicy 10–15 cm. Na każdy z nich nałóż po 1 łyżeczce farszu i dokładnie zlep, formując pierożki. Pamiętaj, aby brzegi były dobrze sklejone, w przeciwnym razie pierogi rozpadną się podczas gotowania. Gotuj partiami w osolonym wrzątku, aż pierożki wypłyną na powierzchnię.
  • Krok 3 - FARSZ

    60 min
    Suszone śliwki zalej sokiem jabłkowym i odstaw na godzinę, po czym odcedź i posiekaj. Migdały drobno posiekaj i praż na suchej patelni, aż się przyrumienią. Dodaj do posiekanych śliwek, a następnie dopraw cynamonem, goździkami i skórką z pomarańczy. Zalej owoce 2 łyżkami miodu i dokładnie wymieszaj, zanim nadziejesz farszem pierogi.
  • Krok 4

    15 min
    Śmietankę na sos wymieszaj z ziarenkami wanilii wyskrobanymi z przekrojonej na pół laski. Dodaj łyżeczkę cynamonu i łyżkę miodu, a następnie gotuj około 15 minut na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
  • Krok 5

    5 min
    Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło, dodaj igiełki rozmarynu i przysmażaj, aż masło nabierze złotawego koloru i pojawi się lekka woń orzechów. Gotowe słodkie pierogi polej sosem śmietankowym.
Pierogi z korzenną nutą

Krok 1 - CIASTO z 5

Z mąki, ciepłej wody oraz odrobiny soli przygotuj ciasto. Podsyp więcej mąki, aby ciasto nie przyklejało się do blatu i rąk. Odstaw je na 15 minut, aby odpoczęło.

Pierogi z korzenną nutą

Krok 2 z 5

Ciasto wałkuj na cienkie placki o grubości 2–3 mm, a następnie, na przykład przy pomocy szklanki, wycinaj okręgi o średnicy 10–15 cm. Na każdy z nich nałóż po 1 łyżeczce farszu i dokładnie zlep, formując pierożki. Pamiętaj, aby brzegi były dobrze sklejone, w przeciwnym razie pierogi rozpadną się podczas gotowania. Gotuj partiami w osolonym wrzątku, aż pierożki wypłyną na powierzchnię.

Pierogi z korzenną nutą

Krok 3 - FARSZ z 5

Suszone śliwki zalej sokiem jabłkowym i odstaw na godzinę, po czym odcedź i posiekaj. Migdały drobno posiekaj i praż na suchej patelni, aż się przyrumienią. Dodaj do posiekanych śliwek, a następnie dopraw cynamonem, goździkami i skórką z pomarańczy. Zalej owoce 2 łyżkami miodu i dokładnie wymieszaj, zanim nadziejesz farszem pierogi.

Pierogi z korzenną nutą

Krok 4 z 5

Śmietankę na sos wymieszaj z ziarenkami wanilii wyskrobanymi z przekrojonej na pół laski. Dodaj łyżeczkę cynamonu i łyżkę miodu, a następnie gotuj około 15 minut na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje.

Pierogi z korzenną nutą

Krok 5 z 5

Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło, dodaj igiełki rozmarynu i przysmażaj, aż masło nabierze złotawego koloru i pojawi się lekka woń orzechów. Gotowe słodkie pierogi polej sosem śmietankowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pielmieni - pierogi z mięsem

    Pielmieni - pierogi z mięsem

    41 min Średni
  • Pierogi z kaszanką

    Pierogi z kaszanką

    1 godz 9 min Łatwy
  • Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pierogi z serem i słodką śmietanką

    Pierogi z serem i słodką śmietanką

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu