Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Baozi – chińskie pierożki
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
4.7g / 28%
Węglowodany
4.2g / 26%
Tłuszcze
3.3g / 45%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Baozi – chińskie pierożki

+

Baozi – chińskie pierożki

Wróć

Baozi – chińskie pierożki

(0)
46min
Średni
Autorem przepisu jest Saskia

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 Sztuk

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kostka
Drożdże
530  ml
Woda
1  łyżeczka
Cukier
250  g
Mąka pszenna
trochę
Sól
1  łyżka
Olej rzepakowy
0.5  pęczek
Szczypiorek
75  g
Papryka czerwona
200  g
Mięso mielone wołowe
3  łyżek
Pasta do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY
12  g
Olej sezamowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.7 g
Węglowodany
4.21 g
Tłuszcze
3.29 g
Wartość energetyczna
64.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli chińska kuchnia kojarzy Ci się tylko z jedzeniem na dowóz, czas to zmienić. Z powodzeniem możesz przygotować azjatyckie danie w swojej kuchni. Dziś mamy dla Ciebie pomysł na pierożki baozi z mięsnym farszem z wołowiny, papryki i przypraw. Sprawdź, jak ugotować to danie krok po kroku.


Baozi – przepis, który możesz zrobić w domu

Przygotowanie pierożków baozi zacznij od zrobienia ciasta. Powinno być miękkie i elastyczne, żeby łatwo można było zamknąć w nich nadzienie. Pierożki swoim wyglądem nieco przypominają polskie pyzy, kluski lub pampuchy.

W naszej wersji farsz do baozi zrobisz na bazie mielonego mięsa, papryki, Pasty do dań z patelni… WINIARY oraz szczypiorku. Ale jeśli wolisz kuchnię wegetariańską – farszem do pierożków mogą być też drobno pokrojone i podsmażone lub ugotowane w aromatycznym bulionie warzywa, np. marchewka, grzyby, cebulka, groszek cukrowy, por itp.


Jak serwować baozi?

Faszerowane pierożki gotuj na parze przez kilka minut. Podawaj je z dodatkiem sosu sojowego i chilli lub innych sosów z nutą azjatyckich smaków. Jeśli chcesz przygotować nasze baozi, przepis już na Ciebie czeka. Nie przegap go! Smacznego!

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    5 min
    Ciasto: drożdże wymieszaj ze 130 ml wody i cukrem. Odstaw na chwilę. W innym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z solą i olejem, a następnie dodaj mieszankę wody i drożdży i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
  • Krok 2

    7 min
    Nadzienie: Oczyść i umyj szczypiorek, posiekaj go. Papryki umyj, pokrój w drobną kostkę. Mięso mielone wymieszaj z Pastą do dań z patelni WINIARY, szczypiorkiem i papryką.
  • Krok 3

    10 min
    Ciasto ponownie zagnieć i podziel na porcje. Z każdej porcji uformuj kulki i każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki. Rozłóż nadzienie na środku ciasta. Aby zamknąć baozi, ściśnij krawędzie ciasta i lekko je obróć, aby uformować okrągły klusek.
  • Krok 4

    23 min
    Do garnka z wkładem do gotowania na parze wlej ok. 400 ml wody i zagotuj. Posmaruj sitko olejem sezamowym i umieść na garnku. Równomiernie rozłóż baozi w sitku i przykryj pokrywką. Gotuj na parze na średnim ogniu przez ok. 20 minut.
  • WSKAZÓWKA

    1 min
    W wersji wegetariańskiej baozi można również faszerować warzywami (np. marchewką, grzybami shiitake, cebulą i kiełkami soi).
Baozi – chińskie pierożki

Krok 1 z 5

Ciasto: drożdże wymieszaj ze 130 ml wody i cukrem. Odstaw na chwilę. W innym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z solą i olejem, a następnie dodaj mieszankę wody i drożdży i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.

Baozi – chińskie pierożki

Krok 2 z 5

Nadzienie: Oczyść i umyj szczypiorek, posiekaj go. Papryki umyj, pokrój w drobną kostkę. Mięso mielone wymieszaj z Pastą do dań z patelni WINIARY, szczypiorkiem i papryką.

Baozi – chińskie pierożki

Krok 3 z 5

Ciasto ponownie zagnieć i podziel na porcje. Z każdej porcji uformuj kulki i każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki. Rozłóż nadzienie na środku ciasta. Aby zamknąć baozi, ściśnij krawędzie ciasta i lekko je obróć, aby uformować okrągły klusek.

Baozi – chińskie pierożki

Krok 4 z 5

Do garnka z wkładem do gotowania na parze wlej ok. 400 ml wody i zagotuj. Posmaruj sitko olejem sezamowym i umieść na garnku. Równomiernie rozłóż baozi w sitku i przykryj pokrywką. Gotuj na parze na średnim ogniu przez ok. 20 minut.

Baozi – chińskie pierożki

WSKAZÓWKA z 5

W wersji wegetariańskiej baozi można również faszerować warzywami (np. marchewką, grzybami shiitake, cebulą i kiełkami soi).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia chińska
  • Obiad

Polecane przepisy

  • Ciasto sypane z truskawkami

    Ciasto sypane z truskawkami

    1 godz 4 min Łatwy
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Sałata masłowa ze śmietaną

    Sałata masłowa ze śmietaną

    10 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    40 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu