Jeśli chińska kuchnia kojarzy Ci się tylko z jedzeniem na dowóz, czas to zmienić. Z powodzeniem możesz przygotować azjatyckie danie w swojej kuchni. Dziś mamy dla Ciebie pomysł na pierożki baozi z mięsnym farszem z wołowiny, papryki i przypraw. Sprawdź, jak ugotować to danie krok po kroku.
Baozi – przepis, który możesz zrobić w domu
Przygotowanie pierożków baozi zacznij od zrobienia ciasta. Powinno być miękkie i elastyczne, żeby łatwo można było zamknąć w nich nadzienie. Pierożki swoim wyglądem nieco przypominają polskie pyzy, kluski lub pampuchy.
W naszej wersji farsz do baozi zrobisz na bazie mielonego mięsa, papryki, Pasty do dań z patelni… WINIARY oraz szczypiorku. Ale jeśli wolisz kuchnię wegetariańską – farszem do pierożków mogą być też drobno pokrojone i podsmażone lub ugotowane w aromatycznym bulionie warzywa, np. marchewka, grzyby, cebulka, groszek cukrowy, por itp.
Jak serwować baozi?
Faszerowane pierożki gotuj na parze przez kilka minut. Podawaj je z dodatkiem sosu sojowego i chilli lub innych sosów z nutą azjatyckich smaków. Jeśli chcesz przygotować nasze baozi, przepis już na Ciebie czeka. Nie przegap go! Smacznego!
Komentarze 0