Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Baozi – chińskie pierożki
Dodaj do CookBook

Baozi – chińskie pierożki

(0)
46 min
Średni
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 Sztuk

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kostka
Drożdże
530  ml
Woda
1  łyżeczka
Cukier
250  g
Mąka pszenna
trochę
Sól
1  łyżka
Olej rzepakowy
0.5  pęczek
Szczypiorek
75  g
Papryka czerwona
200  g
Mięso mielone wołowe
3  łyżek
Pasta do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY
12  g
Olej sezamowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.2 g
Wartość energetyczna
65 kcal
Tłuszcze
3.3 g
Białko
4.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli chińska kuchnia kojarzy Ci się tylko z jedzeniem na dowóz, czas to zmienić. Z powodzeniem możesz przygotować azjatyckie danie w swojej kuchni. Dziś mamy dla Ciebie pomysł na pierożki baozi z mięsnym farszem z wołowiny, papryki i przypraw. Sprawdź, jak ugotować to danie krok po kroku.


Baozi – przepis, który możesz zrobić w domu

Przygotowanie pierożków baozi zacznij od zrobienia ciasta. Powinno być miękkie i elastyczne, żeby łatwo można było zamknąć w nich nadzienie. Pierożki swoim wyglądem nieco przypominają polskie pyzy, kluski lub pampuchy.

W naszej wersji farsz do baozi zrobisz na bazie mielonego mięsa, papryki, Pasty do dań z patelni… WINIARY oraz szczypiorku. Ale jeśli wolisz kuchnię wegetariańską – farszem do pierożków mogą być też drobno pokrojone i podsmażone lub ugotowane w aromatycznym bulionie warzywa, np. marchewka, grzyby, cebulka, groszek cukrowy, por itp.


Jak serwować baozi?

Faszerowane pierożki gotuj na parze przez kilka minut. Podawaj je z dodatkiem sosu sojowego i chilli lub innych sosów z nutą azjatyckich smaków. Jeśli chcesz przygotować nasze baozi, przepis już na Ciebie czeka. Nie przegap go! Smacznego!

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    5 min
    Ciasto: drożdże wymieszaj ze 130 ml wody i cukrem. Odstaw na chwilę. W innym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z solą i olejem, a następnie dodaj mieszankę wody i drożdży i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
  • Krok 2

    7 min
    Nadzienie: Oczyść i umyj szczypiorek, posiekaj go. Papryki umyj, pokrój w drobną kostkę. Mięso mielone wymieszaj z Pastą do dań z patelni WINIARY, szczypiorkiem i papryką.
  • Krok 3

    10 min
    Ciasto ponownie zagnieć i podziel na porcje. Z każdej porcji uformuj kulki i każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki. Rozłóż nadzienie na środku ciasta. Aby zamknąć baozi, ściśnij krawędzie ciasta i lekko je obróć, aby uformować okrągły klusek.
  • Krok 4

    23 min
    Do garnka z wkładem do gotowania na parze wlej ok. 400 ml wody i zagotuj. Posmaruj sitko olejem sezamowym i umieść na garnku. Równomiernie rozłóż baozi w sitku i przykryj pokrywką. Gotuj na parze na średnim ogniu przez ok. 20 minut.
  • WSKAZÓWKA

    1 min
    W wersji wegetariańskiej baozi można również faszerować warzywami (np. marchewką, grzybami shiitake, cebulą i kiełkami soi).
Baozi – chińskie pierożki

Krok 1 z 5

Ciasto: drożdże wymieszaj ze 130 ml wody i cukrem. Odstaw na chwilę. W innym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z solą i olejem, a następnie dodaj mieszankę wody i drożdży i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.

Baozi – chińskie pierożki

Krok 2 z 5

Nadzienie: Oczyść i umyj szczypiorek, posiekaj go. Papryki umyj, pokrój w drobną kostkę. Mięso mielone wymieszaj z Pastą do dań z patelni WINIARY, szczypiorkiem i papryką.

Baozi – chińskie pierożki

Krok 3 z 5

Ciasto ponownie zagnieć i podziel na porcje. Z każdej porcji uformuj kulki i każdą z nich rozwałkuj na cienkie placki. Rozłóż nadzienie na środku ciasta. Aby zamknąć baozi, ściśnij krawędzie ciasta i lekko je obróć, aby uformować okrągły klusek.

Baozi – chińskie pierożki

Krok 4 z 5

Do garnka z wkładem do gotowania na parze wlej ok. 400 ml wody i zagotuj. Posmaruj sitko olejem sezamowym i umieść na garnku. Równomiernie rozłóż baozi w sitku i przykryj pokrywką. Gotuj na parze na średnim ogniu przez ok. 20 minut.

Baozi – chińskie pierożki

WSKAZÓWKA z 5

W wersji wegetariańskiej baozi można również faszerować warzywami (np. marchewką, grzybami shiitake, cebulą i kiełkami soi).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia chińska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu