Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczone pierożki z jabłkami

0
105 min
Łatwy

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 szklanek
Mąka pszenna
150 g
Masło
1 szklanka
Śmietana
2 
Żółtko
1 
Jajko
1 trochę
Sól
500 g
Jabłka
1 łyżka
Cukier
1 trochę
Cynamon

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
4.38 g
Węglowodany
28.73 g
Tłuszcze
11.95 g
Wartość energetyczna
238.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
10 min
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę, dodać żółtka, sól i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę.
Krok 2
5 min
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać cukier, cynamon, wymieszać.
Krok 3
10 min
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Szklanką wycinać krążki, nakładać jabłka, składać na pół i dokładnie zlepić brzegi.
Krok 4
20 min
Układać na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni około 15-20 minut.
Pieczone pierożki z jabłkami

Krok 1 z 4

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę, dodać żółtka, sól i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę.

Pieczone pierożki z jabłkami

Krok 2 z 4

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać cukier, cynamon, wymieszać.

Pieczone pierożki z jabłkami

Krok 3 z 4

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Szklanką wycinać krążki, nakładać jabłka, składać na pół i dokładnie zlepić brzegi.

Pieczone pierożki z jabłkami

Krok 4 z 4

Układać na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni około 15-20 minut.

Pierożki na słodko, które zachęcą do jedzenia nawet największego niejadka. Połączenie pierogów i jabłek nie jest często spotykane, co nie znaczy, że nie jest pyszne! Bardzo dobrze smakują w połączeniu ze śmietaną. Mniam!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika