Pieczone pierożki z jabłkami
1 godz 45 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.38 g
Węglowodany
28.73 g
Tłuszcze
11.95 g
Wartość energetyczna
238.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
10 min
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę, dodać żółtka, sól i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę.
Krok 2
5 min
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać cukier, cynamon, wymieszać.
Krok 3
10 min
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Szklanką wycinać krążki, nakładać jabłka, składać na pół i dokładnie zlepić brzegi.
Krok 4
20 min
Układać na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni około 15-20 minut.
Pierożki na słodko, które zachęcą do jedzenia nawet największego niejadka. Połączenie pierogów i jabłek nie jest często spotykane, co nie znaczy, że nie jest pyszne! Bardzo dobrze smakują w połączeniu ze śmietaną. Mniam!
Komentarze 0