Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ravioli z prawdziwkami

0
1 godz 45 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 
Cebula
6 
Małe prawdziwki (świeże lub mrożone)
1  szczypta
Sól ziołowa do smaku
1  szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
2  łyżek
Oliwa
150  g
Mąka pszenna
0.33  szklanka
Woda ciepła
25  g
Masło
1  szczypta
Sól
1 
Żółtko
5  gałązek
Świeży tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.01 g
Węglowodany
31.47 g
Tłuszcze
14.21 g
Wartość energetyczna
270.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1 - Farsz z prawdziwków
5 min
Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
Krok 2
3 min
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Krok 3
5 min
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy najpierw samą cebulkę, a po około 2 minutach dodajemy grzyby.
Krok 4
2 min
Doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem świeżo mielonym.
Krok 5
5 min
Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 6 - Ravioli z prawdziwkami
5 min
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy żółtko jajka, dodajemy sól oraz masło. Najlepiej wyjąć je z lodówki na około 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta do ravioli.
Krok 7
5 min
Stopniowo dolewamy ciepłą (nie gorącą) wodę i wyrabiamy w dłoniach gładkie i elastyczne ciasto.
Krok 8
30 min
Przekładamy je do woreczka i zostawiamy tak na około 30 minut w temp. pokojowej.
Krok 9
3 min
Ciasto dzielimy na 2 równe części.
Krok 10
8 min
Wałkujemy bardzo cienko. Jeśli ciasto będzie się przyklejać to minimalnie podsypujemy mąką. Tworzymy dwa płaty ciasta o podobnej wielkości.
Krok 11
5 min
Na jednym płacie łyżeczką układamy wystudzone grzyby małymi porcjami. Zachowujemy odstęp.
Krok 12
3 min
Na każdą porcję grzybków nakładamy listki tymianku.
Krok 13
3 min
Na to nakładamy drugi płat ciasta i dociskamy palcami przerwy między farszem.
Krok 14
3 min
Wycinamy kształt kwadracików radełkiem, nożem do pizzy lub zwykłym nożem.
Krok 15
20 min
W garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną oliwy. Wrzucamy ravioli i wyjmujemy je kiedy wypłynie.
Ravioli z prawdziwkami

Krok 1 - Farsz z prawdziwków z 15

Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy i drobno kroimy.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 2 z 15

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 3 z 15

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy najpierw samą cebulkę, a po około 2 minutach dodajemy grzyby.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 4 z 15

Doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem świeżo mielonym.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 5 z 15

Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 6 - Ravioli z prawdziwkami z 15

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy żółtko jajka, dodajemy sól oraz masło. Najlepiej wyjąć je z lodówki na około 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta do ravioli.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 7 z 15

Stopniowo dolewamy ciepłą (nie gorącą) wodę i wyrabiamy w dłoniach gładkie i elastyczne ciasto.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 8 z 15

Przekładamy je do woreczka i zostawiamy tak na około 30 minut w temp. pokojowej.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 9 z 15

Ciasto dzielimy na 2 równe części.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 10 z 15

Wałkujemy bardzo cienko. Jeśli ciasto będzie się przyklejać to minimalnie podsypujemy mąką. Tworzymy dwa płaty ciasta o podobnej wielkości.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 11 z 15

Na jednym płacie łyżeczką układamy wystudzone grzyby małymi porcjami. Zachowujemy odstęp.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 12 z 15

Na każdą porcję grzybków nakładamy listki tymianku.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 13 z 15

Na to nakładamy drugi płat ciasta i dociskamy palcami przerwy między farszem.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 14 z 15

Wycinamy kształt kwadracików radełkiem, nożem do pizzy lub zwykłym nożem.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 15 z 15

W garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną oliwy. Wrzucamy ravioli i wyjmujemy je kiedy wypłynie.

Ravioli miałam okazję skosztować we włoskiej restauracji w Wenecji podczas mojego ostatniego wyjazdu. Było pyszne i postanowiłam przygotować je samodzielnie w domu. Jeśli lubicie pierogi, to z pewnością będzie Wam smakować ravioli z prawdziwkami.

Ravioli z prawdziwkami smakuje rewelacyjnie podane tylko z dodatkiem oliwy i tymianku, ale to też pyszny dodatek do zup. Grzyby można usmażyć na maśle, ale dla mnie włoskie danie musi być z prawdziwą oliwą. Takie ravioli ma tylko jedną wadę – jest dosyć pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszystko. Można przygotować nieco więcej i zamrozić. Z podanych proporcji przygotowałam około 25 sztuk ravioli z prawdziwkami.

Ravioli z prawdziwkami można podawać do:
Przecieranej zupy z kalarepy
Zupy grzybowej ze świeżych grzybów leśnych
Kremowej zupy z brokułów
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika