Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ravioli z prawdziwkami
Ravioli z prawdziwkami
Ravioli z prawdziwkami
Dodaj do CookBook

Ravioli z prawdziwkami

(0)
1 godz 45 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Magda S
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5 
Cebula
6 
Małe prawdziwki (świeże lub mrożone)
1  szczypta
Sól ziołowa do smaku
1  szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
2  łyżek
Oliwa
150  g
Mąka pszenna
0.33  szklanka
Woda ciepła
25  g
Masło
1  szczypta
Sól
1 
Żółtko
5  gałązek
Świeży tymianek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.5 g
Wartość energetyczna
270.9 kcal
Tłuszcze
14.2 g
Białko
8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ravioli miałam okazję skosztować we włoskiej restauracji w Wenecji podczas mojego ostatniego wyjazdu. Było pyszne i postanowiłam przygotować je samodzielnie w domu. Jeśli lubicie pierogi, to z pewnością będzie Wam smakować ravioli z prawdziwkami.

Ravioli z prawdziwkami smakuje rewelacyjnie podane tylko z dodatkiem oliwy i tymianku, ale to też pyszny dodatek do zup. Grzyby można usmażyć na maśle, ale dla mnie włoskie danie musi być z prawdziwą oliwą. Takie ravioli ma tylko jedną wadę – jest dosyć pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszystko. Można przygotować nieco więcej i zamrozić. Z podanych proporcji przygotowałam około 25 sztuk ravioli z prawdziwkami.

Ravioli z prawdziwkami można podawać do:
Przecieranej zupy z kalarepy
Zupy grzybowej ze świeżych grzybów leśnych
Kremowej zupy z brokułów

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1 - Farsz z prawdziwków

    5 min
    Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  • Krok 3

    5 min
    Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy najpierw samą cebulkę, a po około 2 minutach dodajemy grzyby.
  • Krok 4

    2 min
    Doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem świeżo mielonym.
  • Krok 5

    5 min
    Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.
  • Krok 6 - Ravioli z prawdziwkami

    5 min
    Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy żółtko jajka, dodajemy sól oraz masło. Najlepiej wyjąć je z lodówki na około 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta do ravioli.
  • Krok 7

    5 min
    Stopniowo dolewamy ciepłą (nie gorącą) wodę i wyrabiamy w dłoniach gładkie i elastyczne ciasto.
  • Krok 8

    30 min
    Przekładamy je do woreczka i zostawiamy tak na około 30 minut w temp. pokojowej.
  • Krok 9

    3 min
    Ciasto dzielimy na 2 równe części.
  • Krok 10

    8 min
    Wałkujemy bardzo cienko. Jeśli ciasto będzie się przyklejać to minimalnie podsypujemy mąką. Tworzymy dwa płaty ciasta o podobnej wielkości.
  • Krok 11

    5 min
    Na jednym płacie łyżeczką układamy wystudzone grzyby małymi porcjami. Zachowujemy odstęp.
  • Krok 12

    3 min
    Na każdą porcję grzybków nakładamy listki tymianku.
  • Krok 13

    3 min
    Na to nakładamy drugi płat ciasta i dociskamy palcami przerwy między farszem.
  • Krok 14

    3 min
    Wycinamy kształt kwadracików radełkiem, nożem do pizzy lub zwykłym nożem.
  • Krok 15

    20 min
    W garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną oliwy. Wrzucamy ravioli i wyjmujemy je kiedy wypłynie.
Ravioli z prawdziwkami

Krok 1 - Farsz z prawdziwków z 15

Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy i drobno kroimy.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 2 z 15

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 3 z 15

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy najpierw samą cebulkę, a po około 2 minutach dodajemy grzyby.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 4 z 15

Doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem świeżo mielonym.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 5 z 15

Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 6 - Ravioli z prawdziwkami z 15

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy żółtko jajka, dodajemy sól oraz masło. Najlepiej wyjąć je z lodówki na około 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta do ravioli.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 7 z 15

Stopniowo dolewamy ciepłą (nie gorącą) wodę i wyrabiamy w dłoniach gładkie i elastyczne ciasto.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 8 z 15

Przekładamy je do woreczka i zostawiamy tak na około 30 minut w temp. pokojowej.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 9 z 15

Ciasto dzielimy na 2 równe części.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 10 z 15

Wałkujemy bardzo cienko. Jeśli ciasto będzie się przyklejać to minimalnie podsypujemy mąką. Tworzymy dwa płaty ciasta o podobnej wielkości.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 11 z 15

Na jednym płacie łyżeczką układamy wystudzone grzyby małymi porcjami. Zachowujemy odstęp.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 12 z 15

Na każdą porcję grzybków nakładamy listki tymianku.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 13 z 15

Na to nakładamy drugi płat ciasta i dociskamy palcami przerwy między farszem.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 14 z 15

Wycinamy kształt kwadracików radełkiem, nożem do pizzy lub zwykłym nożem.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 15 z 15

W garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną oliwy. Wrzucamy ravioli i wyjmujemy je kiedy wypłynie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierożki ravioli z mięsem

    Pierożki ravioli z mięsem

    1 godz Łatwy
  • Ravioli ze szpinakiem

    Ravioli ze szpinakiem

    58 min Średni
  • Ravioli z mięsem i sosem serowym

    Ravioli z mięsem i sosem serowym

    44 min Łatwy
  • Zupa serowa z grzybowym ravioli

    Zupa serowa z grzybowym ravioli

    17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu