Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ravioli z prawdziwkami
Ravioli z prawdziwkami
Ravioli z prawdziwkami
Ravioli z prawdziwkami

Ravioli z prawdziwkami

(0)
1 godz 45 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5 
Cebula
6 
Małe prawdziwki (świeże lub mrożone)
1  szczypta
Sól ziołowa do smaku
1  szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
2  łyżek
Oliwa
150  g
Mąka pszenna
0.33  szklanka
Woda ciepła
25  g
Masło
1  szczypta
Sól
1 
Żółtko
5  gałązek
Świeży tymianek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.01 g
Węglowodany
31.47 g
Tłuszcze
14.21 g
Wartość energetyczna
270.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ravioli miałam okazję skosztować we włoskiej restauracji w Wenecji podczas mojego ostatniego wyjazdu. Było pyszne i postanowiłam przygotować je samodzielnie w domu. Jeśli lubicie pierogi, to z pewnością będzie Wam smakować ravioli z prawdziwkami.

Ravioli z prawdziwkami smakuje rewelacyjnie podane tylko z dodatkiem oliwy i tymianku, ale to też pyszny dodatek do zup. Grzyby można usmażyć na maśle, ale dla mnie włoskie danie musi być z prawdziwą oliwą. Takie ravioli ma tylko jedną wadę – jest dosyć pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszystko. Można przygotować nieco więcej i zamrozić. Z podanych proporcji przygotowałam około 25 sztuk ravioli z prawdziwkami.

Ravioli z prawdziwkami można podawać do:
Przecieranej zupy z kalarepy
Zupy grzybowej ze świeżych grzybów leśnych
Kremowej zupy z brokułów

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1 - Farsz z prawdziwków

    5 min
    Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  • Krok 3

    5 min
    Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy najpierw samą cebulkę, a po około 2 minutach dodajemy grzyby.
  • Krok 4

    2 min
    Doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem świeżo mielonym.
  • Krok 5

    5 min
    Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.
  • Krok 6 - Ravioli z prawdziwkami

    5 min
    Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy żółtko jajka, dodajemy sól oraz masło. Najlepiej wyjąć je z lodówki na około 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta do ravioli.
  • Krok 7

    5 min
    Stopniowo dolewamy ciepłą (nie gorącą) wodę i wyrabiamy w dłoniach gładkie i elastyczne ciasto.
  • Krok 8

    30 min
    Przekładamy je do woreczka i zostawiamy tak na około 30 minut w temp. pokojowej.
  • Krok 9

    3 min
    Ciasto dzielimy na 2 równe części.
  • Krok 10

    8 min
    Wałkujemy bardzo cienko. Jeśli ciasto będzie się przyklejać to minimalnie podsypujemy mąką. Tworzymy dwa płaty ciasta o podobnej wielkości.
  • Krok 11

    5 min
    Na jednym płacie łyżeczką układamy wystudzone grzyby małymi porcjami. Zachowujemy odstęp.
  • Krok 12

    3 min
    Na każdą porcję grzybków nakładamy listki tymianku.
  • Krok 13

    3 min
    Na to nakładamy drugi płat ciasta i dociskamy palcami przerwy między farszem.
  • Krok 14

    3 min
    Wycinamy kształt kwadracików radełkiem, nożem do pizzy lub zwykłym nożem.
  • Krok 15

    20 min
    W garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną oliwy. Wrzucamy ravioli i wyjmujemy je kiedy wypłynie.
Ravioli z prawdziwkami

Krok 1 - Farsz z prawdziwków z 15

Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy i drobno kroimy.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 2 z 15

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 3 z 15

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy najpierw samą cebulkę, a po około 2 minutach dodajemy grzyby.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 4 z 15

Doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem świeżo mielonym.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 5 z 15

Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 6 - Ravioli z prawdziwkami z 15

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy żółtko jajka, dodajemy sól oraz masło. Najlepiej wyjąć je z lodówki na około 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta do ravioli.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 7 z 15

Stopniowo dolewamy ciepłą (nie gorącą) wodę i wyrabiamy w dłoniach gładkie i elastyczne ciasto.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 8 z 15

Przekładamy je do woreczka i zostawiamy tak na około 30 minut w temp. pokojowej.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 9 z 15

Ciasto dzielimy na 2 równe części.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 10 z 15

Wałkujemy bardzo cienko. Jeśli ciasto będzie się przyklejać to minimalnie podsypujemy mąką. Tworzymy dwa płaty ciasta o podobnej wielkości.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 11 z 15

Na jednym płacie łyżeczką układamy wystudzone grzyby małymi porcjami. Zachowujemy odstęp.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 12 z 15

Na każdą porcję grzybków nakładamy listki tymianku.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 13 z 15

Na to nakładamy drugi płat ciasta i dociskamy palcami przerwy między farszem.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 14 z 15

Wycinamy kształt kwadracików radełkiem, nożem do pizzy lub zwykłym nożem.

Ravioli z prawdziwkami

Krok 15 z 15

W garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną oliwy. Wrzucamy ravioli i wyjmujemy je kiedy wypłynie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy
  • Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

    Tradycyjny przepis na uszka - farsz i cienkie ciasto

    13 godz 47 min Średni
  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny
  • Ciasto do uszek

    Ciasto do uszek

    1 godz 4 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu