Przecierana zupa z kalarepy
28min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.3 g
Węglowodany
26.29 g
Tłuszcze
14.52 g
Wartość energetyczna
241.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
28 min
Krok 1
10 min
Kalarepki myję, odcinam listki (odkładam na bok), obieram, w razie potrzeby odcinam zdrewniałe końce, kroję w kostkę. Cebulę siekam, podduszam w głębszym rondlu na maśle około 5 minut, dodaję kalarepkę, duszę kolejne 5 minut.
Krok 2
10 min
Podlewam cebulę z kalarepką bulionem (u mnie bulion drobiowy, ale można wykorzystać także bulion warzywny), gotuję do miękkości około 10 minut i odstawiam do wystygnięcia.
Krok 3
3 min
Listki kalarepki kroję na dość cienkie paseczki wzdłuż, wycinając ogonki z grubymi żyłkami przebiegającymi przez całe listki, przesmażam na odrobinie masła.
Krok 4
2 min
Przecieram zupę przez sito (można zblendować), dodaję śmietanę, łyżkę soku z cytryny, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 5
2 min
Przed podaniem jeszcze podgrzewam, ale nie zagotowuję, a podaję z podsmażonymi listkami i grzankami ziołowymi.
Krok 6
1 min
Dzieciom bardzo smakowała, zwłaszcza z chrupiącymi grzankami, chociaż będzie do niej pasować też groszek ptysiowy.
Kalarepka. Kolejny symbol lata, nieodzowny składnik zup jarzynowych mojej mamy, świetna także surowa, ot tak, do pochrupania. Mimo że kalarepa rzadko trafia do moich zup jarzynowych, często ją kupuję, bo jest bardzo wdzięcznym warzywem, chociaż mam wrażenie, że niedocenianym. A przecież zawiera dużo witamin z grupy B, ma mnóstwo jodu i w ogóle sporo makroelementów. Po prostu krzepka kalarepka :). A do tego jest bardzo łagodna w smaku (ta zielona), więc można ją dodawać do różnych dań, nie tylko do zupy jarzynowej. Mnóstwo cennych składników zgromadzonych jest w liściach kalarepki, dlatego i one powinny być dodawane do potraw.
Najsmaczniejsza i najlepsza do zupy z kalarepy będzie młoda kalarepka, ale to wcale nie oznacza, że z bardziej wyrośniętych okazów się nie uda. Uda się i też będzie pyszna, trzeba tylko obierając kalarepkę odciąć zdrewniałe części. Można też zamiast kalarepy zielonej wykorzystać kalarepę fioletową – wówczas zupa z kalarepy będzie miała bardziej zdecydowany smak. A najlepiej gotować raz z takiej kalarepki, raz z takiej, chociaż nie wszędzie można kupić fioletową odmianę kalarepy.
Najsmaczniejsza i najlepsza do zupy z kalarepy będzie młoda kalarepka, ale to wcale nie oznacza, że z bardziej wyrośniętych okazów się nie uda. Uda się i też będzie pyszna, trzeba tylko obierając kalarepkę odciąć zdrewniałe części. Można też zamiast kalarepy zielonej wykorzystać kalarepę fioletową – wówczas zupa z kalarepy będzie miała bardziej zdecydowany smak. A najlepiej gotować raz z takiej kalarepki, raz z takiej, chociaż nie wszędzie można kupić fioletową odmianę kalarepy.
Komentarze 0