Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przecierana zupa z kalarepy

0
28min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Kalarepki z listkami (najlepiej młode)
1 
Cebula dymka
0.9  l
Bulion warzywny lub drobiowy
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Gęsta śmietana
1  łyżka
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.3 g
Węglowodany
26.29 g
Tłuszcze
14.52 g
Wartość energetyczna
241.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
10 min
Kalarepki myję, odcinam listki (odkładam na bok), obieram, w razie potrzeby odcinam zdrewniałe końce, kroję w kostkę. Cebulę siekam, podduszam w głębszym rondlu na maśle około 5 minut, dodaję kalarepkę, duszę kolejne 5 minut.
Krok 2
10 min
Podlewam cebulę z kalarepką bulionem (u mnie bulion drobiowy, ale można wykorzystać także bulion warzywny), gotuję do miękkości około 10 minut i odstawiam do wystygnięcia.
Krok 3
3 min
Listki kalarepki kroję na dość cienkie paseczki wzdłuż, wycinając ogonki z grubymi żyłkami przebiegającymi przez całe listki, przesmażam na odrobinie masła.
Krok 4
2 min
Przecieram zupę przez sito (można zblendować), dodaję śmietanę, łyżkę soku z cytryny, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 5
2 min
Przed podaniem jeszcze podgrzewam, ale nie zagotowuję, a podaję z podsmażonymi listkami i grzankami ziołowymi.
Krok 6
1 min
Dzieciom bardzo smakowała, zwłaszcza z chrupiącymi grzankami, chociaż będzie do niej pasować też groszek ptysiowy.
Przecierana zupa z kalarepy

Krok 1 z 6

Kalarepki myję, odcinam listki (odkładam na bok), obieram, w razie potrzeby odcinam zdrewniałe końce, kroję w kostkę. Cebulę siekam, podduszam w głębszym rondlu na maśle około 5 minut, dodaję kalarepkę, duszę kolejne 5 minut.

Przecierana zupa z kalarepy

Krok 2 z 6

Podlewam cebulę z kalarepką bulionem (u mnie bulion drobiowy, ale można wykorzystać także bulion warzywny), gotuję do miękkości około 10 minut i odstawiam do wystygnięcia.

Przecierana zupa z kalarepy

Krok 3 z 6

Listki kalarepki kroję na dość cienkie paseczki wzdłuż, wycinając ogonki z grubymi żyłkami przebiegającymi przez całe listki, przesmażam na odrobinie masła.

Przecierana zupa z kalarepy

Krok 4 z 6

Przecieram zupę przez sito (można zblendować), dodaję śmietanę, łyżkę soku z cytryny, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.

Przecierana zupa z kalarepy

Krok 5 z 6

Przed podaniem jeszcze podgrzewam, ale nie zagotowuję, a podaję z podsmażonymi listkami i grzankami ziołowymi.

Przecierana zupa z kalarepy

Krok 6 z 6

Dzieciom bardzo smakowała, zwłaszcza z chrupiącymi grzankami, chociaż będzie do niej pasować też groszek ptysiowy.

Kalarepka. Kolejny symbol lata, nieodzowny składnik zup jarzynowych mojej mamy, świetna także surowa, ot tak, do pochrupania. Mimo że kalarepa rzadko trafia do moich zup jarzynowych, często ją kupuję, bo jest bardzo wdzięcznym warzywem, chociaż mam wrażenie, że niedocenianym. A przecież zawiera dużo witamin z grupy B, ma mnóstwo jodu i w ogóle sporo makroelementów. Po prostu krzepka kalarepka :). A do tego jest bardzo łagodna w smaku (ta zielona), więc można ją dodawać do różnych dań, nie tylko do zupy jarzynowej. Mnóstwo cennych składników zgromadzonych jest w liściach kalarepki, dlatego i one powinny być dodawane do potraw.

Najsmaczniejsza i najlepsza do zupy z kalarepy będzie młoda kalarepka, ale to wcale nie oznacza, że z bardziej wyrośniętych okazów się nie uda. Uda się i też będzie pyszna, trzeba tylko obierając kalarepkę odciąć zdrewniałe części. Można też zamiast kalarepy zielonej wykorzystać kalarepę fioletową – wówczas zupa z kalarepy będzie miała bardziej zdecydowany smak. A najlepiej gotować raz z takiej kalarepki, raz z takiej, chociaż nie wszędzie można kupić fioletową odmianę kalarepy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika