Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przecierana zupa z kalarepy
Przecierana zupa z kalarepy

Przecierana zupa z kalarepy

(0)
28min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Kalarepki z listkami (najlepiej młode)
1 
Cebula dymka
0.9  l
Bulion warzywny lub drobiowy
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Gęsta śmietana
1  łyżka
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.3 g
Węglowodany
26.29 g
Tłuszcze
14.52 g
Wartość energetyczna
241.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kalarepka. Kolejny symbol lata, nieodzowny składnik zup jarzynowych mojej mamy, świetna także surowa, ot tak, do pochrupania. Mimo że kalarepa rzadko trafia do moich zup jarzynowych, często ją kupuję, bo jest bardzo wdzięcznym warzywem, chociaż mam wrażenie, że niedocenianym. A przecież zawiera dużo witamin z grupy B, ma mnóstwo jodu i w ogóle sporo makroelementów. Po prostu krzepka kalarepka :). A do tego jest bardzo łagodna w smaku (ta zielona), więc można ją dodawać do różnych dań, nie tylko do zupy jarzynowej. Mnóstwo cennych składników zgromadzonych jest w liściach kalarepki, dlatego i one powinny być dodawane do potraw.

Najsmaczniejsza i najlepsza do zupy z kalarepy będzie młoda kalarepka, ale to wcale nie oznacza, że z bardziej wyrośniętych okazów się nie uda. Uda się i też będzie pyszna, trzeba tylko obierając kalarepkę odciąć zdrewniałe części. Można też zamiast kalarepy zielonej wykorzystać kalarepę fioletową – wówczas zupa z kalarepy będzie miała bardziej zdecydowany smak. A najlepiej gotować raz z takiej kalarepki, raz z takiej, chociaż nie wszędzie można kupić fioletową odmianę kalarepy.

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    10 min
    Kalarepki myję, odcinam listki (odkładam na bok), obieram, w razie potrzeby odcinam zdrewniałe końce, kroję w kostkę. Cebulę siekam, podduszam w głębszym rondlu na maśle około 5 minut, dodaję kalarepkę, duszę kolejne 5 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Podlewam cebulę z kalarepką bulionem (u mnie bulion drobiowy, ale można wykorzystać także bulion warzywny), gotuję do miękkości około 10 minut i odstawiam do wystygnięcia.
  • Krok 3

    3 min
    Listki kalarepki kroję na dość cienkie paseczki wzdłuż, wycinając ogonki z grubymi żyłkami przebiegającymi przez całe listki, przesmażam na odrobinie masła.
  • Krok 4

    2 min
    Przecieram zupę przez sito (można zblendować), dodaję śmietanę, łyżkę soku z cytryny, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 5

    2 min
    Przed podaniem jeszcze podgrzewam, ale nie zagotowuję, a podaję z podsmażonymi listkami i grzankami ziołowymi.
  • Krok 6

    1 min
    Dzieciom bardzo smakowała, zwłaszcza z chrupiącymi grzankami, chociaż będzie do niej pasować też groszek ptysiowy.
Przecierana zupa z kalarepy

Krok 1 z 6

Kalarepki myję, odcinam listki (odkładam na bok), obieram, w razie potrzeby odcinam zdrewniałe końce, kroję w kostkę. Cebulę siekam, podduszam w głębszym rondlu na maśle około 5 minut, dodaję kalarepkę, duszę kolejne 5 minut.

Przecierana zupa z kalarepy

Krok 2 z 6

Podlewam cebulę z kalarepką bulionem (u mnie bulion drobiowy, ale można wykorzystać także bulion warzywny), gotuję do miękkości około 10 minut i odstawiam do wystygnięcia.

Przecierana zupa z kalarepy

Krok 3 z 6

Listki kalarepki kroję na dość cienkie paseczki wzdłuż, wycinając ogonki z grubymi żyłkami przebiegającymi przez całe listki, przesmażam na odrobinie masła.

Przecierana zupa z kalarepy

Krok 4 z 6

Przecieram zupę przez sito (można zblendować), dodaję śmietanę, łyżkę soku z cytryny, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.

Przecierana zupa z kalarepy

Krok 5 z 6

Przed podaniem jeszcze podgrzewam, ale nie zagotowuję, a podaję z podsmażonymi listkami i grzankami ziołowymi.

Przecierana zupa z kalarepy

Krok 6 z 6

Dzieciom bardzo smakowała, zwłaszcza z chrupiącymi grzankami, chociaż będzie do niej pasować też groszek ptysiowy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

    Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

    43 min Średni
  • Chłodnik litewski

    Chłodnik litewski

    21 min Łatwy
  • Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

    Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

    1 godz 40 min Łatwy
  • Barszcz wiosenny z botwinką

    Barszcz wiosenny z botwinką

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu