Zupa serowa z grzybowym ravioli
17min
Łatwy
750
ml
Bulion drobiowy
200
g
Biały serek topiony (śmietankowy)
1
szczypta
Gałka muszkatołowa
1
szczypta
Pieprz biały do smaku
1
szczypta
Sól morska do smaku
1
porcja
Ravioli z prawdziwkami
1
Cebula
1
ząbek
1.5
łyżek
Olej roślinny
50
g
Ser wędzony
5
gałązek
Świeży tymianek
.
Wartości odżywcze
Białko
11.43 g
Węglowodany
39.99 g
Tłuszcze
31.66 g
Wartość energetyczna
494.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
17 min
Krok 1
1 min
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Krok 2
5 min
Smażymy na rozgrzanym oleju aż cebula będzie miała złoty kolor.
Krok 3
5 min
Podgrzewamy bulion i dodajemy do niego cebulę z czosnkiem.
Krok 4
3 min
Po chwili dodajemy serki topione. Najlepiej odlać do osobnej miski nieco bulionu i rozrobić z nim serki i dopiero wtedy dodajemy do reszty bulionu.
Krok 5
1 min
Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Krok 6
1 min
Ciepłą zupę podajemy z ravioli z prawdziwkami oraz startym serem wędzonym i świeżym tymiankiem.
Krok 7
1 min
Z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy.
Zupa serowa delikatna, aksamitna i pyszna – z grzybowym ravioli. Właśnie uświadomiłam sobie, że niezbyt często do tej pory ją gotowałam i tak naprawdę nie wiem czemu, bo jest rewelacyjna w smaku i sycąca. Podana z ravioli z prawdziwkami może śmiało stanowić smaczne danie obiadowe. Nic więcej nie potrzeba. Zupę serową można też serwować z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzaneczkami. Jednak przyznaję, że włoskie ravioli z dodatkiem grzybowym sprawdziło się tutaj idealnie.
Zupa serowa ma idealnie kremową, gęstą konsystencję i według mnie najlepiej sprawdza się z różnymi dodatkami. Wówczas nabiera charakteru.
Komentarze 0