65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
19.3g / 13%
Węglowodany
88.1g / 62%
Tłuszcze
15.7g / 24%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Mąka Tortowa
400  ml
Wrzątek
35  g
Masło
0.5  łyżeczka
Sól
200  g
Ser pleśniowy
500  g
Dynia
50  g
Bułka tarta
trochę
Sól
trochę
Pieprz
2  łyżek
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.27 g
Węglowodany
88.12 g
Tłuszcze
15.72 g
Wartość energetyczna
575.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierogi pojawiają się na polskich stołach w wielu odsłonach, najczęściej jednak w klasycznych formach, jak ruskie, z grzybami czy z jagodami na słodko. Jeśli chcesz zaskoczyć wszystkich ciekawym pomysłem na tę potrawę, z pewnością spodoba Ci się nasz przepis na smażone pierogi z serem pleśniowym. Farsz wzbogacamy o pieczoną dynię – bardzo popularną w okresie jesiennym.

Pierogi z dynią i serem fantastycznie łączą w sobie charaktery obu składników – specyficzny smak i konsystencję sera pleśniowego oraz świeżość pieczonej dyni.

Potrawę warto podsmażyć przed podaniem, nadając jej chrupkości i ubierając w piękny złocisty kolor.
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
1 min
Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.
Krok 2
5 min
Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.
Krok 3
5 min
Wodę wlewaj stopniowo do mąki mieszając. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie miękkie i gładkie.
Krok 4
30 min
Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.
Krok 5
5 min
Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odstaw.
Krok 6
2 min
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 7
5 min
Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę.
Krok 8
3 min
Następnie przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, dopraw Ziarenkami Smaku WINIARY i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy.
Krok 9
10 min
Piecz, aż się lekko przyrumieni i będzie miękka. Ostudź.
Krok 10
5 min
W misce wymieszaj dynię, tarty ser, bułkę tartą. Dopraw do smaku pieprzem.
Krok 11
5 min
Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką krążki, które następnie wypełnij farszem i sklej boki.
Krok 12
4 min
Gotuj w lekko osolonej wodzie od 3 do 4 minut.
Krok 13
10 min
Ostudź, a następnie podsmaż na patelni na złoty kolor.
Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 1 z 13

Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 2 z 13

Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 3 z 13

Wodę wlewaj stopniowo do mąki mieszając. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie miękkie i gładkie.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 4 z 13

Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 5 z 13

Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odstaw.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 6 z 13

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 7 z 13

Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 8 z 13

Następnie przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, dopraw Ziarenkami Smaku WINIARY i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 9 z 13

Piecz, aż się lekko przyrumieni i będzie miękka. Ostudź.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 10 z 13

W misce wymieszaj dynię, tarty ser, bułkę tartą. Dopraw do smaku pieprzem.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 11 z 13

Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką krążki, które następnie wypełnij farszem i sklej boki.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 12 z 13

Gotuj w lekko osolonej wodzie od 3 do 4 minut.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 13 z 13

Ostudź, a następnie podsmaż na patelni na złoty kolor.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika