Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Mąka Tortowa
400 ml
Wrzątek
35 g
Masło
0.5 łyżeczka
Sól
200 g
Ser pleśniowy
500 g
Dynia
50 g
Bułka tarta
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
2 łyżek
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
19.31 g
Węglowodany
88.12 g
Tłuszcze
19.98 g
Wartość energetyczna
612.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
1 min
Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.
Krok 2
5 min
Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.
Krok 3
5 min
Wodę wlewaj stopniowo do mąki mieszając. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie miękkie i gładkie.
Krok 4
30 min
Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.
Krok 5
5 min
Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odstaw.
Krok 6
2 min
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 7
5 min
Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę.
Krok 8
3 min
Następnie przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, dopraw Ziarenkami Smaku WINIARY i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy.
Krok 9
10 min
Piecz, aż się lekko przyrumieni i będzie miękka. Ostudź.
Krok 10
5 min
W misce wymieszaj dynię, tarty ser, bułkę tartą. Dopraw do smaku pieprzem.
Krok 11
5 min
Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką krążki, które następnie wypełnij farszem i sklej boki.
Krok 12
4 min
Gotuj w lekko osolonej wodzie od 3 do 4 minut.
Krok 13
10 min
Ostudź, a następnie podsmaż na patelni na złoty kolor.
Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 1 z 13

Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 2 z 13

Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 3 z 13

Wodę wlewaj stopniowo do mąki mieszając. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie miękkie i gładkie.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 4 z 13

Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 5 z 13

Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odstaw.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 6 z 13

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 7 z 13

Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 8 z 13

Następnie przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, dopraw Ziarenkami Smaku WINIARY i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 9 z 13

Piecz, aż się lekko przyrumieni i będzie miękka. Ostudź.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 10 z 13

W misce wymieszaj dynię, tarty ser, bułkę tartą. Dopraw do smaku pieprzem.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 11 z 13

Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką krążki, które następnie wypełnij farszem i sklej boki.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 12 z 13

Gotuj w lekko osolonej wodzie od 3 do 4 minut.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 13 z 13

Ostudź, a następnie podsmaż na patelni na złoty kolor.

Pierogi pojawiają się na polskich stołach w wielu odsłonach, najczęściej jednak w klasycznych formach, jak ruskie, z grzybami czy z jagodami na słodko. Jeśli chcesz zaskoczyć wszystkich ciekawym pomysłem na tę potrawę, z pewnością spodoba Ci się nasz przepis na smażone pierogi z serem pleśniowym. Farsz wzbogacamy o pieczoną dynię – bardzo popularną w okresie jesiennym.

Pierogi z dynią i serem fantastycznie łączą w sobie charaktery obu składników – specyficzny smak i konsystencję sera pleśniowego oraz świeżość pieczonej dyni.

Potrawę warto podsmażyć przed podaniem, nadając jej chrupkości i ubierając w piękny złocisty kolor.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika