Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
19.3g / 13%
Węglowodany
88.1g / 62%
Tłuszcze
15.7g / 24%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

+

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Wróć

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

(2)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Mąka Tortowa
400  ml
Wrzątek
35  g
Masło
0.5  łyżeczka
Sól
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
200  g
Ser pleśniowy
500  g
Dynia
50  g
Bułka tarta
trochę
Sól
trochę
Pieprz
2  łyżek
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.27 g
Węglowodany
88.12 g
Tłuszcze
15.72 g
Wartość energetyczna
575.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierogi pojawiają się na polskich stołach w wielu odsłonach, najczęściej jednak w klasycznych formach, jak ruskie, z grzybami czy z jagodami na słodko. Jeśli chcesz zaskoczyć wszystkich ciekawym pomysłem na tę potrawę, z pewnością spodoba Ci się nasz przepis na smażone pierogi z serem pleśniowym. Farsz wzbogacamy o pieczoną dynię – bardzo popularną w okresie jesiennym.

Pierogi z dynią i serem fantastycznie łączą w sobie charaktery obu składników – specyficzny smak i konsystencję sera pleśniowego oraz świeżość pieczonej dyni.

Potrawę warto podsmażyć przed podaniem, nadając jej chrupkości i ubierając w piękny złocisty kolor.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    1 min
    Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.
  • Krok 2

    5 min
    Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.
  • Krok 3

    5 min
    Wodę wlewaj stopniowo do mąki mieszając. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie miękkie i gładkie.
  • Krok 4

    30 min
    Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.
  • Krok 5

    5 min
    Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odstaw.
  • Krok 6

    2 min
    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Krok 7

    5 min
    Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę.
  • Krok 8

    3 min
    Następnie przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, dopraw Ziarenkami Smaku WINIARY i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy.
  • Krok 9

    10 min
    Piecz, aż się lekko przyrumieni i będzie miękka. Ostudź.
  • Krok 10

    5 min
    W misce wymieszaj dynię, tarty ser, bułkę tartą. Dopraw do smaku pieprzem.
  • Krok 11

    5 min
    Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką krążki, które następnie wypełnij farszem i sklej boki.
  • Krok 12

    4 min
    Gotuj w lekko osolonej wodzie od 3 do 4 minut.
  • Krok 13

    10 min
    Ostudź, a następnie podsmaż na patelni na złoty kolor.
Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 1 z 13

Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 2 z 13

Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 3 z 13

Wodę wlewaj stopniowo do mąki mieszając. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie miękkie i gładkie.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 4 z 13

Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 5 z 13

Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odstaw.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 6 z 13

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 7 z 13

Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 8 z 13

Następnie przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, dopraw Ziarenkami Smaku WINIARY i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 9 z 13

Piecz, aż się lekko przyrumieni i będzie miękka. Ostudź.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 10 z 13

W misce wymieszaj dynię, tarty ser, bułkę tartą. Dopraw do smaku pieprzem.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 11 z 13

Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką krążki, które następnie wypełnij farszem i sklej boki.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 12 z 13

Gotuj w lekko osolonej wodzie od 3 do 4 minut.

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Krok 13 z 13

Ostudź, a następnie podsmaż na patelni na złoty kolor.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Obiad
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    2 godz 17 min Łatwy
  • Ciasto z nadzieniem dyniowym

    Ciasto z nadzieniem dyniowym

    2 godz 56 min Łatwy
  • Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

    Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

    2 godz Łatwy
  • Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

    Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

    2 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu