Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pielmieni - pierogi z mięsem
Pielmieni - pierogi z mięsem
Dodaj do CookBook

Pielmieni - pierogi z mięsem

(2)
41 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  szklanek
Mąka pszenna
1  szklanka
Gorąca woda
2  łyżek
Olej
1  łyżeczka
Sól
250  g
Mięso mielone wieprzowe
250  g
Mięso mielone wołowe
1 
Cebula
80  ml
Woda
1  łyżka
Bulion wołowy lub drobiowy WINIARY
trochę
Sól i pieprz do smaku
25  g
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.8 g
Wartość energetyczna
277.5 kcal
Tłuszcze
14.3 g
Białko
26.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pielmieni wywodzą się z kuchni rosyjskiej, ale bardzo popularne są również w Ukrainie. W Polsce też szybko zyskują swoich zwolenników - to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów mącznych dań i tak lubianych przez nas pierogów. Nie wiesz, jak je zrobić? Zainspiruj się naszym przepisem na ukraińskie pielmieni z mięsem. Zapowiada się smaczny obiad – nie mamy co do tego żadnych wątpliwości.

Pierożki pielmieni mogą być przygotowywane i serwowane na wiele sposobów. Nie ma jednego, najlepszego sposobu i przepisu na to danie. Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę Ty i Twoi bliscy. Pielmieni ukraińskie to ciekawa potrawa, podobna nieco do naszych pierogów, ale to nie do końca to samo. Są one znacznie mniejsze, zwykle na jeden kęs, żeby łatwo było je jeść razem z zupą, bo tak serwowane są najczęściej.

Sekretem pilimeni, jak i wielu innych dań mącznych jest oczywiście ciasto. Zatem, jak zrobić ciasto na pielmieni i jaki jest jego sekret? Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i lekko klejące, żeby łatwo można je było faszerować i zamykać, ale też żeby nie pękało ani nie rozpadało się w czasie gotowania. W tym przepisie na ukraińskie pielmieni nie dodajemy jajka do ciasta – może ono sprawiać, że ciasto twardnieje, a tego nie chcemy. Ma być bardzo delikatne i tylko otulać mięsny farsz. Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest bardziej plastyczne. Najlepiej wyrabiać je powoli i bez pośpiechu, wtedy uzyskasz najlepszą konsystencję. Oto cała tajemnica naszego ciasta na pielmenie.

Czas na farsz do pielmieni - tu też trudno o uniwersalną, złotą radę. W każdym domu przygotowuje się farsz nieco inaczej i z produktów, które akurat mamy w kuchni oraz tego, co lubią jeść nasi bliscy, dlatego proporcje i składniki mogą się nieco od siebie różnić. My pokazujemy przepis na pielmienie z mięsnym, wołowo-wieprzowym nadzieniem. Farsz powinien być dość luźny, żeby łatwo można go było nałożyć. Nie przesadź też z ilością nadzienia – zbyt duża ilość sprawi, że pierożki pielmieni będą się rozpadać podczas gotowania. Lepiej zostawić nieco wolnego miejsca na bulion, który będzie wsiąkał i który jeszcze bardziej podbije smak całego dania. Gdy już ukraińskie pierogi pielmieni będą zrobione, czas je ugotować. Zamiast wody dobrze jest gotować je w rosole lub bulionie, dzięki temu ich smak będzie bardziej różnorodny.

Kolejną ważną kwestią jest to - z czym podawać pielmieni? Wszystko zależy od tego czy mają być one daniem głównym czy dodatkiem. W przypadku dania głównego, pielmienie podaje się je na wiele sposobów - zwykle z okrasą z masła i podsmażonej cebulki lub ze skwarkami. Ukraińskie pierogi pielmieni dobrze smakują też z kwaśną śmietaną i dużą ilością pieprzu albo z masłem i octem. Ale to nie jedyny przepis na smaczny obiad. Mogą one też stanowić dodatek do zupy, np. do bulionu, rosołu lub czerwonego barszczu. Pierogi pielmieni sprawiają, że zupa jest bardziej sycąca i może nawet zastąpić danie główne. Każdy fan dań mącznych nałoży sobie solidną porcję takiej pożywnej zupy i zje ją do ostatniej łyżki!

Sprawdź nasz przepis – dowiesz się z niego jak zrobić pielmieni, które urozmaicą Twoje codzienne menu. Pielmieni ukraińskie szybko zyskają swoich zwolenników i być może już na stałe zagoszczą na Twoim stole. Przygotuj je dla swoich bliskich i zobacz jak szybko znikają z talerzy!

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    15 min
    Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj sól oraz olej, a następnie gorącą wodę. Całość wymieszaj widelcem do połączenia składników. Następnie wyrób ciasto do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. Odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut.
  • Krok 2

    1 min
    Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Krok 3

    5 min
    W osobnej misce wymieszaj składniki farszu. Połącz ze sobą mielone mięso, cebulę, natkę pietruszki, Bulion w słoiku WINIARY, wodę oraz sól i pieprz.
  • Krok 4

    5 min
    Ciasto podziel na 6 porcji. Porcję ciasta rozwałkuj na bardzo cienki placek o grubości ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinaj niewielkie kółka, np. przy pomocy szklanki.
  • Krok 5

    5 min
    Na każdy wykrojonego kawałek ciasta nałóż łyżeczkę farszu i złóż na pół. Dokładnie sklej brzegi pierożka. Można zostawić je w takiej formie lub wywinąć cienkie końcówki i złączyć ze sobą, tworząc okrągły kształt.
  • Krok 6

    10 min
    Pielmieni ugotuj w osolonym wrzątku lub bulionie. Podawaj same lub w bulionie mięsnym albo w rosole.
Pielmieni - pierogi z mięsem

Krok 1 z 6

Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj sól oraz olej, a następnie gorącą wodę. Całość wymieszaj widelcem do połączenia składników. Następnie wyrób ciasto do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. Odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut.

Pielmieni - pierogi z mięsem

Krok 2 z 6

Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.

Pielmieni - pierogi z mięsem

Krok 3 z 6

W osobnej misce wymieszaj składniki farszu. Połącz ze sobą mielone mięso, cebulę, natkę pietruszki, Bulion w słoiku WINIARY, wodę oraz sól i pieprz.

Pielmieni - pierogi z mięsem

Krok 4 z 6

Ciasto podziel na 6 porcji. Porcję ciasta rozwałkuj na bardzo cienki placek o grubości ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinaj niewielkie kółka, np. przy pomocy szklanki.

Pielmieni - pierogi z mięsem

Krok 5 z 6

Na każdy wykrojonego kawałek ciasta nałóż łyżeczkę farszu i złóż na pół. Dokładnie sklej brzegi pierożka. Można zostawić je w takiej formie lub wywinąć cienkie końcówki i złączyć ze sobą, tworząc okrągły kształt.

Pielmieni - pierogi z mięsem

Krok 6 z 6

Pielmieni ugotuj w osolonym wrzątku lub bulionie. Podawaj same lub w bulionie mięsnym albo w rosole.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu