Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
26.4g / 39%
Węglowodany
10.8g / 15%
Tłuszcze
14.3g / 46%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pielmieni

+

Pielmieni

Wróć

Pielmieni

(0)
41min
Średni
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  szklanek
Mąka pszenna
1  szklanka
Gorąca woda
2  łyżek
Olej
1  łyżeczka
Sól
250  g
Mięso mielone wieprzowe
250  g
Mięso mielone wołowe
1 
Cebula
80  ml
Woda
1  łyżka
Bulion wołowy WINIARY
trochę
Sól i pieprz do smaku
25  g
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.44 g
Węglowodany
10.76 g
Tłuszcze
14.34 g
Wartość energetyczna
277.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pielmieni to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów mącznych dań i pierogów. Nie wiesz, jak je zrobić? Zainspiruj się naszym przepisem na ukraińskie pielmieni z mięsem. Możesz je serwować z okrasą z masła i podsmażonej cebulki lub ze skwarkami. Ale to nie jedyny sposób podania. Pierogi pielmieni są też świetnym dodatkiem do zupy, np. do bulionu, rosołu lub czerwonego barszczu.

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    15 min
    Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj sól oraz olej, a następnie gorącą wodę. Całość wymieszaj widelcem do połączenia składników. Następnie wyrób ciasto do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. Odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut.
  • Krok 2

    1 min
    Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Krok 3

    5 min
    W osobnej misce wymieszaj składniki farszu. Połącz ze sobą mielone mięso, cebulę, natkę pietruszki, Bulion w słoiku WINIARY, wodę oraz sól i pieprz.
  • Krok 4

    5 min
    Ciasto podziel na 6 porcji. Porcję ciasta rozwałkuj na bardzo cienki placek o grubości ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinaj niewielkie kółka, np. przy pomocy szklanki.
  • Krok 5

    5 min
    Na każdy wykrojonego kawałek ciasta nałóż łyżeczkę farszu i złóż na pół. Dokładnie sklej brzegi pierożka. Można zostawić je w takiej formie lub wywinąć cienkie końcówki i złączyć ze sobą, tworząc okrągły kształt.
  • Krok 6

    10 min
    Pielmieni ugotuj w osolonym wrzątku lub bulionie. Podawaj same lub w bulionie mięsnym albo w rosole.
Pielmieni

Krok 1 z 6

Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj sól oraz olej, a następnie gorącą wodę. Całość wymieszaj widelcem do połączenia składników. Następnie wyrób ciasto do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. Odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut.

Pielmieni

Krok 2 z 6

Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.

Pielmieni

Krok 3 z 6

W osobnej misce wymieszaj składniki farszu. Połącz ze sobą mielone mięso, cebulę, natkę pietruszki, Bulion w słoiku WINIARY, wodę oraz sól i pieprz.

Pielmieni

Krok 4 z 6

Ciasto podziel na 6 porcji. Porcję ciasta rozwałkuj na bardzo cienki placek o grubości ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinaj niewielkie kółka, np. przy pomocy szklanki.

Pielmieni

Krok 5 z 6

Na każdy wykrojonego kawałek ciasta nałóż łyżeczkę farszu i złóż na pół. Dokładnie sklej brzegi pierożka. Można zostawić je w takiej formie lub wywinąć cienkie końcówki i złączyć ze sobą, tworząc okrągły kształt.

Pielmieni

Krok 6 z 6

Pielmieni ugotuj w osolonym wrzątku lub bulionie. Podawaj same lub w bulionie mięsnym albo w rosole.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi wegetariańskie

    52 min Łatwy
  • Zielone pierogi ze szpinakiem

    1 godz 40 min Łatwy
  • Pierogi zero waste z mięsem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu