Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pielmieni - pierogi z mięsem
Pielmieni - pierogi z mięsem
30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
26.4g / 39%
Węglowodany
10.8g / 15%
Tłuszcze
14.3g / 46%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pielmieni - pierogi z mięsem

+

Pielmieni - pierogi z mięsem

Wróć

Pielmieni - pierogi z mięsem

(1)
41min
Średni
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Ukraiński

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  szklanek
Mąka pszenna
1  szklanka
Gorąca woda
2  łyżek
Olej
1  łyżeczka
Sól
250  g
Mięso mielone wieprzowe
250  g
Mięso mielone wołowe
1 
Cebula
80  ml
Woda
1  łyżka
Bulion wołowy WINIARY
trochę
Sól i pieprz do smaku
25  g
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.44 g
Węglowodany
10.76 g
Tłuszcze
14.34 g
Wartość energetyczna
277.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pielmieni wywodzą się z kuchni rosyjskiej, ale bardzo popularne są również w Ukrainie. W Polsce też szybko zyskują swoich zwolenników - to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów mącznych dań i tak lubianych przez nas pierogów. Nie wiesz, jak je zrobić? Zainspiruj się naszym przepisem na ukraińskie pielmieni z mięsem. Zapowiada się smaczny obiad – nie mamy co do tego żadnych wątpliwości.

Pierożki pielmieni mogą być przygotowywane i serwowane na wiele sposobów. Nie ma jednego, najlepszego sposobu i przepisu na to danie. Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę Ty i Twoi bliscy. Pielmieni ukraińskie to ciekawa potrawa, podobna nieco do naszych pierogów, ale to nie do końca to samo. Są one znacznie mniejsze, zwykle na jeden kęs, żeby łatwo było je jeść razem z zupą, bo tak serwowane są najczęściej.

Sekretem pilimeni, jak i wielu innych dań mącznych jest oczywiście ciasto. Zatem, jak zrobić ciasto na pielmieni i jaki jest jego sekret? Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i lekko klejące, żeby łatwo można je było faszerować i zamykać, ale też żeby nie pękało ani nie rozpadało się w czasie gotowania. W tym przepisie na ukraińskie pielmieni nie dodajemy jajka do ciasta – może ono sprawiać, że ciasto twardnieje, a tego nie chcemy. Ma być bardzo delikatne i tylko otulać mięsny farsz. Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest bardziej plastyczne. Najlepiej wyrabiać je powoli i bez pośpiechu, wtedy uzyskasz najlepszą konsystencję. Oto cała tajemnica naszego ciasta na pielmenie.

Czas na farsz do pielmieni - tu też trudno o uniwersalną, złotą radę. W każdym domu przygotowuje się farsz nieco inaczej i z produktów, które akurat mamy w kuchni oraz tego, co lubią jeść nasi bliscy, dlatego proporcje i składniki mogą się nieco od siebie różnić. My pokazujemy przepis na pielmienie z mięsnym, wołowo-wieprzowym nadzieniem. Farsz powinien być dość luźny, żeby łatwo można go było nałożyć. Nie przesadź też z ilością nadzienia – zbyt duża ilość sprawi, że pierożki pielmieni będą się rozpadać podczas gotowania. Lepiej zostawić nieco wolnego miejsca na bulion, który będzie wsiąkał i który jeszcze bardziej podbije smak całego dania. Gdy już ukraińskie pierogi pielmieni będą zrobione, czas je ugotować. Zamiast wody dobrze jest gotować je w rosole lub bulionie, dzięki temu ich smak będzie bardziej różnorodny.

Kolejną ważną kwestią jest to - z czym podawać pielmieni? Wszystko zależy od tego czy mają być one daniem głównym czy dodatkiem. W przypadku dania głównego, pielmienie podaje się je na wiele sposobów - zwykle z okrasą z masła i podsmażonej cebulki lub ze skwarkami. Ukraińskie pierogi pielmieni dobrze smakują też z kwaśną śmietaną i dużą ilością pieprzu albo z masłem i octem. Ale to nie jedyny przepis na smaczny obiad. Mogą one też stanowić dodatek do zupy, np. do bulionu, rosołu lub czerwonego barszczu. Pierogi pielmieni sprawiają, że zupa jest bardziej sycąca i może nawet zastąpić danie główne. Każdy fan dań mącznych nałoży sobie solidną porcję takiej pożywnej zupy i zje ją do ostatniej łyżki!

Sprawdź nasz przepis – dowiesz się z niego jak zrobić pielmieni, które urozmaicą Twoje codzienne menu. Pielmieni ukraińskie szybko zyskają swoich zwolenników i być może już na stałe zagoszczą na Twoim stole. Przygotuj je dla swoich bliskich i zobacz jak szybko znikają z talerzy!

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    15 min
    Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj sól oraz olej, a następnie gorącą wodę. Całość wymieszaj widelcem do połączenia składników. Następnie wyrób ciasto do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. Odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut.
  • Krok 2

    1 min
    Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Krok 3

    5 min
    W osobnej misce wymieszaj składniki farszu. Połącz ze sobą mielone mięso, cebulę, natkę pietruszki, Bulion w słoiku WINIARY, wodę oraz sól i pieprz.
  • Krok 4

    5 min
    Ciasto podziel na 6 porcji. Porcję ciasta rozwałkuj na bardzo cienki placek o grubości ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinaj niewielkie kółka, np. przy pomocy szklanki.
  • Krok 5

    5 min
    Na każdy wykrojonego kawałek ciasta nałóż łyżeczkę farszu i złóż na pół. Dokładnie sklej brzegi pierożka. Można zostawić je w takiej formie lub wywinąć cienkie końcówki i złączyć ze sobą, tworząc okrągły kształt.
  • Krok 6

    10 min
    Pielmieni ugotuj w osolonym wrzątku lub bulionie. Podawaj same lub w bulionie mięsnym albo w rosole.
Pielmieni - pierogi z mięsem

Krok 1 z 6

Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj sól oraz olej, a następnie gorącą wodę. Całość wymieszaj widelcem do połączenia składników. Następnie wyrób ciasto do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. Odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut.

Pielmieni - pierogi z mięsem

Krok 2 z 6

Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.

Pielmieni - pierogi z mięsem

Krok 3 z 6

W osobnej misce wymieszaj składniki farszu. Połącz ze sobą mielone mięso, cebulę, natkę pietruszki, Bulion w słoiku WINIARY, wodę oraz sól i pieprz.

Pielmieni - pierogi z mięsem

Krok 4 z 6

Ciasto podziel na 6 porcji. Porcję ciasta rozwałkuj na bardzo cienki placek o grubości ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinaj niewielkie kółka, np. przy pomocy szklanki.

Pielmieni - pierogi z mięsem

Krok 5 z 6

Na każdy wykrojonego kawałek ciasta nałóż łyżeczkę farszu i złóż na pół. Dokładnie sklej brzegi pierożka. Można zostawić je w takiej formie lub wywinąć cienkie końcówki i złączyć ze sobą, tworząc okrągły kształt.

Pielmieni - pierogi z mięsem

Krok 6 z 6

Pielmieni ugotuj w osolonym wrzątku lub bulionie. Podawaj same lub w bulionie mięsnym albo w rosole.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wareniki z twarogiem i wiśniami

    Wareniki z twarogiem i wiśniami

    46 min Łatwy
  • Pierogi wegetariańskie

    Pierogi wegetariańskie

    52 min Łatwy
  • Pierogi zero waste z mięsem

    Pierogi zero waste z mięsem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

    Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu