Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fasolka po bretońsku

2
8 godz 35 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  łyżka
Bulion Wołowy WINIARY
2  szklanek
Drobna fasola Jasiek
100  g
Kiełbasa
1  puszka
Koncentrat pomidorowy
1 
Cebula
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
30.92 g
Węglowodany
84.95 g
Tłuszcze
8.83 g
Wartość energetyczna
527.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

515 min
Krok 1
5 min
Fasolę dokładnie opłucz, zalej wodą i posól.
Krok 2
480 min
Odstaw do napęcznienia, najlepiej na noc.
Krok 3
10 min
Fasolę gotuj w tej samej wodzie, aż będzie miękka. W razie potrzeby dolej gorącej wody. Fasola musi być przykryta wodą.
Krok 4
5 min
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni.
Krok 5
2 min
Usmażone dodaj do miękkiej fasoli.
Krok 6
10 min
Do potrawy dodaj koncentrat, bulion i dopraw pieprzem, gotuj kilka minut.
Krok 7
2 min
Jeśli potrawa jest zbyt rzadka możesz ją zagęścić śmietaną i mąką (1 łyżka mąki i 100 ml śmietanki).
Krok 8
1 min
Fasolkę podawaj z bułką z masłem.
Fasolka po bretońsku

Krok 1 z 8

Fasolę dokładnie opłucz, zalej wodą i posól.

Fasolka po bretońsku

Krok 2 z 8

Odstaw do napęcznienia, najlepiej na noc.

Fasolka po bretońsku

Krok 3 z 8

Fasolę gotuj w tej samej wodzie, aż będzie miękka. W razie potrzeby dolej gorącej wody. Fasola musi być przykryta wodą.

Fasolka po bretońsku

Krok 4 z 8

Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni.

Fasolka po bretońsku

Krok 5 z 8

Usmażone dodaj do miękkiej fasoli.

Fasolka po bretońsku

Krok 6 z 8

Do potrawy dodaj koncentrat, bulion i dopraw pieprzem, gotuj kilka minut.

Fasolka po bretońsku

Krok 7 z 8

Jeśli potrawa jest zbyt rzadka możesz ją zagęścić śmietaną i mąką (1 łyżka mąki i 100 ml śmietanki).

Fasolka po bretońsku

Krok 8 z 8

Fasolkę podawaj z bułką z masłem.

Choć fasolka po bretońsku to jeden z ulubionych polskich przysmaków, z Bretanią niewiele ma wspólnego. Gdyby jednak mieszkańcy tego regionu spróbowali jej, chętnie przypisaliby sobie autorstwo tego przepisu. To tradycyjne danie kuchni polskiej przyrządza się z białej fasoli (typu jaś) i dobrej jakości kiełbasy z dodatkiem cebuli i koncentratu pomidorowego. Bulion wołowy WINIARY z kolei dopełnia smak i łączy danie w całość. Zanim jednak przystąpisz do przygotowywania, dzień wcześniej namocz fasolę, by później przyspieszyć jej gotowanie.

Poza tym przyrządzenie fasolki po bretońsku zajmie jedynie pół godziny, więc to doskonały pomysł na szybki i pożywny obiad. Ostatecznie fasola stanowi bogate źródło roślinnego białka. Namoczoną przez całą noc fasolę gotuj w tej samej wodzie. Pamiętaj, by lekko ją posolić. Ważne, by fasola była pod wodą, więc w razie potrzeby dolej jej nieco więcej.

Podczas gotowania przygotuj cebulę i kiełbasę. Pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie usmażone dodaj do miękkiej fasoli. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i Bulion wołowy WINIARY. Dopraw pieprzem i gotuj jeszcze przez kilka minut. Jeśli uznasz, że sos jest zbyt rzadki, zagęść go odrobiną śmietany i mąki. Każdą porcję podawaj posypaną świeżą pietruszką, z bułką z masłem lub grzankami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
30.9g / 22%
Węglowodany
85g / 63%
Tłuszcze
8.8g / 14%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika