Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie
1 godz
Łatwy
2
puszek
Fasola biała konserwowa
1
łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
500
ml
Przecier pomidorowy
1
łyżka
Koncentrat pomidorowy
250
ml
Woda
2
łyżek
Oliwa
200
g
Chorizo
200
g
Boczek wędzony
1
łyżeczka
Papryka Słodka
2
Cebula
3
ząbków
2
Liść laurowy
5
Ziele angielskie
trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
36.17 g
Węglowodany
61.38 g
Tłuszcze
50.44 g
Wartość energetyczna
829.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
1 min
Jeżeli korzystasz z suchej fasoli, namocz ją przez całą noc w zimnej wodzie, a następnego dnia ugotuj do miękkości.
Krok 2
5 min
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
Krok 3
7 min
Boczek pokrój w dużą kostkę, a kiełbasę chorizo w plasterki.
Krok 4
10 min
W garnku rozgrzej olej. Do garnka wrzuć boczek i kiełbasę i podsmaż aż będą rumiane.
Krok 5
10 min
Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula będzie miękka.
Krok 6
6 min
Dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy, przecier oraz wodę i dokładnie wymieszaj.
Krok 7
20 min
Dodaj Maggi oraz pozostałe przyprawy i duś całość aż płyn lekko odparuje, a smaki się przegryzą (ok. 15-20 min).
Krok 8
1 min
Podawaj z pieczywem.
Choć nazwa dania sugeruje francuskie pochodzenie, w kraju wina i sera jest ono zupełnie nieznane. W naszej wersji do tej klasycznej polskiej potrawy dodaliśmy hiszpańską kiełbasę chorizo, która podkręci jej ostrość.
Komentarze 0