Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 puszek
Fasola biała konserwowa
1 łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
500 ml
Przecier pomidorowy
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
250 ml
Woda
2 łyżek
Oliwa
200 g
Chorizo
200 g
Boczek wędzony
1 łyżeczka
Papryka Słodka
2 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
5 
Ziele angielskie
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
201.75 g
Wartość energetyczna
3318.15 kcal
Węglowodany
245.54 g
Białko
144.69 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
1 min
Jeżeli korzystasz z suchej fasoli, namocz ją przez całą noc w zimnej wodzie, a następnego dnia ugotuj do miękkości.
Krok 2
5 min
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
Krok 3
7 min
Boczek pokrój w dużą kostkę, a kiełbasę chorizo w plasterki.
Krok 4
10 min
W garnku rozgrzej olej. Do garnka wrzuć boczek i kiełbasę i podsmaż aż będą rumiane.
Krok 5
10 min
Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula będzie miękka.
Krok 6
6 min
Dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy, przecier oraz wodę i dokładnie wymieszaj.
Krok 7
20 min
Dodaj Maggi oraz pozostałe przyprawy i duś całość aż płyn lekko odparuje, a smaki się przegryzą (ok. 15-20 min).
Krok 8
1 min
Podawaj z pieczywem.
Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 1 z 8

Jeżeli korzystasz z suchej fasoli, namocz ją przez całą noc w zimnej wodzie, a następnego dnia ugotuj do miękkości.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 2 z 8

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 3 z 8

Boczek pokrój w dużą kostkę, a kiełbasę chorizo w plasterki.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 4 z 8

W garnku rozgrzej olej. Do garnka wrzuć boczek i kiełbasę i podsmaż aż będą rumiane.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 5 z 8

Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula będzie miękka.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 6 z 8

Dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy, przecier oraz wodę i dokładnie wymieszaj.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 7 z 8

Dodaj Maggi oraz pozostałe przyprawy i duś całość aż płyn lekko odparuje, a smaki się przegryzą (ok. 15-20 min).

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 8 z 8

Podawaj z pieczywem.

Choć nazwa dania sugeruje francuskie pochodzenie, w kraju wina i sera jest ono zupełnie nieznane. W naszej wersji do tej klasycznej polskiej potrawy dodaliśmy hiszpańską kiełbasę chorizo, która podkręci jej ostrość.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika