Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie
90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
36.2g / 17%
Węglowodany
61.4g / 29%
Tłuszcze
50.4g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

+

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Wróć

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  puszek
Fasola biała konserwowa
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
500  ml
Przecier pomidorowy
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
250  ml
Woda
2  łyżek
Oliwa
200  g
Chorizo
200  g
Boczek wędzony
1  łyżeczka
Papryka Słodka
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
trochę
Sól
0.33  łyżeczka
Ziele angielskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
36.17 g
Węglowodany
61.36 g
Tłuszcze
50.43 g
Wartość energetyczna
829.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć nazwa dania sugeruje francuskie pochodzenie, w kraju wina i sera jest ono zupełnie nieznane. W naszej wersji do tej klasycznej polskiej potrawy dodaliśmy hiszpańską kiełbasę chorizo, która podkręci jej ostrość. Fasolka po bretońsku według naszego przepisu jest naprawdę pyszna!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    1 min
    Jeżeli korzystasz z suchej fasoli, namocz ją przez całą noc w zimnej wodzie, a następnego dnia ugotuj do miękkości.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
  • Krok 3

    7 min
    Boczek pokrój w dużą kostkę, a kiełbasę chorizo w plasterki.
  • Krok 4

    10 min
    W garnku rozgrzej olej. Do garnka wrzuć boczek i kiełbasę i podsmaż aż będą rumiane.
  • Krok 5

    10 min
    Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula będzie miękka.
  • Krok 6

    6 min
    Dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy, przecier oraz wodę i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 7

    20 min
    Dodaj Maggi oraz pozostałe przyprawy i duś całość aż płyn lekko odparuje, a smaki się przegryzą (ok. 15-20 min).
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj z pieczywem.
Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 1 z 8

Jeżeli korzystasz z suchej fasoli, namocz ją przez całą noc w zimnej wodzie, a następnego dnia ugotuj do miękkości.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 2 z 8

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 3 z 8

Boczek pokrój w dużą kostkę, a kiełbasę chorizo w plasterki.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 4 z 8

W garnku rozgrzej olej. Do garnka wrzuć boczek i kiełbasę i podsmaż aż będą rumiane.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 5 z 8

Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula będzie miękka.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 6 z 8

Dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy, przecier oraz wodę i dokładnie wymieszaj.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 7 z 8

Dodaj Maggi oraz pozostałe przyprawy i duś całość aż płyn lekko odparuje, a smaki się przegryzą (ok. 15-20 min).

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 8 z 8

Podawaj z pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

    Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

    13 godz 8 min Średni
  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Grochówka wojskowa

    Grochówka wojskowa

    35 min Łatwy
  • Chili con carne

    Chili con carne

    1 godz 6 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu