Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie
Dodaj do CookBook

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

(1)
1 godz
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  puszek
Fasola biała konserwowa
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
500  ml
Przecier pomidorowy
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
250  ml
Woda
2  łyżek
Oliwa
200  g
Chorizo
200  g
Boczek wędzony
1  łyżeczka
Papryka Słodka
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
trochę
Sól
0.33  łyżeczka
Ziele angielskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
61.4 g
Wartość energetyczna
829.5 kcal
Tłuszcze
50.4 g
Białko
36.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć nazwa dania sugeruje francuskie pochodzenie, w kraju wina i sera jest ono zupełnie nieznane. W naszej wersji do tej klasycznej polskiej potrawy dodaliśmy hiszpańską kiełbasę chorizo, która podkręci jej ostrość. Fasolka po bretońsku według naszego przepisu jest naprawdę pyszna!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    1 min
    Jeżeli korzystasz z suchej fasoli, namocz ją przez całą noc w zimnej wodzie, a następnego dnia ugotuj do miękkości.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
  • Krok 3

    7 min
    Boczek pokrój w dużą kostkę, a kiełbasę chorizo w plasterki.
  • Krok 4

    10 min
    W garnku rozgrzej olej. Do garnka wrzuć boczek i kiełbasę i podsmaż aż będą rumiane.
  • Krok 5

    10 min
    Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula będzie miękka.
  • Krok 6

    6 min
    Dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy, przecier oraz wodę i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 7

    20 min
    Dodaj Maggi oraz pozostałe przyprawy i duś całość aż płyn lekko odparuje, a smaki się przegryzą (ok. 15-20 min).
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj z pieczywem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Fasolka jaś po bretońsku

    Fasolka jaś po bretońsku

    1 godz 1 min Łatwy
  • Fasolka w sosie pomidorowym

    Fasolka w sosie pomidorowym

    9 godz 30 min Łatwy
  • Makaron z kurczakiem i fasolką szparagową

    Makaron z kurczakiem i fasolką szparagową

    17 min Łatwy
  • Fasolka szparagowa inaczej

    Fasolka szparagowa inaczej

    31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu