Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie
Dodaj do CookBook

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  puszek
Fasola biała konserwowa
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
500  ml
Przecier pomidorowy
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
250  ml
Woda
2  łyżek
Oliwa
200  g
Chorizo
200  g
Boczek wędzony
1  łyżeczka
Papryka Słodka
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
trochę
Sól
0.33  łyżeczka
Ziele angielskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
61.4 g
Wartość energetyczna
829.5 kcal
Tłuszcze
50.4 g
Białko
36.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć nazwa dania sugeruje francuskie pochodzenie, w kraju wina i sera jest ono zupełnie nieznane. W naszej wersji do tej klasycznej polskiej potrawy dodaliśmy hiszpańską kiełbasę chorizo, która podkręci jej ostrość. Fasolka po bretońsku według naszego przepisu jest naprawdę pyszna!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    1 min
    Jeżeli korzystasz z suchej fasoli, namocz ją przez całą noc w zimnej wodzie, a następnego dnia ugotuj do miękkości.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
  • Krok 3

    7 min
    Boczek pokrój w dużą kostkę, a kiełbasę chorizo w plasterki.
  • Krok 4

    10 min
    W garnku rozgrzej olej. Do garnka wrzuć boczek i kiełbasę i podsmaż aż będą rumiane.
  • Krok 5

    10 min
    Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula będzie miękka.
  • Krok 6

    6 min
    Dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy, przecier oraz wodę i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 7

    20 min
    Dodaj Maggi oraz pozostałe przyprawy i duś całość aż płyn lekko odparuje, a smaki się przegryzą (ok. 15-20 min).
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj z pieczywem.
Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 1 z 8

Jeżeli korzystasz z suchej fasoli, namocz ją przez całą noc w zimnej wodzie, a następnego dnia ugotuj do miękkości.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 2 z 8

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 3 z 8

Boczek pokrój w dużą kostkę, a kiełbasę chorizo w plasterki.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 4 z 8

W garnku rozgrzej olej. Do garnka wrzuć boczek i kiełbasę i podsmaż aż będą rumiane.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 5 z 8

Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula będzie miękka.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 6 z 8

Dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy, przecier oraz wodę i dokładnie wymieszaj.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 7 z 8

Dodaj Maggi oraz pozostałe przyprawy i duś całość aż płyn lekko odparuje, a smaki się przegryzą (ok. 15-20 min).

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Krok 8 z 8

Podawaj z pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczony ziemniak z fasolką w sosie tikka masala, żółtym serem i chrupiącą skórką „jak z ogniska”

    Pieczony ziemniak z fasolką w sosie tikka masala, żółtym serem i chrupiącą skórką „jak z ogniska”

    1 godz 15 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy
  • Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

    Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

    2 godz 2 min Średni
  • Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i boczkiem

    Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i boczkiem

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu