Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sycąca fasolka z warzywami

0
725 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kubków
Fasola biała
1 
Pomidory
1 puszka
Pomidory z puszki całe
1 
Marchewka
0.5 
Papryka czerwona
0.5 
Papryka żółta
1 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
1 łyżeczka
Majeranek
1 łyżeczka
Zioła prowansalskie
3 plastrów
Szynka wędzona
1 
Liść laurowy
1 kulka
Ziele angielskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
6.05 g
Węglowodany
10.59 g
Wartość energetyczna
119.29 kcal
Tłuszcze
5.81 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

725 min
Krok 1
700 min
Fasolę namoczyć w wodzie całą noc, następnie ugotować ją prawie do miękkości w wodzie z zielem i liściem laurowym. Odcedzić. Cebule i czosnek pokroić dość drobno, podsmażyć na oleju.
Krok 2
10 min
Gdy się zeszklą dodać pokrojoną w kostkę paprykę, a po paru minutach sparzonego i obranego ze skórki i pokrojone w kostkę pomidora.
Krok 3
15 min
Posolić, podsmażyć chwilę, a następnie dolać bulion i pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem. Sos doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem i ziołami. Dodać ugotowaną fasolę, dusić chwilę wszystko razem, aż fasola będzie całkiem miękka.
Sycąca fasolka z warzywami

Krok 1 z 3

Fasolę namoczyć w wodzie całą noc, następnie ugotować ją prawie do miękkości w wodzie z zielem i liściem laurowym. Odcedzić. Cebule i czosnek pokroić dość drobno, podsmażyć na oleju.

Sycąca fasolka z warzywami

Krok 2 z 3

Gdy się zeszklą dodać pokrojoną w kostkę paprykę, a po paru minutach sparzonego i obranego ze skórki i pokrojone w kostkę pomidora.

Sycąca fasolka z warzywami

Krok 3 z 3

Posolić, podsmażyć chwilę, a następnie dolać bulion i pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem. Sos doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem i ziołami. Dodać ugotowaną fasolę, dusić chwilę wszystko razem, aż fasola będzie całkiem miękka.

Sycąca fasolka z warzywami to przepis na tradycyjne i wyborne danie. Przygotuj fasolkę jako główne danie obiadowe. Możesz je podawać zarówno z kromkami chleba, jak i z ugotowanymi w wodzie z solą ziemniakami. Sprawdzi się jako sycące danie na jesień i zimę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika