Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sycąca zupa z soczewicy

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

180 g
Soczewica czerwona
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
1 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
3 
Ziemniaki
1 pęczek
Pietruszka
0.5 łyżeczka
Papryka ostra mielona
0.5 łyżeczka
Majeranek
1 puszka
Pomidory z puszki całe
1 trochę
Pieprz czarny
2 łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
9.63 g
Białko
13.46 g
Wartość energetyczna
305.51 kcal
Węglowodany
43.51 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Soczewicę namocz dzień wcześniej.
Krok 2
15 min
Następnego dnia zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, posiekaj cebulę i czosnek. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę.
Krok 3
10 min
Rozgrzej w garnku dwie łyżki oleju, wrzuć cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę i podsmaż mieszając – uważaj, żeby nic się nie przypaliło.
Krok 4
10 min
Dodaj ostrą paprykę i zalej wodą (ok. 1,5 litra). Dodaj dwie kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Zagotuj.
Krok 5
5 min
Dodaj przepłukaną soczewicę i ziemniaki, gotuj przez ok. 10 minut – do miękkości ziemniaków i soczewicy.
Krok 6
5 min
Kiedy ziemniaki i soczewica będą miękkie, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą (możesz je zblendować albo widelcem podzielić na mniejsze kawałki).
Krok 7
10 min
Zagotuj jeszcze raz i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sycąca zupa z soczewicy

Krok 1 z 7

Soczewicę namocz dzień wcześniej.

Sycąca zupa z soczewicy

Krok 2 z 7

Następnego dnia zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, posiekaj cebulę i czosnek. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę.

Sycąca zupa z soczewicy

Krok 3 z 7

Rozgrzej w garnku dwie łyżki oleju, wrzuć cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę i podsmaż mieszając – uważaj, żeby nic się nie przypaliło.

Sycąca zupa z soczewicy

Krok 4 z 7

Dodaj ostrą paprykę i zalej wodą (ok. 1,5 litra). Dodaj dwie kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Zagotuj.

Sycąca zupa z soczewicy

Krok 5 z 7

Dodaj przepłukaną soczewicę i ziemniaki, gotuj przez ok. 10 minut – do miękkości ziemniaków i soczewicy.

Sycąca zupa z soczewicy

Krok 6 z 7

Kiedy ziemniaki i soczewica będą miękkie, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą (możesz je zblendować albo widelcem podzielić na mniejsze kawałki).

Sycąca zupa z soczewicy

Krok 7 z 7

Zagotuj jeszcze raz i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przepis na sycącą zupę z soczewicy to pomysł na doskonały krem warzywny na obiad – będzie miał aksamitną konsystencję, jeżeli pomidory z puszki zmiksujesz na gładką masę za pomocą blendera. Podstawą naszej zupy z soczewicą jest nie tylko kompozycja świeżych warzyw i aromatycznych przypraw, ale przede wszystkim Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, na bazie którego przyrządza się wywar do kremu z soczewicy. Pychota – nie tylko dla wegetarian!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika