Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Sycąca zupa z soczewicy

Sycąca zupa z soczewicy

(2)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
180  g
Soczewica czerwona
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
3 
Ziemniaki
1  pęczek
Pietruszka
0.5  łyżeczka
Papryka ostra mielona
0.5  łyżeczka
Majeranek
1  puszka
Pomidory z puszki całe
2  kostek
WINIARY Bulion drobiowy z zielem angielskim i liściem laurowym
trochę
Pieprz czarny
2  łyżek
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.4 g
Węglowodany
46.08 g
Tłuszcze
9.64 g
Wartość energetyczna
315.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na sycącą zupę z soczewicy to pomysł na doskonały krem warzywny na obiad – będzie miał aksamitną konsystencję, jeżeli pomidory z puszki zmiksujesz na gładką masę za pomocą blendera. Podstawą naszej zupy z soczewicą jest nie tylko kompozycja świeżych warzyw i aromatycznych przypraw, ale przede wszystkim Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, na bazie którego przyrządza się wywar do kremu z soczewicy. Pychota – nie tylko dla wegetarian!

RecipeFull HTML Comp

Zainspiruj się również

  Jak zrobić chłopski garnek - przepis   Klasyczna sałatka jarzynowa

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Soczewicę namocz dzień wcześniej.
  • Krok 2

    15 min
    Następnego dnia zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, posiekaj cebulę i czosnek. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Rozgrzej w garnku dwie łyżki oleju, wrzuć cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę i podsmaż mieszając – uważaj, żeby nic się nie przypaliło.
  • Krok 4

    10 min
    Dodaj ostrą paprykę i zalej wodą (ok. 1,5 litra). Dodaj dwie kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Zagotuj.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaj przepłukaną soczewicę i ziemniaki, gotuj przez ok. 10 minut – do miękkości ziemniaków i soczewicy.
  • Krok 6

    5 min
    Kiedy ziemniaki i soczewica będą miękkie, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą (możesz je zblendować albo widelcem podzielić na mniejsze kawałki).
  • Krok 7

    10 min
    Zagotuj jeszcze raz i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sycąca zupa z soczewicy

Krok 1 z 7

Soczewicę namocz dzień wcześniej.

Sycąca zupa z soczewicy

Krok 2 z 7

Następnego dnia zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, posiekaj cebulę i czosnek. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę.

Sycąca zupa z soczewicy

Krok 3 z 7

Rozgrzej w garnku dwie łyżki oleju, wrzuć cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę i podsmaż mieszając – uważaj, żeby nic się nie przypaliło.

Sycąca zupa z soczewicy

Krok 4 z 7

Dodaj ostrą paprykę i zalej wodą (ok. 1,5 litra). Dodaj dwie kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Zagotuj.

Sycąca zupa z soczewicy

Krok 5 z 7

Dodaj przepłukaną soczewicę i ziemniaki, gotuj przez ok. 10 minut – do miękkości ziemniaków i soczewicy.

Sycąca zupa z soczewicy

Krok 6 z 7

Kiedy ziemniaki i soczewica będą miękkie, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą (możesz je zblendować albo widelcem podzielić na mniejsze kawałki).

Sycąca zupa z soczewicy

Krok 7 z 7

Zagotuj jeszcze raz i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Warzywa
  • Weekend
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z cukinii

    Zupa krem z cukinii

    50 min Łatwy
  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni
  • Kapuśniak

    Kapuśniak

    1 godz 42 min Łatwy
  • Zupa botwinka

    Zupa botwinka

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu