Sycąca zupa z soczewicy
60min
Łatwy
180 g
Soczewica czerwona
1
Cebula
2 ząbków
Czosnek
1
Marchewka
1
Korzeń pietruszki
3
Ziemniaki
1 pęczek
Pietruszka
0.5 łyżeczka
Papryka ostra mielona
0.5 łyżeczka
Majeranek
1 puszka
Pomidory z puszki całe
1 trochę
Pieprz czarny
2 łyżek
Olej
.
Wartości odżywcze
Białko
13.46 g
Węglowodany
43.51 g
Tłuszcze
9.63 g
Wartość energetyczna
305.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
5 min
Soczewicę namocz dzień wcześniej.
Krok 2
15 min
Następnego dnia zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, posiekaj cebulę i czosnek. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę.
Krok 3
10 min
Rozgrzej w garnku dwie łyżki oleju, wrzuć cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę i podsmaż mieszając – uważaj, żeby nic się nie przypaliło.
Krok 4
10 min
Dodaj ostrą paprykę i zalej wodą (ok. 1,5 litra). Dodaj dwie kostki Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Zagotuj.
Krok 5
5 min
Dodaj przepłukaną soczewicę i ziemniaki, gotuj przez ok. 10 minut – do miękkości ziemniaków i soczewicy.
Krok 6
5 min
Kiedy ziemniaki i soczewica będą miękkie, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą (możesz je zblendować albo widelcem podzielić na mniejsze kawałki).
Krok 7
10 min
Zagotuj jeszcze raz i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przepis na sycącą zupę z soczewicy to pomysł na doskonały krem warzywny na obiad – będzie miał aksamitną konsystencję, jeżeli pomidory z puszki zmiksujesz na gładką masę za pomocą blendera. Podstawą naszej zupy z soczewicą jest nie tylko kompozycja świeżych warzyw i aromatycznych przypraw, ale przede wszystkim Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, na bazie którego przyrządza się wywar do kremu z soczewicy. Pychota – nie tylko dla wegetarian!
Komentarze 0