Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fasolka Jaś po bretońsku

0
61 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40 dag
Fasola Jaś
50 dag
Przecier pomidorowy
39 dag
Pomidory z puszki krojone
4 
Cebula
40 dag
Kiełbasa podwawelska
30 dag
Żeberka wieprzowe
15 dag
Boczek surowy
1 pęczek
Włoszczyzna
2 łyżeczek
Zioła prowansalskie
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
3 kulek
Ziele angielskie całe
3 
Liść laurowy
1 łyżeczka
Słodka papryka
2 szczypt
Papryka ostra mielona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
66.1 g
Białko
40.01 g
Tłuszcze
33.82 g
Wartość energetyczna
756.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
20 min
Do zimnej wody wkładamy żeberka wieprzowe, skórę z boczku oraz włoszczyznę. Gotujemy wywar.
Krok 2
10 min
Miękkie warzywa i skórę wyrzucamy. Z żeberek obieramy mięso. Fasolkę zalewamy przefiltrowaną wodą. Kiełbasę oraz boczek (bez skóry) kroimy w kostkę.
Krok 3
15 min
Część wywaru odlewamy i dodajemy fasolkę. Zamykamy szybkowar i garujemy około 15 minut.
Krok 4
5 min
Jeśli ilość wody będzie zbyt duża, to ponownie odlewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę cebulę oraz kiełbasę i boczek wraz z przecierami pomidorowymi i pomidorami krojonymi.
Krok 5
5 min
Zamykamy i garujemy kolejne 5 minut.
Krok 6
5 min
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso z żeberek oraz przyprawy ziołowe. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
Krok 7
1 min
Fasolka powinna być miękka, ale nie „rozlazła”. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Fasolka Jaś po bretońsku

Krok 1 z 7

Do zimnej wody wkładamy żeberka wieprzowe, skórę z boczku oraz włoszczyznę. Gotujemy wywar.

Fasolka Jaś po bretońsku

Krok 2 z 7

Miękkie warzywa i skórę wyrzucamy. Z żeberek obieramy mięso. Fasolkę zalewamy przefiltrowaną wodą. Kiełbasę oraz boczek (bez skóry) kroimy w kostkę.

Fasolka Jaś po bretońsku

Krok 3 z 7

Część wywaru odlewamy i dodajemy fasolkę. Zamykamy szybkowar i garujemy około 15 minut.

Fasolka Jaś po bretońsku

Krok 4 z 7

Jeśli ilość wody będzie zbyt duża, to ponownie odlewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę cebulę oraz kiełbasę i boczek wraz z przecierami pomidorowymi i pomidorami krojonymi.

Fasolka Jaś po bretońsku

Krok 5 z 7

Zamykamy i garujemy kolejne 5 minut.

Fasolka Jaś po bretońsku

Krok 6 z 7

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso z żeberek oraz przyprawy ziołowe. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.

Fasolka Jaś po bretońsku

Krok 7 z 7

Fasolka powinna być miękka, ale nie „rozlazła”. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Fasolka Jaś po bretońsku gotowana w szybkowarze jest niesamowicie aromatyczna i smaczna. Zobacz, jak przygotować gęstą zupę, która nasyci Cię na długo. Fasolkę po bretońsku podawaj ze świeżym pieczywem, które będzie chrupiącym dodatkiem do lekko ostrej zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika