Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Fasolka jaś po bretońsku
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
40g / 21%
Węglowodany
66.1g / 37%
Tłuszcze
33.8g / 41%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Fasolka jaś po bretońsku

+

Fasolka jaś po bretońsku

Wróć

Fasolka jaś po bretońsku

(1)
1 godz 1 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
40  dag
Fasola Jaś
50  dag
Przecier pomidorowy
39  dag
Pomidory z puszki krojone
4 
Cebula
40  dag
Kiełbasa podwawelska
30  dag
Żeberka wieprzowe
15  dag
Boczek surowy
1  pęczek
Włoszczyzna
2  łyżeczek
Zioła prowansalskie
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
3  kulek
Ziele angielskie całe
3 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  szczypt
Papryka ostra mielona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
40.01 g
Węglowodany
66.1 g
Tłuszcze
33.82 g
Wartość energetyczna
756.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Fasolka Jaś po bretońsku gotowana w szybkowarze jest niesamowicie aromatyczna i smaczna. Zobacz, jak przygotować gęstą zupę, która nasyci Cię na długo. Fasolkę po bretońsku podawaj ze świeżym pieczywem, które będzie chrupiącym dodatkiem do lekko ostrej zupy.

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    20 min
    Do zimnej wody wkładamy żeberka wieprzowe, skórę z boczku oraz włoszczyznę. Gotujemy wywar.
  • Krok 2

    10 min
    Miękkie warzywa i skórę wyrzucamy. Z żeberek obieramy mięso. Fasolkę zalewamy przefiltrowaną wodą. Kiełbasę oraz boczek (bez skóry) kroimy w kostkę.
  • Krok 3

    15 min
    Część wywaru odlewamy i dodajemy fasolkę. Zamykamy szybkowar i garujemy około 15 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Jeśli ilość wody będzie zbyt duża, to ponownie odlewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę cebulę oraz kiełbasę i boczek wraz z przecierami pomidorowymi i pomidorami krojonymi.
  • Krok 5

    5 min
    Zamykamy i garujemy kolejne 5 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso z żeberek oraz przyprawy ziołowe. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
  • Krok 7

    1 min
    Fasolka powinna być miękka, ale nie „rozlazła”. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Fasolka jaś po bretońsku

Krok 1 z 7

Do zimnej wody wkładamy żeberka wieprzowe, skórę z boczku oraz włoszczyznę. Gotujemy wywar.

Fasolka jaś po bretońsku

Krok 2 z 7

Miękkie warzywa i skórę wyrzucamy. Z żeberek obieramy mięso. Fasolkę zalewamy przefiltrowaną wodą. Kiełbasę oraz boczek (bez skóry) kroimy w kostkę.

Fasolka jaś po bretońsku

Krok 3 z 7

Część wywaru odlewamy i dodajemy fasolkę. Zamykamy szybkowar i garujemy około 15 minut.

Fasolka jaś po bretońsku

Krok 4 z 7

Jeśli ilość wody będzie zbyt duża, to ponownie odlewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę cebulę oraz kiełbasę i boczek wraz z przecierami pomidorowymi i pomidorami krojonymi.

Fasolka jaś po bretońsku

Krok 5 z 7

Zamykamy i garujemy kolejne 5 minut.

Fasolka jaś po bretońsku

Krok 6 z 7

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso z żeberek oraz przyprawy ziołowe. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.

Fasolka jaś po bretońsku

Krok 7 z 7

Fasolka powinna być miękka, ale nie „rozlazła”. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

    Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

    1 godz 14 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni
  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    1 godz 24 min Średni
  • Zupa fasolowa na żeberkach

    Zupa fasolowa na żeberkach

    14 godz 32 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu