Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Fasolka szparagowa z boczniakami
90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
5.5g / 14%
Węglowodany
18.6g / 49%
Tłuszcze
6g / 37%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Fasolka szparagowa z boczniakami

+

Fasolka szparagowa z boczniakami

Wróć

Fasolka szparagowa z boczniakami

(0)
20min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Zielona fasolka szparagowa (świeża lub mrożona)
100  g
Boczniaki
0.75  łyżka
Sos sojowy
0.75  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
0.33  łyżeczka
Papryka słodka mielona
trochę
Oliwa do smażenia
2  łyżek
Masło
1.5  ząbków
Czosnek
0.75  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Czerstwe pieczywo
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.53 g
Węglowodany
18.55 g
Tłuszcze
6.03 g
Wartość energetyczna
141.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Fasolka szparagowa z boczniakami to smaczny pomysł na tani obiad bez mięsa. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, do tego nieco ponad kwadrans wolnego czasu i gotowe. Nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni, żeby ugotować coś dobrego dla siebie i bliskich. Ta fasolka dobrze sprawdzi się jako szybki, prosty obiad nie tylko dla wegetarian albo przekąska na ciepło. To danie możesz też spakować do lunchboxa i wziąć ze sobą do pracy albo na wycieczkę. Zaletą tego przepisu jest to, że możesz do niego wracać o każdej porze roku. W sezonie sięgnij po świeżą fasolkę szparagową, a zimą – dodaj mrożoną. Nie masz pod ręką boczniaków? Zastąp je pieczarkami lub innymi grzybami. Masz w lodówce też inne warzywa, np. szparagi, cebulkę albo pomidory? Dodaj je do tego dania. W ten sposób urozmaicisz jego smak, a nic się nie zmarnuje. Jeśli Twoi bliscy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, z łatwością przygotujesz dla nich wersję mięsną, dodając np. pierś z kurczaka albo schab z poprzedniego obiadu. Będzie smacznie, szybko i bez marnowania.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    8 min
    Fasolkę oczyść i zblanszuj, jeśli korzystasz ze świeżej. Czosnek posiekaj. Boczniaki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć boczniaki i smaż, aż się zarumienią, mieszając od czasu do czasu. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki, jeśli to konieczne.
  • Krok 2

    7 min
    Do boczniaków dodaj sos sojowy, bulion WINIARY oraz paprykę i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj fasolkę i smaż całość jeszcze ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Krok 3

    2 min
    Pieczywo zetrzyj na grubej tarce albo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie pieczywo. Czosnek posiekaj i dodaj do grzanek. Natkę pietruszki posiekaj.
  • Krok 4

    2 min
    Kiedy pieczywo zrobi się rumianie i złociste, dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i zestaw z kuchenki. Opcjonalnie - zmiksuj grzanki blenderem na drobną posypkę.
  • Krok 5

    1 min
    Fasolkę podawaj posypaną chrupiącą posypką.
Fasolka szparagowa z boczniakami

Krok 1 z 5

Fasolkę oczyść i zblanszuj, jeśli korzystasz ze świeżej. Czosnek posiekaj. Boczniaki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć boczniaki i smaż, aż się zarumienią, mieszając od czasu do czasu. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki, jeśli to konieczne.

Fasolka szparagowa z boczniakami

Krok 2 z 5

Do boczniaków dodaj sos sojowy, bulion WINIARY oraz paprykę i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj fasolkę i smaż całość jeszcze ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Fasolka szparagowa z boczniakami

Krok 3 z 5

Pieczywo zetrzyj na grubej tarce albo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie pieczywo. Czosnek posiekaj i dodaj do grzanek. Natkę pietruszki posiekaj.

Fasolka szparagowa z boczniakami

Krok 4 z 5

Kiedy pieczywo zrobi się rumianie i złociste, dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i zestaw z kuchenki. Opcjonalnie - zmiksuj grzanki blenderem na drobną posypkę.

Fasolka szparagowa z boczniakami

Krok 5 z 5

Fasolkę podawaj posypaną chrupiącą posypką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz czerwony z tłuczonymi, smażonymi ziemniakami

    Barszcz czerwony z tłuczonymi, smażonymi ziemniakami

    19 min Łatwy
  • Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

    Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

    1 godz 31 min Łatwy
  • Fasolka szparagowa z pomidorami i cebulą

    Fasolka szparagowa z pomidorami i cebulą

    30 min Łatwy
  • Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

    Młynci z mąki gryczanej z grzybami i ogórkami

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu