Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Fasolka szparagowa z boczniakami
Dodaj do CookBook

Fasolka szparagowa z boczniakami

(0)
20 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Zielona fasolka szparagowa (świeża lub mrożona)
100  g
Boczniaki
1  łyżka
Sos sojowy
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
0.33  łyżeczka
Papryka słodka mielona
trochę
Oliwa do smażenia
2  łyżek
Masło
1.5  ząbków
Czosnek
0.75  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Czerstwe pieczywo
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.6 g
Wartość energetyczna
143.3 kcal
Tłuszcze
6.1 g
Białko
5.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Fasolka szparagowa z boczniakami to smaczny pomysł na tani obiad bez mięsa. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, do tego nieco ponad kwadrans wolnego czasu i gotowe. Nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni, żeby ugotować coś dobrego dla siebie i bliskich. Ta fasolka dobrze sprawdzi się jako szybki, prosty obiad nie tylko dla wegetarian albo przekąska na ciepło. To danie możesz też spakować do lunchboxa i wziąć ze sobą do pracy albo na wycieczkę. Zaletą tego przepisu jest to, że możesz do niego wracać o każdej porze roku. W sezonie sięgnij po świeżą fasolkę szparagową, a zimą – dodaj mrożoną. Nie masz pod ręką boczniaków? Zastąp je pieczarkami lub innymi grzybami. Masz w lodówce też inne warzywa, np. szparagi, cebulkę albo pomidory? Dodaj je do tego dania. W ten sposób urozmaicisz jego smak, a nic się nie zmarnuje. Jeśli Twoi bliscy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, z łatwością przygotujesz dla nich wersję mięsną, dodając np. pierś z kurczaka albo schab z poprzedniego obiadu. Będzie smacznie, szybko i bez marnowania.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    8 min
    Fasolkę oczyść i zblanszuj, jeśli korzystasz ze świeżej. Czosnek posiekaj. Boczniaki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć boczniaki i smaż, aż się zarumienią, mieszając od czasu do czasu. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki, jeśli to konieczne.
  • Krok 2

    7 min
    Do boczniaków dodaj sos sojowy, bulion WINIARY oraz paprykę i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj fasolkę i smaż całość jeszcze ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Krok 3

    2 min
    Pieczywo zetrzyj na grubej tarce albo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie pieczywo. Czosnek posiekaj i dodaj do grzanek. Natkę pietruszki posiekaj.
  • Krok 4

    2 min
    Kiedy pieczywo zrobi się rumianie i złociste, dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i zestaw z kuchenki. Opcjonalnie - zmiksuj grzanki blenderem na drobną posypkę.
  • Krok 5

    1 min
    Fasolkę podawaj posypaną chrupiącą posypką.
Fasolka szparagowa z boczniakami

Krok 1 z 5

Fasolkę oczyść i zblanszuj, jeśli korzystasz ze świeżej. Czosnek posiekaj. Boczniaki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć boczniaki i smaż, aż się zarumienią, mieszając od czasu do czasu. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki, jeśli to konieczne.

Fasolka szparagowa z boczniakami

Krok 2 z 5

Do boczniaków dodaj sos sojowy, bulion WINIARY oraz paprykę i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj fasolkę i smaż całość jeszcze ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Fasolka szparagowa z boczniakami

Krok 3 z 5

Pieczywo zetrzyj na grubej tarce albo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie pieczywo. Czosnek posiekaj i dodaj do grzanek. Natkę pietruszki posiekaj.

Fasolka szparagowa z boczniakami

Krok 4 z 5

Kiedy pieczywo zrobi się rumianie i złociste, dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i zestaw z kuchenki. Opcjonalnie - zmiksuj grzanki blenderem na drobną posypkę.

Fasolka szparagowa z boczniakami

Krok 5 z 5

Fasolkę podawaj posypaną chrupiącą posypką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Sos
  • Stir-fry
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczony ziemniak z fasolką w sosie tikka masala, żółtym serem i chrupiącą skórką „jak z ogniska”

    Pieczony ziemniak z fasolką w sosie tikka masala, żółtym serem i chrupiącą skórką „jak z ogniska”

    1 godz 15 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy
  • Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

    Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku

    2 godz 2 min Średni
  • Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i boczkiem

    Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i boczkiem

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu