Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Fasolka szparagowa smażona

Fasolka szparagowa smażona

(5)
38min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest sławek1

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Fasolka szparagowa zielona
100  g
Bułka tarta
50  ml
Olej
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz biały
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.47 g
Węglowodany
46.76 g
Tłuszcze
23 g
Wartość energetyczna
422.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon na fasolkę szparagową wypada w lecie, wtedy najlepiej skorzystać z przepisu i wykonać soczystą fasolkę szparagową smażoną na gorącym tłuszczu z dodatkiem tartej bułki. Jeśli jednak masz na nią ochotę poza letnim sezonem, możesz sięgnąć po fasolkę mrożoną, należy ją tylko wcześniej rozmrozić. Sprawdź nasz przepis na fasolkę szparagową smażoną i wykorzystaj go, kiedy tylko masz ochotę!

Ugotuj fasolę w osolonej wodzie. Możesz wykorzystać zarówno żółtą, jak i zieloną fasolkę szparagową. Gdy zmięknie, odcedź ją. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż na niego ugotowaną fasolkę. Nie nalewaj zbyt dużo oleju, bo później będzie trudno usunąć jego nadmiar i danie będzie zbyt tłuste. Smaż przez mniej więcej 5 minut. Posyp fasolkę bułką tartą, dopraw solą i mielonym białym pieprzem. Smaż przez 15-20 minut na małym ogniu, do momentu, w którym bułka tarta będzie zarumieniona – uważaj jednak, by jej nie przypalić. Jeśli bułka będzie zbyt sucha, dodaj więcej oleju. Możesz też zamiast niego dodać masło.

Mniej więcej po kwadransie smażona fasolka szparagowa będzie gotowa do podania. Jest wspaniałym dodatkiem do sadzonego jajka na gorących ziemniaczkach, jeśli natomiast chcesz ją zjeść na kolację, możesz serwować ją bez dodatków.

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    10 min
    Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie.
  • Krok 2

    3 min
    Odcedzamy i wkładamy na patelnię na gaz i wlewamy olej.
  • Krok 3

    5 min
    Jak już będzie gorący, wtedy kładziemy fasolkę i podsmażamy około 5 minut.
  • Krok 4

    20 min
    Teraz posypujemy fasolkę bułką tartą i podsmażamy jakieś 15 -20 minut.
Fasolka szparagowa smażona

Krok 1 z 4

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie.

Fasolka szparagowa smażona

Krok 2 z 4

Odcedzamy i wkładamy na patelnię na gaz i wlewamy olej.

Fasolka szparagowa smażona

Krok 3 z 4

Jak już będzie gorący, wtedy kładziemy fasolkę i podsmażamy około 5 minut.

Fasolka szparagowa smażona

Krok 4 z 4

Teraz posypujemy fasolkę bułką tartą i podsmażamy jakieś 15 -20 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Marek

Super przepis doskonały jako dodatek do dań obiadowych oraz jako przekąska

Winiary
Expert

Marku, to prawda - lubimy ją nawet bez dodatków :) Polecamy taką fasolkę w bułce tartej zwłaszcza do kotletów mielonych oraz dań z filetem z kurczaka lub indyka.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Entrant
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

    Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

    35 min Łatwy
  • Fasolka szparagowa inaczej

    Fasolka szparagowa inaczej

    31 min Łatwy
  • Warzywa z patelni z masłem i bułką tartą

    Warzywa z patelni z masłem i bułką tartą

    45 min Łatwy
  • Fasolka jaś po bretońsku

    Fasolka jaś po bretońsku

    1 godz 1 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu