Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezon na fasolkę szparagową wypada w lecie, wtedy najlepiej skorzystać z przepisu i wykonać soczystą fasolkę szparagową smażoną na gorącym tłuszczu z dodatkiem tartej bułki. Jeśli jednak masz na nią ochotę poza letnim sezonem, możesz sięgnąć po fasolkę mrożoną, należy ją tylko wcześniej rozmrozić. Sprawdź nasz przepis na fasolkę szparagową smażoną i wykorzystaj go, kiedy tylko masz ochotę!
Ugotuj fasolę w osolonej wodzie. Możesz wykorzystać zarówno żółtą, jak i zieloną fasolkę szparagową. Gdy zmięknie, odcedź ją. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż na niego ugotowaną fasolkę. Nie nalewaj zbyt dużo oleju, bo później będzie trudno usunąć jego nadmiar i danie będzie zbyt tłuste. Smaż przez mniej więcej 5 minut. Posyp fasolkę bułką tartą, dopraw solą i mielonym białym pieprzem. Smaż przez 15-20 minut na małym ogniu, do momentu, w którym bułka tarta będzie zarumieniona – uważaj jednak, by jej nie przypalić. Jeśli bułka będzie zbyt sucha, dodaj więcej oleju. Możesz też zamiast niego dodać masło.
Mniej więcej po kwadransie smażona fasolka szparagowa będzie gotowa do podania. Jest wspaniałym dodatkiem do sadzonego jajka na gorących ziemniaczkach, jeśli natomiast chcesz ją zjeść na kolację, możesz serwować ją bez dodatków.
Przygotowanie
38 min
Krok 1
10 min
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 2
3 min
Odcedzamy i wkładamy na patelnię na gaz i wlewamy olej.
Krok 3
5 min
Jak już będzie gorący, wtedy kładziemy fasolkę i podsmażamy około 5 minut.
Krok 4
20 min
Teraz posypujemy fasolkę bułką tartą i podsmażamy jakieś 15 -20 minut.
Krok 1
z
4
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 2
z
4
Odcedzamy i wkładamy na patelnię na gaz i wlewamy olej.
Krok 3
z
4
Jak już będzie gorący, wtedy kładziemy fasolkę i podsmażamy około 5 minut.
Krok 4
z
4
Teraz posypujemy fasolkę bułką tartą i podsmażamy jakieś 15 -20 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
M
Marek
Super przepis doskonały jako dodatek do dań obiadowych oraz jako przekąska
Winiary
Expert
Marku, to prawda - lubimy ją nawet bez dodatków :) Polecamy taką fasolkę w bułce tartej zwłaszcza do kotletów mielonych oraz dań z filetem z kurczaka lub indyka.
Komentarze 1