Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fasolka szparagowa smażona

(5)
38min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest sławek1
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Fasolka szparagowa zielona
100  g
Bułka tarta
50  ml
Olej
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz biały

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.52 g
Węglowodany
47.13 g
Tłuszcze
23 g
Wartość energetyczna
423.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
10 min
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 2
3 min
Odcedzamy i wkładamy na patelnię na gaz i wlewamy olej.
Krok 3
5 min
Jak już będzie gorący, wtedy kładziemy fasolkę i podsmażamy około 5 minut.
Krok 4
20 min
Teraz posypujemy fasolkę bułką tartą i podsmażamy jakieś 15 -20 minut.
Fasolka szparagowa smażona

Krok 1 z 4

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie.

Fasolka szparagowa smażona

Krok 2 z 4

Odcedzamy i wkładamy na patelnię na gaz i wlewamy olej.

Fasolka szparagowa smażona

Krok 3 z 4

Jak już będzie gorący, wtedy kładziemy fasolkę i podsmażamy około 5 minut.

Fasolka szparagowa smażona

Krok 4 z 4

Teraz posypujemy fasolkę bułką tartą i podsmażamy jakieś 15 -20 minut.

Sezon na fasolkę szparagową wypada w lecie, wtedy najlepiej skorzystać z przepisu i wykonać soczystą fasolkę szparagową smażoną na gorącym tłuszczu z dodatkiem tartej bułki. Jeśli jednak masz na nią ochotę poza letnim sezonem, możesz sięgnąć po fasolkę mrożoną, należy ją tylko wcześniej rozmrozić. Sprawdź nasz przepis na fasolkę szparagową smażoną i wykorzystaj go, kiedy tylko masz ochotę!

Ugotuj fasolę w osolonej wodzie. Możesz wykorzystać zarówno żółtą, jak i zieloną fasolkę szparagową. Gdy zmięknie, odcedź ją. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż na niego ugotowaną fasolkę. Nie nalewaj zbyt dużo oleju, bo później będzie trudno usunąć jego nadmiar i danie będzie zbyt tłuste. Smaż przez mniej więcej 5 minut. Posyp fasolkę bułką tartą, dopraw solą i mielonym białym pieprzem. Smaż przez 15-20 minut na małym ogniu, do momentu, w którym bułka tarta będzie zarumieniona – uważaj jednak, by jej nie przypalić. Jeśli bułka będzie zbyt sucha, dodaj więcej oleju. Możesz też zamiast niego dodać masło.

Mniej więcej po kwadransie smażona fasolka szparagowa będzie gotowa do podania. Jest wspaniałym dodatkiem do sadzonego jajka na gorących ziemniaczkach, jeśli natomiast chcesz ją zjeść na kolację, możesz serwować ją bez dodatków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

4.6 z 5
4.6
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
44
00
11
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 08/08/2021 - 13:05 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 08/08/2021 - 13:05 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 08/08/2021 - 13:05 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 07/19/2021 - 13:48 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 3 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 07/15/2021 - 15:37 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha