Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gęsta i pożywna zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku to pyszny pomysł na rozgrzewający, jednodaniowy obiad. W sezonie jesiennym koniecznie przygotuj ją ze świeżej fasoli Jaś, której nie trzeba namaczać przed gotowaniem. Zupa ze świeżej fasoli a’la fasolka po bretońsku świetnie smakuje ze świeżą pszenną bułką, ale warto też poeksperymentować i zaserwować ją z chrupiącymi grzankami. Dzięki dodatkowi dobrej kiełbasy, zupa ze świeżej fasoli jest nie tylko pyszna i aromatyczna, ale także niezwykle sycąca!
Przygotowanie
122 min
Krok 1
60 min
Fasolkę przekładamy do garnka, uzupełniamy wodą do pojemności 1l, gotujemy godzinę. W połowie czasu gotowania dodajemy kostki bulionowe i liść laurowy.
Krok 2
8 min
Cebulę kroimy w piórka, podduszamy na maśle.
Krok 3
15 min
Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dusimy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
3 min
Dodajemy do kiełbaski przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i szczyptę tymianku, smażymy pół minuty.
Krok 5
20 min
Podsmażoną kiełbaskę dodajemy do garnka z fasolką, dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy łyżkę suszonego majeranku.
Krok 6
3 min
Doprawiamy czarnym pieprzem.
Krok 7
10 min
Rozrabiamy mąkę ze śmietanką, dolewamy do gotującej się zupy, gotujemy chwilę, mieszając. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, rozrabiamy jeszcze nieco mąki w zimnej wodzie, dolewamy do zupy i ponownie gotujemy chwilę.
Krok 8
3 min
Podaną na talerzach zupę ze świeżej fasoli posypujemy zieleniną i podajemy z ulubionym pieczywem.
Krok 1
z
8
Fasolkę przekładamy do garnka, uzupełniamy wodą do pojemności 1l, gotujemy godzinę. W połowie czasu gotowania dodajemy kostki bulionowe i liść laurowy.
Krok 2
z
8
Cebulę kroimy w piórka, podduszamy na maśle.
Krok 3
z
8
Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dusimy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
z
8
Dodajemy do kiełbaski przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i szczyptę tymianku, smażymy pół minuty.
Krok 5
z
8
Podsmażoną kiełbaskę dodajemy do garnka z fasolką, dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy łyżkę suszonego majeranku.
Krok 6
z
8
Doprawiamy czarnym pieprzem.
Krok 7
z
8
Rozrabiamy mąkę ze śmietanką, dolewamy do gotującej się zupy, gotujemy chwilę, mieszając. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, rozrabiamy jeszcze nieco mąki w zimnej wodzie, dolewamy do zupy i ponownie gotujemy chwilę.
Krok 8
z
8
Podaną na talerzach zupę ze świeżej fasoli posypujemy zieleniną i podajemy z ulubionym pieczywem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0