Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
9 pomysłów na wigilijną rybę | Porady i inspiracje WINIARY

9 pomysłów na wigilijną rybę

Wigilia stanowi jeden z najbardziej wyjątkowych dni w roku, a owej wyjątkowości dodają między innymi zwyczaje związane ze świątecznymi potrawami. Na wigilijnym stole, wśród dwunastu tradycyjnych dań, nie może zabraknąć ryb podawanych na różne sposoby. Mimo że pierwszym skojarzeniem na myśl o wigilijnej rybie jest zwykle karp, nie trzeba ograniczać się tylko do tego gatunku – równie dobrze sprawdzą się między innymi śledzie lub pstrąg. Oto pomysły na wigilijną rybę!

1. Karp w galarecie dla miłośników tradycyjnych smaków

Karp w galarecie to jedna z najbardziej klasycznych propozycji na wigilijny stół. Trudno się jednak dziwić popularności tego dania – połączenie ryby, warzyw i delikatnej galaretki zapewnia doskonały smak potrawy, a ponadto, jest ona stosunkowo prosta w przygotowaniu. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

2. Aromatyczny karp zapiekany z grzybami

Grzyby to również jedno z popularnych skojarzeń, jakie przychodzi nam na myśl w związku z wigilijnym menu, a te suszone wykorzystuje się w wielu świątecznych potrawach. Karp zapiekany z grzybami to aromatyczna kompozycja, która idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Rybę warto podać z grzybowym sosem, który dodatkowo podkreśli wyjątkowy smak. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

3. Karp zapiekany z pieczarkami polany sosem grzybowym

Karp doskonale komponuje się nie tylko z własnoręcznie zebranymi i suszonymi grzybami, ale również z pieczarkami – takie połączenie z pewnością podbije niejedno serce. Podobnie jak w przypadku poprzedniej propozycji, najlepszym dopełnieniem całości jest aromatyczny, grzybowy sos. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

4. Śledzie z warzywami w pomidorowym sosie

Ryba i warzywa to połączenie idealne na wigilijny stół, a wyjątku nie stanowi śledź. Kompozycja skąpana w gęstym, pomidorowym sosie to uczta nie tylko dla kubków smakowych, ale również oczu – potrawa ta wyjątkowo dobrze prezentuje się na wigilijnym stole. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

5. Śledzie w śmietanie z ogórkiem – połączenie idealne

Jedną z bardziej klasycznych propozycji są niewątpliwie śledzie w śmietanie, a wartą szczególnej uwagi jest ich wersja wzbogacona o ogórka. Co ważne, jest to danie równie proste w przygotowaniu, jak pyszne, z pewnością przypadnie do gustu domownikom. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

6. Aromatyczne i pyszne śledzie w sosie koperkowym

W natłoku świątecznych przygotowań warto zwrócić uwagę na dania łatwe do przyrządzenia, a jednocześnie niezwykle smaczne, takie jak na przykład śledzie. W kilka chwil można stworzyć z ich udziałem apetyczne dania, łącząc ich smak np. z aromatycznym sosem koperkowym. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

7. Śledzie korzenne dla fanów wyrazistych smaków

Ryba i korzenne przyprawy? Tak! Wyjątkowy aromat śledzi korzennych zapewniają między innymi goździki, cynamon i skórka pomarańczy, dzięki czemu idealnie wpisują się one w wigilijne menu. Warto jednak podkreślić, że ich przygotowaniem dobrze jest zająć się kilka dni przed Świętami – wtedy będą smakować najlepiej. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

8. Pieczony pstrąg z dodatkiem aromatycznej kolendry

Pstrąg stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego, wigilijnego karpia. Sekret wyjątkowego smaku tej propozycji tkwi w pieczeniu pstrąga w soli, a także z dodatkiem cytryny i aromatycznej kolendry. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

9. Zupa rybna – niecodzienny przepis na wigilijny stół

Warto zwrócić uwagę, że na świątecznym stole ryba może pojawić się również w postaci zupy rybnej. Wbrew pozorom danie to nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, a może bardzo pozytywnie zaskoczyć uczestników wigilijnej wieczerzy, zastępując np. zupę grzybową czy barszcz. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Ryba na wigilijnym stole cieszy się ogromna popularnością. W dużej mierze zawdzięcza ją nie tylko postnemu charakterowi tego dnia, ale także ogromnemu potencjałowi kulinarnemu! Warto wykorzystać ją na wiele sposobów, zaskakując tym samym zgromadzonych przy stole domowników!

Polecane artykuły

Co zrobić, by ryba po grecku się nie rozpadała?
Co zrobić, by ryba po grecku się nie rozpadała?
Przyprawy wigilijne. Popraw smak swoich potraw wigilijnych!
Przyprawy wigilijne. Popraw smak swoich potraw wigilijnych!
Jak suszyć i przechowywać grzyby na zimę? Suszenie tradycyjne i w piekarniku
Jak suszyć i przechowywać grzyby na zimę? Suszenie tradycyjne i w piekarniku
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu