Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Śledź korzenny

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Filet śledziowy
1 łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1 łyżeczka
Miód
1 łyżeczka
Sok z cytryny
1 
Cebula
1 trochę
Skórka z pomarańczy
190 ml
Olej rzepakowy
1 łyżeczka
Cynamon
5 
Goździki
5 kulek
Ziele angielskie całe
0.5 łyżeczka
Kardamon
1 g
Ziarna anyżu

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
42.14 g
Białko
33.36 g
Węglowodany
3.56 g
Wartość energetyczna
529.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
5 min
Wszystkie przyprawy, oprócz cynamonu praż chwilę na suchej patelni aż uwolnią olejki eteryczne - uważaj aby się nie przypaliły.
Krok 2
5 min
Następnie utrzyj je w moździerzu i dodaj cynamon.
Krok 3
10 min
Śledzie pokrój ukośnie na części, wymieszaj z miodem, przyprawą w płynie, sokiem z cytryny.
Krok 4
10 min
Cebulę pokrój w półplasterki, dodaj do śledzi razem z cienko pokrojoną skórką z pomarańczy oraz przyprawami i olejem.
Krok 5
5 min
Całość wymieszaj, żeby śledzie pokryły się przyprawami. Odstaw do lodówki na 1-2 dni, by smaki się połączyły.
Śledź korzenny

Krok 1 z 5

Wszystkie przyprawy, oprócz cynamonu praż chwilę na suchej patelni aż uwolnią olejki eteryczne - uważaj aby się nie przypaliły.

Śledź korzenny

Krok 2 z 5

Następnie utrzyj je w moździerzu i dodaj cynamon.

Śledź korzenny

Krok 3 z 5

Śledzie pokrój ukośnie na części, wymieszaj z miodem, przyprawą w płynie, sokiem z cytryny.

Śledź korzenny

Krok 4 z 5

Cebulę pokrój w półplasterki, dodaj do śledzi razem z cienko pokrojoną skórką z pomarańczy oraz przyprawami i olejem.

Śledź korzenny

Krok 5 z 5

Całość wymieszaj, żeby śledzie pokryły się przyprawami. Odstaw do lodówki na 1-2 dni, by smaki się połączyły.

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć śledzi, a najlepiej gdy są to śledzie korzenne - te tradycyjne, intensywnie pachnące goździkami, cynamonem i skórką pomarańczy. Korzenne śledzie zyskają idealny smak, gdy dodasz do nich także miód, nasiona kardamonu i PRZYPRAWĘ W PŁYNIE MAGGI. Śledzie korzenne przyrządź 1-2 dni przed kolacją wigilijną – właśnie wtedy będą smakować najlepiej i najpełniej.
Sprawdź inne pomysły na wigilijnego śledzia, na przykład w przepisie na śledzia marynowanego z żurawiną i imbirem >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika