Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Śledź korzenny

Śledź korzenny

(5)
35min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Filet śledziowy
1  łyżka
Przyprawa do zup, sosów, sałatek WINIARY
1  łyżeczka
Miód
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1 
Cebula
trochę
Skórka z pomarańczy
190  ml
Olej rzepakowy
1  łyżeczka
Cynamon
5 
Goździki
5  kulek
Ziele angielskie całe
0.5  łyżeczka
Kardamon
1  g
Ziarna anyżu
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.36 g
Węglowodany
3.56 g
Tłuszcze
42.14 g
Wartość energetyczna
529.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć śledzi, a najlepiej gdy są to śledzie korzenne - te tradycyjne, intensywnie pachnące goździkami, cynamonem i skórką pomarańczy. Korzenne śledzie zyskają idealny smak, gdy dodasz do nich także miód, nasiona kardamonu i Przyprawę do zup, sosów, sałatek WINIARY. Śledzie korzenne przyrządź 1-2 dni przed kolacją wigilijną – właśnie wtedy będą smakować najlepiej i najpełniej.
Sprawdź inne pomysły na wigilijnego śledzia, na przykład w przepisie na śledzia marynowanego z żurawiną i imbirem >>

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Wszystkie przyprawy, oprócz cynamonu, upraż na suchej patelni. Uważaj, aby się nie przypaliły.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie utrzyj je w moździerzu i dodaj cynamon.
  • Krok 3

    10 min
    Śledzie krój pod skosem na kawałki. Dodaj do nich Przyprawę WINIARY, miód i sok z cytryny, a następnie wymieszaj.
  • Krok 4

    10 min
    Cebulę pokrój w półplasterki, dodaj do śledzi razem z cienko pokrojoną skórką z pomarańczy oraz przyprawami i olejem.
  • Krok 5

    5 min
    Całość wymieszaj, żeby śledzie pokryły się przyprawami. Odstaw do lodówki na 1-2 dni, by smaki się połączyły.
Śledź korzenny

Krok 1 z 5

Wszystkie przyprawy, oprócz cynamonu, upraż na suchej patelni. Uważaj, aby się nie przypaliły.

Śledź korzenny

Krok 2 z 5

Następnie utrzyj je w moździerzu i dodaj cynamon.

Śledź korzenny

Krok 3 z 5

Śledzie krój pod skosem na kawałki. Dodaj do nich Przyprawę WINIARY, miód i sok z cytryny, a następnie wymieszaj.

Śledź korzenny

Krok 4 z 5

Cebulę pokrój w półplasterki, dodaj do śledzi razem z cienko pokrojoną skórką z pomarańczy oraz przyprawami i olejem.

Śledź korzenny

Krok 5 z 5

Całość wymieszaj, żeby śledzie pokryły się przyprawami. Odstaw do lodówki na 1-2 dni, by smaki się połączyły.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Marian

za to dostaliiśmy piątke plus

Winiary
Expert

Następnym razem będzie szóstka! :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Na zimno
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledzie w occie

    Śledzie w occie

    49 godz 45 min Łatwy
  • Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku

    4 godz Łatwy
  • Śledź w śmietanie z ogórkiem

    Śledź w śmietanie z ogórkiem

    1 godz 25 min Łatwy
  • Śledzie w sosie musztardowym

    Śledzie w sosie musztardowym

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu