Śledź korzenny

(4)
35min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Filet śledziowy
1  łyżeczka
Miód
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1 
Cebula
trochę
Skórka z pomarańczy
190  ml
Olej rzepakowy
1  łyżeczka
Cynamon
5 
Goździki
5  kulek
Ziele angielskie całe
0.5  łyżeczka
Kardamon
1  g
Ziarna anyżu

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
33.36 g
Węglowodany
3.56 g
Tłuszcze
42.14 g
Wartość energetyczna
529.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć śledzi, a najlepiej gdy są to śledzie korzenne - te tradycyjne, intensywnie pachnące goździkami, cynamonem i skórką pomarańczy. Korzenne śledzie zyskają idealny smak, gdy dodasz do nich także miód, nasiona kardamonu i Przyprawę do zup, sosów, sałatek WINIARY. Śledzie korzenne przyrządź 1-2 dni przed kolacją wigilijną – właśnie wtedy będą smakować najlepiej i najpełniej.
Sprawdź inne pomysły na wigilijnego śledzia, na przykład w przepisie na śledzia marynowanego z żurawiną i imbirem >>
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
5 min
Wszystkie przyprawy, oprócz cynamonu, upraż na suchej patelni. Uważaj, aby się nie przypaliły.
Krok 2
5 min
Następnie utrzyj je w moździerzu i dodaj cynamon.
Krok 3
10 min
Śledzie krój pod skosem na kawałki. Dodaj do nich Przyprawę WINIARY, miód i sok z cytryny, a następnie wymieszaj.
Krok 4
10 min
Cebulę pokrój w półplasterki, dodaj do śledzi razem z cienko pokrojoną skórką z pomarańczy oraz przyprawami i olejem.
Krok 5
5 min
Całość wymieszaj, żeby śledzie pokryły się przyprawami. Odstaw do lodówki na 1-2 dni, by smaki się połączyły.
Śledź korzenny

Krok 1 z 5

Wszystkie przyprawy, oprócz cynamonu, upraż na suchej patelni. Uważaj, aby się nie przypaliły.

Śledź korzenny

Krok 2 z 5

Następnie utrzyj je w moździerzu i dodaj cynamon.

Śledź korzenny

Krok 3 z 5

Śledzie krój pod skosem na kawałki. Dodaj do nich Przyprawę WINIARY, miód i sok z cytryny, a następnie wymieszaj.

Śledź korzenny

Krok 4 z 5

Cebulę pokrój w półplasterki, dodaj do śledzi razem z cienko pokrojoną skórką z pomarańczy oraz przyprawami i olejem.

Śledź korzenny

Krok 5 z 5

Całość wymieszaj, żeby śledzie pokryły się przyprawami. Odstaw do lodówki na 1-2 dni, by smaki się połączyły.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
M Marian
.

za to dostaliiśmy piątke plus

Winiary
.
Expert

Następnym razem będzie szóstka! :-)

Pokaż więcej komentarzy