Śledź marynowany z żurawiną i imbirem
1590min
Łatwy
2 łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
4 łyżek
500 g
Śledź
50 ml
Olej
3
Cebula Biała
2
Liść laurowy
2 łyżek
Cukier
3 kulek
Ziele angielskie całe
4 łyżek
Ocet winny
1 szczypta
Kurkuma
1
Imbir
100 g
Żurawina suszona
.
Wartości odżywcze
Białko
6.52 g
Węglowodany
11.47 g
Tłuszcze
6.24 g
Wartość energetyczna
126.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
1590 min
Krok 1
125 min
Śledzia wymocz przez kilka godzin w mleku lub wodzie, następnie pokrój w 2 cm paski.
Krok 2
10 min
Cebulę pokrój w piórka, imbir obierz i posiekaj w drobną kostkę (ok. 5 cm).
Krok 3
5 min
Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę razem z imbirem posiekanym w paski oraz cukrem około 5 min, aż cebula się zeszkli i zmięknie.
Krok 4
3 min
Po tym czasie dodaj na patelnię pozostałe składniki – liść laurowy, ziele angielskie, żurawinę i kurkumę.
Krok 5
5 min
Smaż całość jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, następnie ostudź.
Krok 6
2 min
Przygotuj marynatę z ketchupu WINIARY, Maggi WINIARY oraz octu.
Krok 7
1440 min
Tak przygotowane składniki połącz ze śledziem i odstaw do lodówki na 24 godz.
Oryginalny smak tradycyjnemu śledziowi zapewnią: żurawina, imbir i kurkuma. Tak marynowanym śledziem, pełnym wyrazistych aromatów, zaskoczysz wszystkich smakoszy przy świątecznym stole! Śledź marynowany z żurawiną to danie z charakterem, dlatego pozwól składnikom dania przeniknąć się i przygotuj przystawkę wcześniej. Dzięki temu to wyborne danie rozwinie cały wachlarz wyjątkowych smaków. Śledź z suszoną żurawiną to nie tylko pyszna potrawa, ale także zdrowa przekąska, a to dzięki bogatym właściwościom odżywczym dodatków: żurawiny, imbiru i kurkumy.
Komentarze 2