Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

0
1645 min
Łatwy

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
4 łyżek
Ketchup łagodny WINIARY
500 g
Śledź
50 ml
Oliwa z oliwek
3 
Cebula
2 
Liść laurowy
2 łyżek
Cukier
3 kulek
Ziele angielskie całe
4 łyżek
Ocet winny
1 szczypta
Kurkuma
10 g
Imbir
100 g
Żurawina, suszona, słodzona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
6.18 g
Białko
6.4 g
Wartość energetyczna
122.21 kcal
Węglowodany
10.52 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

1645 min
Krok 1
180 min
Śledzia wymocz przez kilka godzin w mleku lub wodzie, następnie pokrój w 2 cm paski.
Krok 2
10 min
Cebulę pokrój w piórka, imbir obierz i posiekaj w drobną kostkę (ok. 5 cm).
Krok 3
5 min
Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę razem z imbirem posiekanym w paski oraz cukrem około 5 min, aż cebula się zeszkli i zmięknie.
Krok 4
3 min
Po tym czasie dodaj na patelnię pozostałe składniki – liść laurowy, ziele angielskie, żurawinę i kurkumę.
Krok 5
5 min
Smaż całość jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, następnie ostudź.
Krok 6
2 min
Przygotuj marynatę z ketchupu WINIARY, Maggi WINIARY oraz octu.
Krok 7
1440 min
Tak przygotowane składniki połącz ze śledziem i odstaw do lodówki na 24 godz.
Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Krok 1 z 7

Śledzia wymocz przez kilka godzin w mleku lub wodzie, następnie pokrój w 2 cm paski.

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Krok 2 z 7

Cebulę pokrój w piórka, imbir obierz i posiekaj w drobną kostkę (ok. 5 cm).

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Krok 3 z 7

Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę razem z imbirem posiekanym w paski oraz cukrem około 5 min, aż cebula się zeszkli i zmięknie.

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Krok 4 z 7

Po tym czasie dodaj na patelnię pozostałe składniki – liść laurowy, ziele angielskie, żurawinę i kurkumę.

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Krok 5 z 7

Smaż całość jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, następnie ostudź.

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Krok 6 z 7

Przygotuj marynatę z ketchupu WINIARY, Maggi WINIARY oraz octu.

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Krok 7 z 7

Tak przygotowane składniki połącz ze śledziem i odstaw do lodówki na 24 godz.

Oryginalny smak tradycyjnemu śledziowi zapewnią: żurawina, imbir i kurkuma. Tak marynowanym śledziem, pełnym wyrazistych aromatów, zaskoczysz wszystkich smakoszy przy świątecznym stole! Śledź marynowany z żurawiną to danie z charakterem, dlatego pozwól składnikom dania przeniknąć się i przygotuj przystawkę wcześniej. Dzięki temu to wyborne danie rozwinie cały wachlarz wyjątkowych smaków. Śledź z suszoną żurawiną to nie tylko pyszna potrawa, ale także zdrowa przekąska, a to dzięki bogatym właściwościom odżywczym dodatków: żurawiny, imbiru i kurkumy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika