Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

(3)
2 godz 32 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

15 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Przyprawa do zup, sosów, sałatek WINIARY
4  łyżek
Ketchup łagodny WINIARY
500  g
Śledź
50  ml
Olej
3 
Cebula Biała
2 
Liść laurowy
2  łyżek
Cukier
3  kulek
Ziele angielskie całe
4  łyżek
Ocet winny
1  szczypta
Kurkuma
1 
Imbir
100  g
Żurawina suszona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.52 g
Węglowodany
11.47 g
Tłuszcze
6.24 g
Wartość energetyczna
126.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Oryginalny smak tradycyjnemu śledziowi zapewnią: żurawina, imbir i kurkuma. Tak marynowanym śledziem, pełnym wyrazistych aromatów, zaskoczysz wszystkich smakoszy przy świątecznym stole! Śledź marynowany z żurawiną to danie z charakterem, dlatego pozwól składnikom dania przeniknąć się i przygotuj przystawkę wcześniej. Dzięki temu to wyborne danie rozwinie cały wachlarz wyjątkowych smaków. Śledź z suszoną żurawiną to nie tylko pyszna potrawa, ale także zdrowa przekąska, a to dzięki bogatym właściwościom odżywczym dodatków: żurawiny, imbiru i kurkumy.

Przygotowanie

152 min
  • Krok 1

    125 min
    Śledzia wymocz przez kilka godzin w mleku lub wodzie, następnie pokrój w 2 cm paski.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę pokrój w piórka, imbir obierz i pokrój w paski (ok. 5 cm).
  • Krok 3

    5 min
    Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę razem z imbirem posiekanym w paski oraz cukrem około 5 min, aż cebula się zeszkli i zmięknie.
  • Krok 4

    3 min
    Po tym czasie dodaj na patelnię pozostałe składniki – liść laurowy, ziele angielskie, żurawinę i kurkumę.
  • Krok 5

    5 min
    Smaż całość jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, następnie ostudź.
  • Krok 6

    2 min
    Przygotuj marynatę z Ketchupu łagodnego oraz Przyprawy WINIARY, z dodatkiem octu.
  • Krok 7

    2 min
    Tak przygotowane składniki połącz ze śledziem i odstaw do lodówki na 24 godz.
Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Krok 1 z 7

Śledzia wymocz przez kilka godzin w mleku lub wodzie, następnie pokrój w 2 cm paski.

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Krok 2 z 7

Cebulę pokrój w piórka, imbir obierz i pokrój w paski (ok. 5 cm).

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Krok 3 z 7

Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę razem z imbirem posiekanym w paski oraz cukrem około 5 min, aż cebula się zeszkli i zmięknie.

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Krok 4 z 7

Po tym czasie dodaj na patelnię pozostałe składniki – liść laurowy, ziele angielskie, żurawinę i kurkumę.

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Krok 5 z 7

Smaż całość jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, następnie ostudź.

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Krok 6 z 7

Przygotuj marynatę z Ketchupu łagodnego oraz Przyprawy WINIARY, z dodatkiem octu.

Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

Krok 7 z 7

Tak przygotowane składniki połącz ze śledziem i odstaw do lodówki na 24 godz.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Z Zośka

Będę robiła, Ewa imbir w paski 😊.

Winiary
Expert

Zosiu, i jak wyszedł przepis?

E Ewa

Proszę się zdecydować : imbir w kostkę czy w paski!!!!????Litości !!??

Winiary
Expert

Ewo, imbir kroimy w cienkie paski.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Przystawka
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak z orzechami nerkowca i mlekiem kokosowym

    Kurczak z orzechami nerkowca i mlekiem kokosowym

    41 min Łatwy
  • Zapiekanka z pierogów i resztek mięsa

    Zapiekanka z pierogów i resztek mięsa

    40 min Łatwy
  • Fajitas z kurczakiem

    Fajitas z kurczakiem

    1 godz 15 min Łatwy
  • Sałatka z bakłażanem, zieloną soczewicą i kozim serem

    Sałatka z bakłażanem, zieloną soczewicą i kozim serem

    1 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu