Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karp zapiekany z pieczarkami

0
52 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Śmietana 30%
1 
Cebula
200 g
Pieczarki
2 łyżek
Masło
800 g
Karp
1 trochę
Sok z cytryny
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4 łyżek
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
522.47 kcal
Węglowodany
7.85 g
Białko
39.31 g
Tłuszcze
35.02 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

52 min
Krok 1
5 min
Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody.
Krok 2
2 min
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Krok 3
2 min
Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając, pod koniec dodaj śmietanę.
Krok 4
8 min
Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w plastry, podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
Krok 5
5 min
Filet oczyść, pokrój na 4 porcje, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pierzem.
Krok 6
10 min
Następnie panieruj w mące i smaż na gorącym oleju na rumiano.
Krok 7
20 min
W naczyniu do zapiekania ułóż filety i pieczarki. Polej Sosem grzybowym i zapiekaj 20 minut w temp. 180°C.
Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 1 z 7

Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 2 z 7

Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 3 z 7

Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając, pod koniec dodaj śmietanę.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 4 z 7

Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w plastry, podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 5 z 7

Filet oczyść, pokrój na 4 porcje, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pierzem.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 6 z 7

Następnie panieruj w mące i smaż na gorącym oleju na rumiano.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 7 z 7

W naczyniu do zapiekania ułóż filety i pieczarki. Polej Sosem grzybowym i zapiekaj 20 minut w temp. 180°C.

Karp zapiekany to potrawa, która gości w wielu domach na Wigilię. Proponujemy przygotowanie tej tradycyjnej polskiej ryby z sosem grzybowym, z dodatkiem cebuli i pieczarek. Do przygotowania gęstego i aromatycznego sosu wykorzystaj Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY, a Twój karp zapiekany nie tylko doskonale będzie wyglądał na świątecznie przystrojonym stole, ale także zachęci do skosztowania nawet najbardziej wybrednych. Dzięki temu przepisowi możesz udowodnić, że karp to naprawdę smaczna ryba.

Zobacz inne przepisy na świątecznego karpia >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika