Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Karp zapiekany z pieczarkami
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
39.3g / 31%
Węglowodany
7.9g / 7%
Tłuszcze
35g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Karp zapiekany z pieczarkami

+

Karp zapiekany z pieczarkami

Wróć

Karp zapiekany z pieczarkami

(0)
55min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos Grzybowy jak U Mamy
2  łyżek
Śmietana 30%
1 
Cebula
200  g
Pieczarki
2  łyżek
Masło
800  g
Filet z karpia
trochę
Sok z cytryny
2  łyżek
Mąka
4  łyżek
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
39.31 g
Węglowodany
7.85 g
Tłuszcze
35.02 g
Wartość energetyczna
522.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Karp zapiekany to potrawa, która gości w wielu domach na Wigilię. Proponujemy przygotowanie tej tradycyjnej polskiej ryby z sosem grzybowym, z dodatkiem cebuli i pieczarek. Do przygotowania gęstego i aromatycznego sosu wykorzystaj Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY, a Twój karp zapiekany nie tylko doskonale będzie wyglądał na świątecznie przystrojonym stole, ale także zachęci do skosztowania nawet najbardziej wybrednych. Dzięki temu przepisowi możesz udowodnić, że karp to naprawdę smaczna ryba.

Zobacz inne przepisy na świątecznego karpia >>

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    5 min
    Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody.
  • Krok 2

    5 min
    Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  • Krok 3

    2 min
    Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając, pod koniec dodaj śmietanę.
  • Krok 4

    8 min
    Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w plastry, podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
  • Krok 5

    5 min
    Filet oczyść, pokrój na 4 porcje, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pierzem.
  • Krok 6

    10 min
    Następnie panieruj w mące i smaż na gorącym oleju na rumiano.
  • Krok 7

    20 min
    W naczyniu do zapiekania ułóż filety i pieczarki. Polej Sosem grzybowym i zapiekaj 20 minut w temp. 180°C.
Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 1 z 7

Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 2 z 7

Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 3 z 7

Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając, pod koniec dodaj śmietanę.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 4 z 7

Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w plastry, podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 5 z 7

Filet oczyść, pokrój na 4 porcje, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pierzem.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 6 z 7

Następnie panieruj w mące i smaż na gorącym oleju na rumiano.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 7 z 7

W naczyniu do zapiekania ułóż filety i pieczarki. Polej Sosem grzybowym i zapiekaj 20 minut w temp. 180°C.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karp z pieczarkami

    Karp z pieczarkami

    45 min Łatwy
  • Mintaj smażony w sosie

    Mintaj smażony w sosie

    1 godz 5 min Łatwy
  • Łosoś w sosie koperkowo-cytrynowym

    Łosoś w sosie koperkowo-cytrynowym

    35 min Łatwy
  • Zupa krem z kalarepy

    Zupa krem z kalarepy

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu