Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karp zapiekany z pieczarkami

(0)
55min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
2  łyżek
Śmietana 30%
1 
Cebula
200  g
Pieczarki
2  łyżek
Masło
800  g
Filet z karpia
trochę
Sok z cytryny
2  łyżek
Mąka
4  łyżek
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
39.31 g
Węglowodany
7.85 g
Tłuszcze
35.02 g
Wartość energetyczna
522.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody.
Krok 2
5 min
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
Krok 3
2 min
Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając, pod koniec dodaj śmietanę.
Krok 4
8 min
Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w plastry, podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
Krok 5
5 min
Filet oczyść, pokrój na 4 porcje, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pierzem.
Krok 6
10 min
Następnie panieruj w mące i smaż na gorącym oleju na rumiano.
Krok 7
20 min
W naczyniu do zapiekania ułóż filety i pieczarki. Polej Sosem grzybowym i zapiekaj 20 minut w temp. 180°C.
Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 1 z 7

Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 2 z 7

Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 3 z 7

Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając, pod koniec dodaj śmietanę.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 4 z 7

Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w plastry, podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 5 z 7

Filet oczyść, pokrój na 4 porcje, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pierzem.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 6 z 7

Następnie panieruj w mące i smaż na gorącym oleju na rumiano.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 7 z 7

W naczyniu do zapiekania ułóż filety i pieczarki. Polej Sosem grzybowym i zapiekaj 20 minut w temp. 180°C.

Karp zapiekany to potrawa, która gości w wielu domach na Wigilię. Proponujemy przygotowanie tej tradycyjnej polskiej ryby z sosem grzybowym, z dodatkiem cebuli i pieczarek. Do przygotowania gęstego i aromatycznego sosu wykorzystaj Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY, a Twój karp zapiekany nie tylko doskonale będzie wyglądał na świątecznie przystrojonym stole, ale także zachęci do skosztowania nawet najbardziej wybrednych. Dzięki temu przepisowi możesz udowodnić, że karp to naprawdę smaczna ryba.

Zobacz inne przepisy na świątecznego karpia >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
39.3g / 31%
Węglowodany
7.9g / 7%
Tłuszcze
35g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha