Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karp zapiekany z pieczarkami
Dodaj do CookBook

Karp zapiekany z pieczarkami

(0)
55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY Sos Grzybowy
2  łyżek
Śmietana 30%
1 
Cebula
200  g
Pieczarki
2  łyżek
Masło
800  g
Filet z karpia
trochę
Sok z cytryny
2  łyżek
Mąka
4  łyżek
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.8 g
Wartość energetyczna
522.1 kcal
Tłuszcze
34.9 g
Białko
39.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Karp zapiekany to potrawa, która gości w wielu domach na Wigilię. Proponujemy przygotowanie tej tradycyjnej polskiej ryby z sosem grzybowym, z dodatkiem cebuli i pieczarek. Do przygotowania gęstego i aromatycznego sosu wykorzystaj Sos grzybowy WINIARY, a Twój karp zapiekany nie tylko doskonale będzie wyglądał na świątecznie przystrojonym stole, ale także zachęci do skosztowania nawet najbardziej wybrednych. Dzięki temu przepisowi możesz udowodnić, że karp to naprawdę smaczna ryba.
Zobacz inne przepisy na świątecznego karpia >>

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    5 min
    Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody.
  • Krok 2

    5 min
    Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  • Krok 3

    2 min
    Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając, pod koniec dodaj śmietanę.
  • Krok 4

    8 min
    Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w plastry, podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
  • Krok 5

    5 min
    Filet oczyść, pokrój na 4 porcje, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pierzem.
  • Krok 6

    10 min
    Następnie panieruj w mące i smaż na gorącym oleju na rumiano.
  • Krok 7

    20 min
    W naczyniu do zapiekania ułóż filety i pieczarki. Polej Sosem grzybowym i zapiekaj 20 minut w temp. 180°C.
Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 1 z 7

Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 2 z 7

Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 3 z 7

Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając, pod koniec dodaj śmietanę.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 4 z 7

Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w plastry, podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 5 z 7

Filet oczyść, pokrój na 4 porcje, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pierzem.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 6 z 7

Następnie panieruj w mące i smaż na gorącym oleju na rumiano.

Karp zapiekany z pieczarkami

Krok 7 z 7

W naczyniu do zapiekania ułóż filety i pieczarki. Polej Sosem grzybowym i zapiekaj 20 minut w temp. 180°C.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z karpia ze śmietaną

    Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Karpatka toffi

    Karpatka toffi

    1 godz 40 min Łatwy
  • Karp w piwie

    Karp w piwie

    2 godz 5 min Łatwy
  • Zupa rybna z karpia

    Zupa rybna z karpia

    44 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu