Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ryba

Przepisy na pysznego karpia

Karp na stole wigilijnym to potrawa tradycyjna. Ale dania z karpia są doskonałe nie tylko w okresie świątecznym! Sprawdź, jak przygotować karpia w wielu odsłonach.

Przepisy 23
Chrupiący karp z sosem koperkowym

Chrupiący karp z sosem koperkowym

85
1 godz Średni
Marynowany karp

Marynowany karp

95
20 min Łatwy
Karp w sosie cytrynowym

Karp w sosie cytrynowym

60
24 min Łatwy
Złociste frytki z pieczonego karpia

Złociste frytki z pieczonego karpia

90
25 min Łatwy
Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia

44 min Średni
Tradycyjny wigilijny karp smażony

Tradycyjny wigilijny karp smażony

80
40 min Łatwy
Karp po żydowsku na wigilię

Karp po żydowsku na wigilię

55
1 godz Łatwy
Karp w sosie piernikowym

Karp w sosie piernikowym

75
43 min Łatwy
Rolada z karpia

Rolada z karpia

24 godz 53 min Łatwy
Pierogi z farszem z karpia

Pierogi z farszem z karpia

60
1 godz 20 min Łatwy
Karp w piwie

Karp w piwie

80
2 godz 5 min Łatwy
Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

45 min Łatwy
Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

60
1 godz 35 min Łatwy
Karp z pieczarkami

Karp z pieczarkami

75
45 min Łatwy
Karp w galarecie

Karp w galarecie

1 godz 12 min Łatwy
Tort barbie

Tort barbie

1 godz 42 min Łatwy
Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

2 godz 6 min Łatwy
Karp smażony panierowany

Karp smażony panierowany

45
25 min Łatwy
Karp zapiekany z pieczarkami

Karp zapiekany z pieczarkami

60
55 min Łatwy
Karp w śmietanie z cebulką

Karp w śmietanie z cebulką

35
1 godz 20 min Łatwy
Pieczona tołpyga

Pieczona tołpyga

65
1 godz 27 min Łatwy
Karp zapiekany z grzybami

Karp zapiekany z grzybami

65
1 godz 19 min Łatwy
Zupa rybna z karpia z pulpetami

Zupa rybna z karpia z pulpetami

2 godz 46 min Łatwy

Słodkowodny karp o delikatnym mięsie to jedna z 'obowiązkowych' ryb tradycyjnej polskiej kuchni. Tradycyjnie pojawia się na naszych stołach na Wigilię, ale dania z karpia warto jeść także i na co dzień, bo są wyjątkowo smaczne - lekko 'błotny' aromat ryby zginie bez śladu, gdy przed przyrządzeniem namoczymy ją na kwadrans w zimnym mleku lub skropimy cytryną. Potocznie karp kojarzy się z kawałkiem ryby, usmażonej w panierce, a tymczasem można z niego przyrządzić wyjątkowe, wręcz królewskie dania. Bo możemy serwować: karpia pieczonego, karpia smażonego, faszerowanego, duszonego, karpia w pomarańczach, w galarecie. W postaci zupy, w pierogach, kulebiaku, w szarym sosie, w naleśnikowym cieście, a nawet - w czekoladzie! I na dodatek jeszcze karp po żydowsku, kasztelańsku, grecku, niemiecku... oraz na wszelkie inne sposoby. Krótko mówiąc – karp smakuje świetnie w każdej postaci, niezależnie od tego, czy dodamy do niego grzybów, warzyw, miodu i bakalii, wina czy majonezu. Zapraszamy na wyśmienite, fantazyjne przysmaki z karpia – wśród całej góry przepisów każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie...

Kalorie

110 kcal/100g

Wartości odżywcze & właściwości

100 g karpia jest źródłem fosforu (300-400 mg), potasu (250-300 mg), zawiera również sód (50 mg) i wapń (35 mg). W 100 g karpia znajdziemy również 18 g łatwo przyswajalnego białka. Jest bogaty również w witaminę PP, poprawiającą przemianę węglowodanów, a także selen, cynk, magnez.

Ciekawostki

Na polskie stoły karp trafił już w XII wieku dzięki czeskim cystersom, a tradycyjnym daniem wigilijnym stał się w Polsce powojennej. 'Karp' to nie tylko jedno z najpopularniejszych dań na Boże Narodzenie, ale również jedno z...nazwisk w Chinach. W tym kraju karpia uważa się nie tylko za smaczną rybę, ale również za symbol szczęścia.
 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu