Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ryba

Przepisy na pysznego karpia

Karp na stole wigilijnym to potrawa tradycyjna. Ale dania z karpia są doskonałe nie tylko w okresie świątecznym! Sprawdź, jak przygotować karpia w wielu odsłonach.

Przepisy 21

Karp w sosie piernikowym

Karp w sosie piernikowym

75 ze 100
43 min Łatwy
Karp z pieczarkami

Karp z pieczarkami

75 ze 100
45 min Łatwy
Karp w sosie cytrynowym

Karp w sosie cytrynowym

60 ze 100
24 min Łatwy
Rolada z karpia

Rolada z karpia

24 godz 53 min Łatwy
Karp w piwie

Karp w piwie

80 ze 100
2 godz 5 min Łatwy
Złociste frytki z pieczonego karpia

Złociste frytki z pieczonego karpia

90 ze 100
25 min Łatwy
Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia

44 min Średni
Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

60 ze 100
1 godz 35 min Łatwy
Zupa rybna z karpia z pulpetami

Zupa rybna z karpia z pulpetami

2 godz 46 min Łatwy
Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

2 godz 6 min Łatwy
Karp zapiekany z pieczarkami

Karp zapiekany z pieczarkami

60 ze 100
55 min Łatwy
Karp w śmietanie z cebulką

Karp w śmietanie z cebulką

35 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Pierogi z farszem z karpia

Pierogi z farszem z karpia

60 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

45 min Łatwy
Karp zapiekany z grzybami

Karp zapiekany z grzybami

60 ze 100
1 godz 19 min Łatwy
Karp w galarecie

Karp w galarecie

1 godz 12 min Łatwy
Karp smażony panierowany

Karp smażony panierowany

45 ze 100
25 min Łatwy
Tradycyjny wigilijny karp smażony

Tradycyjny wigilijny karp smażony

80 ze 100
40 min Łatwy
pieczona tołpyga

pieczona tołpyga

65 ze 100
1 godz 27 min Łatwy
Tort barbie

Tort barbie

1 godz 42 min Łatwy
Karp po żydowsku na wigilię

Karp po żydowsku na wigilię

55 ze 100
1 godz Łatwy

Słodkowodny karp o delikatnym mięsie to jedna z 'obowiązkowych' ryb tradycyjnej polskiej kuchni. Tradycyjnie pojawia się na naszych stołach na Wigilię, ale dania z karpia warto jeść także i na co dzień, bo są wyjątkowo smaczne - lekko 'błotny' aromat ryby zginie bez śladu, gdy przed przyrządzeniem namoczymy ją na kwadrans w zimnym mleku lub skropimy cytryną. Potocznie karp kojarzy się z kawałkiem ryby, usmażonej w panierce, a tymczasem można z niego przyrządzić wyjątkowe, wręcz królewskie dania. Bo możemy serwować: karpia pieczonego, karpia smażonego, faszerowanego, duszonego, karpia w pomarańczach, w galarecie. W postaci zupy, w pierogach, kulebiaku, w szarym sosie, w naleśnikowym cieście, a nawet - w czekoladzie! I na dodatek jeszcze karp po żydowsku, kasztelańsku, grecku, niemiecku... oraz na wszelkie inne sposoby. Krótko mówiąc – karp smakuje świetnie w każdej postaci, niezależnie od tego, czy dodamy do niego grzybów, warzyw, miodu i bakalii, wina czy majonezu. Zapraszamy na wyśmienite, fantazyjne przysmaki z karpia – wśród całej góry przepisów każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie...

Kalorie

110 kcal/100g

Wartości odżywcze & właściwości

100 g karpia jest źródłem fosforu (300-400 mg), potasu (250-300 mg), zawiera również sód (50 mg) i wapń (35 mg). W 100 g karpia znajdziemy również 18 g łatwo przyswajalnego białka. Jest bogaty również w witaminę PP, poprawiającą przemianę węglowodanów, a także selen, cynk, magnez.

Ciekawostki

Na polskie stoły karp trafił już w XII wieku dzięki czeskim cystersom, a tradycyjnym daniem wigilijnym stał się w Polsce powojennej. 'Karp' to nie tylko jedno z najpopularniejszych dań na Boże Narodzenie, ale również jedno z...nazwisk w Chinach. W tym kraju karpia uważa się nie tylko za smaczną rybę, ale również za symbol szczęścia.
 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu